Avustuksen hakeminen, valtion erityisavustus, Talent Helsinki '22 -hanke, Työ- ja elinkeinoministeriö

HEL 2022-001142
Ärendet har nyare handläggningar
§ 9

Osallistuminen Talent Hub -valtionavustuksen hakuun hankkeella "Talent Helsinki 2022–2023"

Finansdirektör

Päätös

Rahoitusjohtaja päätti hyväksyä Helsingin kaupungin osallistumisen Talent Hub -valtionavustuksen hakuun hankkeella ”Talent Helsinki 2022–2023”. Samalla rahoitusjohtaja päätti valtuuttaa kaupunginkanslian elinkeino-osaston työvoima- ja maahanmuuttoyksikön toimimaan kaupungin edustajana kyseisessä hankkeessa ja allekirjoittamaan hankkeen toteuttamiseksi tarvittavat asiakirjat.

Rahoitusjohtaja päätti esittää, että hankkeen kustannuksiin haetaan rahoitusta kaupunginkanslian keskitetyn hanketoiminnan määrärahoista. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat enintään 1 438 762 euroa, johon saadaan TEM:n rahoitusta 1 007 133 euroa (70 %). Helsingin kaupungin osuus hankkeen kustannuksista on enintään 917 962 euroa, josta Helsingin kaupungin omarahoitusosuus on enintään 220 622 euroa. Espoon ja Vantaan kaupungit osallistuvat Helsingin kaupungin omarahoitukseen seudullisten toimenpiteiden osalta.

Päätöksen perustelut

Talent Helsinki 2022–2023 -hankkeen tavoitteena on houkutella Helsinkiin erityisesti työvoimapula-aloilla työskenteleviä ulkomaisia asiantuntijoita ja eri alojen yrittäjiä ja avainhenkilöitä sekä helpottaa alueella jo olevien kansainvälisten osaajien ja heidän perheidensä alueelle asettautumista ja työmarkkinoille kiinnittymistä. Osaajien houkuttelutoimet tukevat välillisesti myös alueella toimivien yritysten investointeja sekä vahvistavat mielikuvaa Helsingistä houkuttelevana työ-, yrittäjyys- ja opiskeluperusteisen maahanmuuton kohdealueena.

Hanke muodostuu kolmesta toiminnallisesta kokonaisuudesta: (1) kansainvälisten osaajien houkuttelu, (2) kansainvälisen rekrytoinnin ja asettautumisen tuki ja (3) kansainvälisten osaajien (erit. kv-tutkinto-opiskelijoiden) työllistymisen tuki.

1) Kansainvälisten osaajien houkuttelu

Hankeosiossa houkutellaan Helsinkiin erityisesti työvoimapula-aloilla työskenteleviä kansainvälisiä osaajia sekä eri alojen yrittäjiä ja avainhenkilöitä yhteistyössä alueen yritysten, korkeakoulujen, Business Finlandin sekä muiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on, että hankkeen päättyessä Helsingin kansainvälinen tunnettuus ja vetovoima kansainvälisten osaajien ja yrittäjien keskuudessa on vahvistunut. Helsinkiin houkuteltaville kansainvälisille osaajille perheineen rakennetaan saumaton asiakaspolku houkuttelusta aina maahantuloon ja alueelle asettautumiseen. Toteutettavien houkuttelukampanjoiden vaikuttavuuden kasvattamiseksi panostuksia lisätään mm. yritys- ja korkeakouluyhteistyöhön sekä kampanjoiden yhteydessä tarjottavan relokaationeuvonnan ja -tuen kehittämiseen.

2) Kansainvälisen rekrytoinnin ja asettautumisen tuki

Tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa pääkaupunkiseudulle saapuvien uusien kansainvälisten osaajien ja heidän perheenjäsentensä alueelle asettautumista kehittämällä International House Helsinki -palvelua ja Talent Helsinki -toimenpidekokonaisuutta. IHH:n viranomaispalveluiden rinnalle luodaan hankkeen aikana "uusi palvelukerros", joka tukee kansainvälistä osaajia ja heidän perheenjäseniään laajasti alueelle asettautumisessa (soft landing) sekä työmarkkinoille kiinnittymisessä. Lisäksi käynnistetään Talent Helsinki -toimenpidekokonaisuus, joka tarjoaa asettautumista tukevia tilaisuuksia ja palveluita Helsingistä kiinnostuneille ja täällä jo asuville kansainvälisille osaajille ja heidän perheenjäsenilleen. Osaajien ulkomailta rekrytoinnin helpottamiseksi käynnistetään lisäksi työnantajille suunnattu "kv-rekryhelppi"-palvelu, joka tarjoaa yrityksille ja työnantajille entistä laaja-alaisemmin tukea mm. työvoiman ulkomailta rekrytointiin.

3) Kansainvälisten osaajien (erit. kv-tutkinto-opiskelijoiden) työllistymisen tuki

Hankeosiossa vahvistetaan pääkaupunkiseudun korkeakouluissa opiskelevien kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden työelämäyhteyksiä sekä jatkokehitetään työllistymistä tukevia toimintamalleja yritysten, kaupungin ja oppilaitosten välisenä yhteistyönä. Kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä tukevia palvelupolkuja selkeytetään, konseptoidaan ja skaalataan International Talent -toimintamalli osaksi 3AMK:n (Metropolia-, Haaga-Helia- ja Laurea -ammattikorkeakoulut) toimintaa sekä kytketään kansainväliset tutkinto-opiskelijat tiiviimmin alueen yrityksiin ja innovaatioekosysteemiin. Pääkaupunkiseudun korkeakouluyhteistyötä kehitetään yhdessä Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa.

Talent Helsinki 2022−2023 -hanke tukee Helsingin kaupunkistrategian (2021–2025) sekä siitä johdettujen elinkeinopolitiikan painopisteiden (2022–2025) toteutumista. Strategiassa todetaan, että Helsinki on houkutteleva ja vetovoimainen niin kansainvälisille osaajille kuin heidän perheilleen. Helsinki ottaa entistä aktiivisemman roolin ulkomaisten yritysten, yrittäjien ja työntekijöiden houkuttelussa ja Helsinkiin asettautumisen tukemisessa. Strategian mukaan Helsingin kaupungin sekä monien yritysten onnistuminen rekrytoinnissa edellyttää, että kaupunki tarjoaa myös englanninkielisiä palveluita ja kehittää digitaalisten palveluiden saatavuutta myös vieraskielisille. Helsinki tukee ulkomaisten työntekijöiden puolisoiden työllistymistä ja kansainvälisten opiskelijoiden kiinnittymistä alueen elinkeinoelämään. Yhteistyötä alueen korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa tiivistetään osaavan työvoiman ja korkean osaamisen saatavuuden turvaamiseksi.

Hankkeen toteutukseen osallistuvat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun kauppakamari, Helsinki Partners sekä pääkaupunkiseudun ammattikorkeakouluista Haaga-Helia, Laurea, Metropolia. Hanke tekee lisäksi tiivistä yhteistyötä mm. Espoon ja Vantaan kaupunkien, pääkaupunkiseudun yliopistojen (Aalto-yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolan, Helsingin yliopisto), Uudenmaan TE-toimiston ja ELY-keskuksen, Business Finlandin, Finland Promotion Boardin, Elinkeinoelämän keskusliiton, Teknologiateollisuus ry:n ja muiden hankkeen kannalta tärkeiden sidosryhmien kanssa. Hanketta johtaa Helsingin kaupunki. Hankeen toteutusaika on 1.5.2022−30.4.2023.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 1 438 762 euroa, johon saadaan TEM:n rahoitusta 1 007 133 euroa. Helsingin osahankkeen kustannusarvio on 917 962 euroa, johon saadaan 70 prosenttia TEM:n rahoitusta. Lisäksi Espoon ja Vantaan kaupungit osallistuvat Helsingin kaupungin osahankkeeseen budjetoitujen seudullisten toimenpiteiden rahoittamiseen. TEM:n ja muun ulkopuolisen rahoituksen osuus Helsingin kustannuksista on siten 697 340 euroa, ja Helsingin omarahoitusosuudeksi jää 220 622 euroa.

Detta beslut publicerades 16.02.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Elina Nurmi, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 36400

elina.nurmi@hel.fi

Beslutsfattare

Tuula Saxholm
rahoitusjohtaja
Marja-Leena Rinkineva
elinkeinojohtaja