Covid-19-rokotteiden luovuttaminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle ja työterveyshuollon rokotustoiminta
Covid-19-rokotteiden luovuttaminen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle ja työterveyshuollon rokotustoiminta
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti antaa valtioneuvoston asetukseen vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista (22.12.2020/1105) perustuen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle luvan luovuttaa covid-19-rokotteita luovutettavaksi edelleen työterveyshuoltolaissa (1383/2001) tarkoitetun työterveyshuollon toimijoille työterveysasiakkaiden covid-19-rokotuksia varten ja että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä voi sopia työterveyshuollon toimijoiden kanssa suoraan rokotteiden jakelusta ja rokottamisesta.
Päätöksen perustelut
Covid-19-epidemiatilanne on syksyn 2021 aikana olennaisesti heikentynyt. Uusien koronatartuntojen määrä on lisääntynyt, testipositiivisten osuus kasvanut ja sairaanhoidon kuormitus lisääntynyt. Tartunnat leviävät erityisesti rokottamattomien nuorten ja aikuisten keskuudessa.
Huomioiden huonontunut covid-19-epidemiatilanne, omikron-virusmuunnoksen aiheuttama uusi uhka ja väestön puutteellinen rokotuskattavuus erityisesti nuoren työikäisen väestön keskuudessa sekä kolmansien rokotusannosten osalta, on välttämätöntä osallistaa työterveyshuollon palveluntuottajia covid-19-rokottamiseen rokotusten viivytyksettömän tarjoamisen varmistamiseksi. Työterveyshuollon avulla voidaan parantaa rokotuskattavuutta, nopeuttaa kolmansien rokotusannosten antamista ja vapauttaa kunnan resursseja muuhun covid-19-pandemian torjuntaan liittyvään toimintaan sekä kertyneen hoito- ja palveluvelan purkamiseen.
Valtioneuvoston asetuksessa vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista (22.12.2020/1105) on säädetty, että kunnan on järjestettävä tartuntatautilain (1227/2016) 45 §:n mukaisesti yleiset vapaaehtoiset rokotukset. Rokotukset, joiden tarkoituksena on suojata covid-19-taudilta, ovat tartuntatautilain 45 §:n mukaisia rokotuksia. Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut 15.1.2021 ohjauskirjeen, jossa on todettu kuntien vastuulla olevan järjestää covid-19-rokotukset mahdollisimman nopeasti, kattavasti ja joustavasti siten, että rokotteet annetaan välittömästi niiden alueelle saapumisen jälkeen. Rokotusten järjestämisessä kunnat voivat tehdä yhteistyötä keskenään, sairaanhoitopiirin kanssa tai muiden paikallisten toimijoiden, kuten työterveyshuoltoyksiköiden ja yksityisen sektorin kanssa.
Vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annetun valtioneuvoston asetuksen mukaan työterveyshuoltolaissa (1383/2001) tarkoitetulla työterveyshuollolla on oikeus osallistua rokotusten toimeenpanoon tartuntatautilain 49 §:n mukaisesti. Rokotukset on sovitettava yhteen kunnan toteuttaman rokotustoiminnan kanssa.
Covid-19-rokotteiden antamisen edistämiseksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä luovuttaa solmimansa yhteistyösopimuksen perusteella rokotteita työterveyshuoltolaissa tarkoitetuille työterveyshuollon toimijoille työterveyshuollon kautta annettavia rokotuksia varten. Tavoitteena on rokotekattavuuden nostaminen ja kolmansien annosten antamisen nopeuttaminen.
Työterveyshuollon toimijoiden rokotustoiminnan tulee täyttää kulloinkin voimassa olevien Euroopan unionin suoraan velvoittavien säädösten, Suomen lakien ja asetusten sekä viranomaisten antamien ajantasaisten määräysten ja ohjeiden asettamat edellytykset. Työterveyshuollon toimijoiden on noudatettava rokotusten antamisessa ja niitä koskevissa kirjauksissa rekistereihin sitä, mitä asiasta on laissa ja asetuksessa säädetty sekä sairaanhoitopiirin kanssa sopimuksessa erikseen sovittu.
Rokotus voidaan antaa kaikille työnantajayritysten työntekijöille heidän kotikunnastaan ja kansallisuudestaan riippumatta. Työterveyshuollon asiakasyrityksen toimipaikan tulee olla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Rokottamisjärjestyksen osalta on noudatettava sitä, mitä valtioneuvoston asetuksessa vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista 2 §:ssä on säädetty rokottamisjärjestyksestä. Helsinki edellyttää, että rokotukset suoritetaan ohjeistetussa järjestyksessä ja että rokotteita käsitellään ja säilytetään huolellisesti. Rokottava taho vastaa siitä, että rokotuksista muodostuu EU-koronarokotustodistus ja antaa todistuksen tarvittaessa paperisena.
Työterveyshuollon toimijan tulee toimittaa rokotustoiminnan järjestämisestä vastaavalle kunnalle lain sitä edellyttäessä työterveyshuollon toimijan ja kunnan erikseen sopimalla tavalla tiedot kyseisen kunnan rokotetuista asukkaista.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri ei saa sitoutua luovuttamaan työterveyshuollolle tiettyä määrää tai tiettyä laatua olevia rokotteita. Rokotteiden luovuttaminen työterveysyritykselle on mahdollista lopettaa tai sitä on mahdollista rajoittaa, esimerkiksi rokotepulan vuoksi, Helsingin kaupungin heti voimaan astuvalla yksipuolisella ilmoituksella sairaanhoitopiirille, jos Helsingin kyky toteuttaa järjestämisvastuunsa vaarantuu.
Lääkekeskukset ja sairaala-apteekit vastaavat paikallistason ohjeistuksesta ja valvonnasta liittyen rokotteiden jakeluun, kuljettamiseen, vastaanottamiseen, säilyttämiseen ja hävittämiseen. Niiden on myös seurattava covid-19-rokotteiden kulutusta ja hävikkiä.
Toiminnan seurantaa varten muodostetaan ohjausryhmä, johon osallistuvat sairaanhoitopiirin ja työterveyshuollon toimijoiden lisäksi erikseen sovitut kuntien edustajat.
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtajan toimivalta päättää asiasta perustuu Helsingin kaupungin hallintosäännön 5 luvun 9 §:ään, jonka mukaan toimialajohtaja johtaa sosiaali- ja terveystoimialan toimintaa ja hallintoa.
Detta beslut publicerades 21.12.2021
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Mer information fås av
Tero Oinonen, hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 21801
Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 52481