Poikkeaminen, Meilahti, Haartmaninkatu 6, Paciuksenkatu 1, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

HEL 2021-013270
Ärendet har nyare handläggningar
§ 9

Meilahti, Haartmaninkatu 6, Paciuksenkatu 1, poikkeamishakemus

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 15. kaupunginosan (Meilahti) korttelin 15526 tonttia 9 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 12257 seuraavasti:

  • Polkupyörien säilytystila saa sijaita alueella, jossa ei ole rakennusalaa.

Maankäyttöjohtaja päätti myöntää seuraavilla ehdoilla:

  • Rakennettavien pyöräsäilytystilan ja ramppijärjestelyn tulee olla mahdollisimman keveä ja ilmava ja ne tulee maisemoida etelänpuoleiselta seinustaltaan alustavien suunnitelmien mukaisesti.
  • Rakennettavan pyöräsäilytystilan vieressä sijaitsevat avokatokset tulee poistaa ja niiden kohdat tulee istuttaa uudelleen.

Maksu

1 491,55 euroa

Hakija

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Rakennuspaikka

15. kaupunginosan (Meilahti) kortteli 15526 tontti 9.

Hakemus

Hakija hakee lupaa polkupyörien säilytystilan (270 k-m²) rakentamiseen autohallin ajoluiskan päälle poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 12257 siten, että ajoluiskan päällä ei ole rakennusalaa.

Tontin rakennusoikeus 340 000 k-m² ja siitä on käytetty 299 312 k-m². Tontilla on vielä käyttämätöntä rakennusoikeutta 40 688 k-m².

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että ajoluiskan päälle suunniteltu pyöräsäilytystila liittää viherkatollaan ajoluiskan osaksi eteläpuolen viherkukkulaa. Pyöräsäilytystilan eteläjulkisivulle kasvatetaan köynnösseinä yhdistämään viherkukkulaa ja viherkattoa. Pyöräsäilytystilan länsipuolelle istutettavaksi kaavassa määrätylle alueelle rakennetaan luiska, jonka kautta pyörät saadaan vietyä ajoluiskan maanpainepalkkien yläpuolelle sijoitettuun säilytystilaan.

Lisäksi hakija perustelee hakemustaan sillä, että Meilahden alueen asemakaavassa on määrätty, että polkupyöräpaikoista 75% tulee sijoittaa katoksiin tai sisätiloihin. Asemakaavamääräys täyttyy, kun tämä polkupyöräparkki ja Siltasairaalan polkupyöräparkit valmistutuvat. Polkupyörät saadaan sisätiloihin turvaan lukittuun tilaan.

HUS Ympäristöohjelman (2021-2024) yhtenä osana on Viisaasti liikkuen töihin ja töissä ohjelma, jonka tarkoituksena on lisätä polkupyöräilyä työmatkoissa ja työpaikan sisäisessä liikkumisessa.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 9.1.2015 hyväksytty asemakaava nro 12257. Asemakaavan mukaan alue on sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue (YS/k). Alue on varattu kuntayhtymän (HUS) tarpeisiin. Alue on pääkaupunkiseudun elektiivisen, akuutin ja päivystävän sairaanhoidon sekä yliopistollisen sairaalan alue ja valtakunnallisesti merkittävä erikoissairaanhoidon keskittymä. Korttelialueelle saa sijoittaa myös potilashotellitiloja sekä tontin käyttäjiä palvelevia tiloja.

Asemakaavassa rakennuspaikka on merkitty maanalaisiin tiloihin johtavana ajoluiskana. Ajoluiskan länsipuolella on asemakaavassa istutettavaksi määrätty alueen osa, jonka istutusten tulee olla alueen ominaispiirteisiin sopivia. Alueelle saa rakentaa tarpeellisia kulkuteitä huolellisesti maastoon sovittaen. Olemassa olevaa puustoa ja kasvillisuutta tulee mahdollisuuksien mukaan säilyttää. Ajoluiskan eteläpuolella on istutettu tai luonnonmukaisena säilytettävä alueen osa, jossa tulee olla puita ja pensaita. Kaupunkikuvallisesti arvokas puusto ja avokalliot tulee säilyttää.

Uudis- ja ympäristörakentaminen tulee sovittaa alueen arkkitehtuurin ominaispiirteisiin ja historiallisiin arvoihin. Rakentamis-, korjaus- ja muutostyöt tulee suunnitella osaksi kokonaisuutta ja yksityiskohdiltaan korkeatasoisesti.

Katosten, lasikatteiden sekä rakennusten välissä olevien yhdyskäytävien rakenteiden tulee näyttää mahdollisimman ohuilta. Teknisten tilojen ja laitteiden sekä maanalaisia tiloja palvelevien kuilujen ja hormien sovittamiseen kaupunkikuvaan ja olemassa oleviin rakennuksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Sairaala-alueen pääsisääntulon kallioalueen ympäristön maisemalliseen jäsentelyyn tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Tontin 5 ja 9 pyöräpaikkojen vähimmäismäärä on yhteensä 1000 pyöräpaikkaa. Näistä vähintään 75 % tulee sijoittaa katoksiin tai sisätiloihin sisäänkäyntien läheisyyteen.

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu keskusta-alueeksi (Kantakaupunki C2), jota kehitetään toiminnallisesti sekoittuneena asumisen, kaupan ja julkisten palvelujen, toimitilojen, hallinnon, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä kaupunkikulttuurin alueena. Aluetta kehitetään kestävien kulkumuotojen, erityisesti kävelyn ja pyöräilyn, ehdoilla.

Alue on Museoviraston inventoinnissa (RKY) sisällytetty valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon (Meilahden sairaala-alue).

Nykytilanteessa rakennuspaikka sijaitsee sairaala-alueen pääsisääntulon välittömässä läheisyydessä.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (21.12.2021). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.

Muistutuksia ei ole esitetty.

Hakemuksesta on pyydetty lausunto kaupunginmuseolta.

Kaupunginmuseo toteaa lausunnossaan (17.1.2022), että avokallio potilastornin pääsisäänkäynnin edessä on ollut yksi sairaala-alueen tärkeistä viheralueista, jotka ovat 2000-luvulla pienentyneet entisestään erilaisten järjestelyiden johdosta. Kaupunginmuseo katsoo, että polkupyörien säilytystila voidaan toteuttaa esitetyllä tavalla. Sairaala-alue on ahdas ja ratkaisu on sinänsä kekseliäs, ja toisaalta myöhemmin haluttaessa poistettavissa oleva rakennelma. Uusi rakennus on maisemoitava mahdollisimman hyvin etenkin etelänpuoleiselta seinustaltaan, kuten suunnitelmassa esitetäänkin

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska suunniteltu pyöräsäilytystilan sijainti ajoluiskan päällä parantaa sairaala-alueen nykyisiä pyöräsäilytyksen olosuhteita sekä alueen pääsisääntulon ympäristöä.

Pyöräsäilytystilan ja ramppijärjestelyjen maisemointi eteläjulkisivulle kasvatettavalla köynnösseinällä yhdistää viherkukkulaa ja viherkattoa ja siten lisää vihreää pintaa sairaala-alueen ympäristöön, josta viheralueet ovat vähentyneet sairaalan laajennusten yhteydessä.

Pyöräsäilytystilan ja ramppijärjestelyn tulee olla mahdollisimman keveä ja ilmava, jotta ne sopivat alueen arkkitehtuuriin ja historiallisiin arvoihin.

Poikkeamisen erityinen syy on alueelle tarpeellisen palvelutason säilyttäminen tai parantaminen.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a

Rakennusvalvontataksa 2022, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Detta beslut publicerades 28.01.2022

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 9 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 9 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Pirjo Ruotsalainen, suunnittelija, puhelin: 09 310 37277

pirjo.ruotsalainen@hel.fi

Crista Toivola , arkkitehti, puhelin: 09 310 37334

crista.toivola@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja