Matkailun ja tapahtumallisuuden tiekartta 2022 - 2026

HEL 2022-002173
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 6. / 19 §

Matkailun ja tapahtumallisuuden tiekartta 2022 - 2026

Stadsstyrelsens näringslivssektion

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi Helsingin Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman 2022–2026 tilannekatsauksen.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat matkailupäällikkö Nina Vesterinen ja projektipäällikkö Päivi Munther. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Asian tausta

Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 todetaan, että Helsingistä kehitetään vetovoimaista sekä maailman kestävintä ja älykkäintä matkailukohdetta. Lisäksi strategiassa todetaan, että tapahtumilla on merkittävä rooli Helsingin viihtyisyyden, elinvoiman ja vetovoimaisuuden rakentamisessa. Helsingin kaupungin elinkeinopolitiikan painopisteiden 2022–2025 tavoitteena on varmistaa, että Helsingin kaupunkistrategian kirjaukset toteutuvat mahdollisimman hyvin. Matkailun ja tapahtumien osalta painotetaan Helsingin vetovoiman vahvistumista kestävän matkailun, kulttuurin ja tapahtumien kaupunkina.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto hyväksyi 9.5.2022 §20 Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman vuosille 2022–2026. Toimintaohjelma tarkentaa ja konkretisoi kaupunkistrategian ja elinkeinopolitiikan painopisteiden tavoitteet.

Toimintaohjelman strategiset tavoitteet ovat seuraavat:

A. Helsinki on elävä ja kansainvälisesti vetovoimainen matkailu- ja tapahtumakaupunkiB. Helsinki on kansainvälisesti kestävyyden edelläkävijä ja ratkaisija matkailu- ja tapahtuma-aloillaC. Helsinki on älykäs vierailukohde ja toimiva tapahtumakaupunki

Strategiset tavoitteet on purettu strategisiin valintoihin ja kehittymisen perusedellytyksiin. Valinnat on lisäksi jaettu konkreettisiin toimenpiteisiin ja mittareihin, jotka tuotiin erillisenä liitteenä tiedoksi elinkeinojaostolle toimintaohjelman hyväksymisen yhteydessä. Toimenpiteitä on yhteensä 93 kappaletta.

Toimintaohjelman toimenpiteiden eteneminen

Toimintaohjelmassa on määritelty keskeiset määrälliset tavoitteet ja mittarit, joita on yhteensä 14 kappaletta. Viimeisen vuoden aikana erityisen positiivista kehitystä on tapahtunut rekisteröityjen yöpymisten kasvussa sekä matkailuyritysten määrän lisääntymisessä. Lisäksi suuri määrä yrityksiä on saavuttanut Sustainable Travel Finland -merkin. Myös matkailun DataHub -tietokanta ja tiedolla johtamisen alusta DataLokki ovat saaneet runsaasti uusia tuotteita ja käyttäjiä. Matkailijoiden viipymä Helsingissä on kuitenkin pysynyt paikallaan ja tapahtumien mittareita on päivitetty ja niiden toteutustyö etenee.

Kokonaisuudessaan toimenpiteet ovat edenneet erittäin hyvin. Valtaosa toimenpiteistä on käynnistynyt, ja ne ovat edenneet tehtyjen suunnitelmien puitteissa. Toimenpiteitä toteuttavat ja edistävät useat kaupungin toimialat, osastot ja yksiköt. Osa toimenpiteistä on aikataulutettu alkavaksi vasta myöhemmin toimintaohjelman voimassaolon aikana.

Toimintaohjelman toteutumiseen vaikuttivat viimeisen vuoden aikana neljä merkittävää ulkoista tekijää; jonkin verran vielä koronaviruspandemia, Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, Lähi-Idän tilanne sekä globaali taloustilanne. Ukrainassa käytävä sota vaikuttaa matkailuun mm. venäläisten matkailijoiden puuttumisena sekä Suomen saavutettavuuteen tärkeiltä Japanin ja Kiinan markkinoilta Venäjän ylilentokiellon takia. Muun muassa Kiinan ryhmämatkailu Suomeen sai käynnistysluvan vasta elokuussa 2023. Myös tapahtuma-ala kärsii sodan vaikutuksista muun muassa sitä kautta, että suuret kansainväliset maailmankiertueet eivät suuntaudu enää Venäjälle, ja samalla jää myös Suomi usein kiertuekohteista väliin. Lisäksi Helsingissä ei ole tällä hetkellä käytettävissä kansainvälisen mittakaavan täyttävää sisätapahtuma-areenaa. Tilanne on sekä konserttijärjestäjien että suurtapahtumahakujen kannalta erittäin kriittinen. Sen sijaan Helsinki on vahvistanut asemaansa keskisuurten tapahtumapaikkojen suhteen.

Erittäin positiivisena asiana voidaan edelleen pitää yritysten sitoutumista ohjelman toimenpiteiden eteenpäinviemisessä ja yritysten keskinäisessä yhteistyössä. Tämä näkyy muun muassa Helsingin tekijät –verkoston jäsenmäärän kasvuna, erityisesti tapahtumatoimijoiden osalta.

Helsinki on matkailukohteen kestävyyttä mittaavassa Global Destination Sustainability -indeksissä sijalla neljä. Tämä on erittäin merkittävä saavutus. Helsinki on aikataulussa matkalla kohti maailman kestävintä matkailukohdetta. Lisäksi Helsinki voitti City Destination Alliance -järjestön VivaCity -kilpailun yhdessä Torinon kanssa. Palkintona on kolmen vuoden kehittämisprojekti yhdessä kansainvälisten matkailun asiantuntijoiden kanssa sekä kansainvälisenä esimerkkinä toimiminen muille matkailualueille ja matkailun alueorganisaatioille. Vuonna 2023 matkailijoiden rekisteröityjen yöpymisten määrä Helsingissä kasvoi 11,3 prosenttia, ollen näin samaa tasoa kuin vuonna 2018. Muun muassa yli 4,1 miljoonaa yöpymistä, 33 prosentin osuus kaikista Suomen kansainvälisistä yöpymisistä, suurempi matkailutulo kuin koko Lapissa yhteensä ja 40 prosentin osuus Suomen kansainvälisistä järjestökongresseista tekevät Helsingistä Suomen merkittävimmän matkailukohteen. Tapahtumien positiivinen vaikutus hotellien käyttöasteeseen, erityisesti kesätapahtumien aikaan, on merkittävä. Kasvava matkailijoiden ja tapahtumien määrä vaikuttaa positiivisesti myös keskustan elinvoimaan. Panostukset matkailuun ovatkin suora panostus keskustassa toimivien palveluyritysten elinvoimaan.

Keskeisiä toimenpiteitä kuluneen vuoden ajalta

• Helsingin matkailumarkkinoinnin panostukset on kohdistettu kansainvälisille markkinoille. Pääkohdemarkkinat ovat olleet Saksa, Iso-Britannia, USA ja Japani, vuoden 2024 alusta myös Ranska.• Syötävä Helsinki-ruokavuoden suunnittelu ja toteutus ja Michelin Nordic Star Revelation-kumppanuuden toimenpiteet vuonna 2024• Helsingin mainetta vahvistettiin aktiivisesti kaupunkiyhteisien kumppanuustapahtumien ja suurtapahtumien kautta• Tapahtumien vaikuttavuuden mittaamiseen liittyvä kehitys- ja toteutustyö• Tall Ships Races Helsinki 2024-suurtapahtuman valmistelu ja toteutus kaupunkiyhteisesti. Suurtapahtumahakujen valmistelua on tehty Helsinkiin tuleville vuosille 2024–2031. • Tapahtumien yhden luukun periaate eli tapahtumajärjestäjien sähköinen asiointi tapahtumailmoituksissa ja lupakäytännöissä on ollut valmistelussa yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Ministeriön vetämä luvat- ja valvontahankkeen valmistuminen on viivästynyt monista eri syistä ja käyttöönottoon valmistaudutaan aikataulusta myöhässä, arviolta syksyllä 2024.• Helsinki on allekirjoittanut YK:n alaisen Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism, matkailun ilmastojulistuksen, sitoutuen tavoittelemaan sen mukaisesti matkailun nollapäästöjä vuoteen 2050 mennessä. Kaupunki on tehnyt vuonna 2023 matkailun ilmastotiekartan ja lähtenyt toteuttamaan sitä perustamalla muun muassa isoimpien matkailuyritysten kanssa Urban Climate Leaders in Tourism – ryhmän.• Tapahtumien sosiaalisen kestävyyden kehitystyötä on edistetty ja työn tuloksena on valmistunut tapahtumien sosiaalisen vastuullisuuden kompassi tapahtumajärjestäjien vastuullisuustyötä tukemaan. • Helsingin matkailun ja tapahtumien DataLokki -niminen tiedolla johtamisen alusta julkaistiin ja sitä on jatkokehitetty. Sen käyttäjien, niin yritysten kuin kaupungin työntekijöiden, määrät ovat myös hyvässä kasvussa. DataLokki on kansainväliselläkin tasolla poikkeuksellisen laaja matkailuun ja tapahtumiin liittyvä tietoalusta.• Helsingin matkailuneuvonta on vakiinnuttanut paikkansa uudessa toimipisteessä Senaatintorilla. Matkailuneuvonnan asiakastyytyväisyys on pysynyt erinomaisella tasolla. Neuvonnan palveluita on edelleen digitalisoitu.

Keskeisiä haasteita

• Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan moninaiset vaikutukset matkailuun ja tapahtumiin.• Keskeisimpiä haasteita on matkailuyritysten, erityisesti helsinkiläisten hotellien aikaisempaa heikompi taloudellinen tilanne. Vaikka yöpymisten määrä on ollut tasaisessa kasvussa, saavuttaen jo vuoden 2018 tason, ovat samalla käyttöasteet ja muut liiketoiminnan kannattavuutta osoittavat mittarit matalalla tasolla lisääntyneen kapasiteetin seurauksena. Helsinki tarvitsee kipeästi lisää matkailijoita, jotta muun muassa hotellien kannattavuutta saadaan nostettua.• Kansainvälisen mittakaavan täyttävän sisätapahtuma-areenan puuttuminen. Yli 500 hengen kokoustilojen vähäisyys kongressimatkailun kasvattamisen näkökulmasta.• Edelleen matkailun ja tapahtumien tarpeiden kokonaisvaltainen huomioiminen kaupunkisuunnittelussa ja kaupungin kehittämisessä.

Jatko

Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman toimenpiteiden edistämistä jatketaan suunnitelman mukaisesti.

Toimivalta

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää elinkeinopolitiikkaa ja kilpailukykyä koskevista periaatteista sekä seuraa niiden toteutumista ja päättää kansainvälisiä asioita ja kaupunkimarkkinointia koskevista periaatteista sekä seuraa niiden toteutumista.

Elinkeinojaoston kokouksessa asiaa esittelevät matkailupäällikkö Nina Vesterinen ja Päivi Munther

Stäng

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto 15.05.2023 § 20

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto merkitsi tiedoksi Helsingin Matkailun ja tapahtumien toimintaohjelman 2022–2026 tilannekatsauksen.

Käsittely

Asian aikana kuultavina olivat matkailupäällikkö Nina Vesterinen ja brändiyksikön päällikkö Sanna Forsström. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

09.05.2022 Ehdotuksen mukaan

Esittelijä
elinkeinojohtaja
Marja-Leena Rinkineva
Lisätiedot

Jukka Punamäki, erityissuunnittelija, puhelin: 310 23252

jukka.punamaki@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 20.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

vs. elinkeinojohtaja
Paula Miettinen

Mer information fås av

Jukka Punamäki, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 23252

jukka.punamaki@hel.fi