Avustuksen myöntäminen, liikuntapalvelukokonaisuus, liikunnan korona-avustukset 2021 lisämäärärahasta
Liikunnan korona-avustukset 2021
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan liikuntajaosto myönsi 80 liikuntaseuralle avustusta yhteensä 1 050 000 euroa koronasta palautumiseen liitteen mukaisesti.
Avustusta ei myönnetty seuraaville yhdeksälle hakijalle:
- Mondial Stars rf – Hakemus ei riittävästi täytä avustuksen myöntämiselle asetettuja arviointiperusteita.
- Opiskelijakansantanssijat r.y. – Hakija ei ole ilmoitettujen hakuehtojen mukaisesti hakukelpoinen. Hakemus saapui myöhässä.
- Pallo-Pojat Juniorit ry – Hakemus ei riittävästi täytä avustuksen myöntämiselle asetettuja arviointiperusteita.
- Pohjois-Haagan Urheilijat FC POHU ry – Hakemus ei riittävästi täytä avustuksen myöntämiselle asetettuja arviointiperusteita.
- Pääkaupunkiseudun Helsingin Selkäyhdistys ry – Hakija ei ole ilmoitettujen hakuehtojen mukaisesti hakukelpoinen.
- Suomen historiallisen miekkailun seura ry – Hakemus saapui myöhässä.
- Talviuimarienkerho ry – Hakija ei ole ilmoitettujen hakuehtojen mukaisesti hakukelpoinen.
- Unifight club Helsinki ry – Hakemus ei riittävästi täytä avustuksen myöntämiselle asetettuja arviointiperusteita.
- Uudenmaan CP-yhdistys – Nylands CP-förening r.y. – Hakija ei ole ilmoitettujen hakuehtojen mukaisesti hakukelpoinen.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia.
Avustustoiminnassa on otettu huomioon valtiontukisääntely ja avustuksen kilpailuvaikutukset. Avustamisen ei katsota vaikuttavan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan, koska palveluja tuotetaan ensi sijassa paikallisille asukkaille rajatulla alueella jäsenvaltiossa.
Ohjeet avustuksen saajille
Liikuntaseuroille kohdennettu avustus koronasta palautumiseen on yleisluontoinen toiminta-avustus. Avustuksien myöntämisessä noudatetaan kaupunginhallituksen 28.10.2019, § 723 hyväksymiä Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeita sekä kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöstä koronasta palautumiseen myönnetyn lisämäärärahan jakamisesta (7.9.2021, § 130). Avustusta saa käyttää ainoastaan siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.
Avustukset maksetaan avustuksen saajalle yhdessä erässä päätöksenteon jälkeen. Mikäli avustuksen saaja on velkaa kaupungille, kuitataan myönnetystä avustuksesta kaupungin perimiskelpoinen saatava avustuksen saajalta.
Avustusta voi käyttää 31.12.2022 saakka. Avustuksen käyttö tulee selvittää erillisellä lomakkeella 31.5.2023 mennessä. Ohjeet avustuksen käyttämisestä ja raportoinnista löytyvät 30.4.2022 mennessä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nettisivuilta:
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Janina Kauppinen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 7.9.2021, § 130, että kaupunginvaltuuston 16.6.2021, § 187 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle myöntämä toimintakatteen kertaluonteinen alitusoikeus 3,5 miljoonaa euroa jaetaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ekosysteemin toimijoille suhteessa nykyisiin avustusmäärärahoihin seuraavasti: liikunta noin 1,05 miljoonaa euroa, nuoriso noin 0,33 miljoonaa euroa ja kulttuuri noin 2,12 miljoonaa euroa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti, että tämän korona-avustuskokonaisuuden avustukset kohdennetaan: kulttuurialan ja tapahtumien toipumisen tukemiseen ja lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemiseen osana koronasta toipumista.
Liikunta-avustuksia koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti lisäksi, että koronasta palautumisen avustusta voidaan myöntää helsinkiläisille liikunta- ja urheiluseuroille, jotka ovat vuosina 2021 ja/tai 2020 olleet toiminta-avustuksen, tilankäyttöavustuksen tai muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustusten piirissä. Avustusten myöntämisessä painotetaan niitä seuroja, joiden toiminta ja/tai talous ovat eniten kärsineet toimintaan ja tilojen käyttöön kohdistuneista rajoituksista ja suluista. Lisäksi painotetaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemista (7.9.2021, § 130).
Liikuntapalvelukokonaisuus tiedotti avustushausta kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikunnan avustusten www-sivuilla sekä suoraan sähköpostitse lähettämällä tiedotteen vuoden 2020 ja 2021 avustettaville yhdistyksille. Lisäksi liikuntapalvelu järjesti tiedotustilaisuudet avustushausta Teams-sovelluksen välityksellä 20.9.2021 sekä 21.9.2021.
Avustushaku koronasta palautumiseen avattiin 20.9.2021 ja haku päättyi 8.10.2021 klo 16. Hakemuksia saapui yhteensä 89, joista määräaikaan mennessä 87. Haetun avustuksen keskiarvo oli 17 722 euroa. Suurin haettu avustus oli 80 000 euroa ja pienin 1 000 euroa.
Hakemusten arviointiprosessi sisälsi seuraavat vaihteet:
- 2 hakemusta saapui määräajan jälkeen
- Hakemuksista 4 ei ollut hakukelpoisia, koska hakijayhteisö ei ollut kuulunut toiminta-avustusten, tilankäyttöavustuksen tai muiden liikuntaa edistävien yhdistysten avustuksen piiriin vuonna 2021 tai 2020 tai kyseessä ei ollut liikuntaseura.
- Hakemusten käsittelyssä arvioitiin koronaepidemian rajoitusten ja sulkujen vaikutuksia seuran harrastajamääriin, toimintaan ja talouteen. Arvioinnissa painotettiin niitä negatiivisia vaikutuksia, jotka vaikuttavat edelleen seuran toimintaedellytyksiin. Lisäksi huomioitiin seuran suunnittelemat toimenpiteet koronasta palautumiseksi ja harrastajien saamiseksi takaisin seuratoimintaan. Avustusten myöntämisessä painotettiin erityisesti lasten ja nuorten harrastamisen elvyttämiseen kohdistuvia toimenpiteitä.
Hakemusten joukossa oli paljon hyviä hakemuksia sekä hakijoita, joiden toiminta ja/tai talous olivat kärsineet merkittävästi koronaepidemian aiheuttamista rajoituksista ja suluista. Seurojen suunnittelemat toimenpiteet toiminnan elvyttämiseksi olivat esimerkiksi harrastusmaksujen nousun estäminen, vähävaraisten harrastajien tukeminen, toiminnan markkinointi, ohjaajien ja valmentajien kouluttaminen ja rekrytointi, uudet toimintamuodot sekä muut toimenpiteet, joiden avulla uusia ikäluokkia ja harrastajia saadaan mukaan seuratoimintaan. Avustuksia myönnetään lapsia, nuoria ja/tai aikuisia liikuttaville seuroille, jotka tarvitsevat avustusta seuratoiminnan elvyttämiseen ja harrastajien tai seuratoimijoiden saamiseen takaisin seuratoiminnan pariin.
Koronapandemia on polarisoinut liikkumista eri väestöryhmissä, ja kriisi on vaikuttanut merkittävällä tavalla liikuntaseurojen ja -yhdistysten aktiiviharrastajien määrään. Seuratoiminta on toiminut Helsingissä jo pitkään vajaalla teholla rajoitusten takia. Seuratoimijoilla on huoli harrastajien palaamisesta toimintaan sekä seurojen moninaisen laji- ja toimintakirjon tulevaisuudesta yleensä. Harrastajien vähenemisen lisäksi on esiin noussut huoli seuratoimijoiden, ohjaajien sekä valmentajien jaksamisesta sekä toimijoiden riittävyydestä pitkään jatkuneen tilanteen seurauksena. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan tilanne koronakriisissä on ollut erityisen haastava ja rajoitukset ovat vaikuttaneet heihin merkittävästi. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta kyse on erittäin merkityksellisestä hyvinvointitekijästä, joka vaikuttaa koko ikäluokkaan. Helsinkiläisissä seuroissa on liikkunut yli 60 000 alle 20-vuotiasta lasta ja nuorta. Avustuksella tuetaan liikuntaseurojen palautumista pitkään jatkuneesta koronaepidemian aiheuttamasta poikkeustilanteesta ja seurojen toiminnan jälleenrakennusta erityisesti lasten ja nuorten saamiseksi takaisin harrastusten pariin.
Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa. Avustusjärjestelmällä kehitetään kansalaisyhteiskuntaa sekä parannetaan kaupunkilaisten mahdollisuuksia voimaantua, liikkua, luoda ja olla aktiviinen toimija. (Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 13.2.2018, § 28)
Detta beslut publicerades 25.11.2021
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Janina Kauppinen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 37159
Lassi Laitinen, yhteyskoordinaattori, puhelin: 09 310 87947
Taina Korell, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 38038