Tutkimuslupa, Miten lapseen kohdistuvaa väkivaltaa koskevia lastensuojeluilmoituksia käsitellään.
Tutkimuslupa tutkimukseen "Miten lapseen kohdistuvaa väkivaltaa koskevia lastensuojeluilmoituksia käsitellään"
Päätös
Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle "Miten lapseen kohdistuvaa väkivaltaa koskevia lastensuojeluilmoituksia käsitellään" (pro gradu -tutkielma). Samalla lastensuojelun johtaja myönsi hakijalle oikeuden kerätä yksilö- ja perhehuoltosovellus Efficasta jäljempänä mainittuja tietoja alla mainituin ehdoin. Tutkimuksen yhteyshenkilö on johtava sosiaalityöntekijä ********** Tutkimuslupa on voimassa 30.4.2022 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimuslupa oikeuttaa ainoastaan tutkimuslupahakemuksessa mainittujen tietojen katseluun ja poimintaan. Luvansaajan tulee hakea erilliset käyttöoikeudet Effica YPH -sovellukseen.
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimusaineistoon sisältyviä henkilöitä eikä toimipisteitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija esittelee pyydettäessä maksutta tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimessa.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.
Päätöksen perustelut
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten lapseen kohdistuvaa väkivaltaa koskevia lastensuojeluilmoituksia käsitellään Helsingin lastensuojelun ja avohuollon päivystysten toimipisteissä. Tutkimuskysymyksinä on: (1) millaisia toimenpiteitä lastensuojelun päivystyksessä on lastensuojeluilmoituksen saapumispäivänä tehty?, (2) miten Helsingin kaupungin antama ohjeistus toteutuu lastensuojelun päivystystyössä? ja (3) miten asiakirjoissa perustellaan sosiaalityöntekijöiden ammatillista toimintaa? Tutkimus on luonteeltaan laadullinen asiakirja-analyysi.
Tutkimusaineisto kerätään 30:stä ajalla 1.1.2021-5.11.2021 Effica YPH -sovellukseen tallennetusta lapseen kohdistuvaa väkivaltaa koskevasta lastensuojeluilmoituksesta sekä niihin liittyvistä saman päivän asiakasmerkinnöistä. Tutkimuskohteena on erityisesti lapsen asiakaskertomus tapahtumatietoineen. Hakija poimii aineiston itse systemaattista satunnaisotantaa käyttäen. Henkilötietoja käsitellään lastensuojelun toimipisteen tiloissa tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla ja aineisto hävitetään tietoturvallisesti 1.5.2022 mennessä.
Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö ********** ja vs. lastensuojelun sosiaalityön päällikkö ********** ovat puoltaneet tutkimuslupaa.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää lastensuojelun johtaja (lastensuojeluun ja perhesosiaalityöhön kohdistuvat tutkimusluvat).
Detta beslut publicerades 28.02.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Anne-Maria Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444