Toimivallan siirtäminen sosiaali- ja terveystoimialalla viranhaltijoille yksilöhuollon päätöksissä 14.2.2022 alkaen
Sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttäminen yksilöhuollon asioissa 14.2.2022 lukien
Päätös
Sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja päätti muuttaa yksilöhuollon delegointisäännön 33, 37, 38 ja 39 §:ää ja lisätä uuden 38 ja 54 §:n.
Samalla toimialajohtaja hyväksyi liitteenä 1 olevan sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa koskevan delegointisäännön 14.2.2022 lukien. Liitteessä 2 on kuvattuna tarkemmin yksilöhuollon delegointisääntöön tulevat muutokset.
Lisäksi toimialajohtaja kumosi 14.2.2022 alkaen aiemman päätöksensä 29.12.2021 § 260 koskien sosiaali- ja terveystoimialan viranhaltijoiden päätösvallan käyttämistä yksilöhuollon asioissa 1.1.2022 lukien (liite 3).
Päätöksen perustelut
Tämän päätöksen muutetut pykälät tarkoittavat voimassa olevan delegointisäännön vastaavia ja lisätyt 14.2.2022 voimaan tulevaksi ehdotetun delegointisäännön pykäliä. 14.2.2022 voimaan tulevan delegointisäännön muutokset ovat asiakaspäätöksenteon kannalta kiireellisiä. Muutokset on kuvattu tarkemmin jäljempänä.
33 §:n 13 kohdan muutoksella mahdollistetaan, että nuorten sosiaalityön sosiaalityöntekijä voi päättää tukihenkilön myöntämisestä myös yli 24-vuotiaalle erityistä tukea tarvitsevalle nuorelle henkilölle.
37 §:ään lisätään päättäjäksi tilapäisen asumisen johtava sosiaalityöntekijä. Virka on uusi yksikössä ja täytetään keväällä 2022. Tehtävässä toimiminen edellyttää 37 §:n mukaista päätösvaltaa nuorten palveluissa ja aikuissosiaalityössä. Samalla 37 §:ään lisätään uusi kohta 11 koskien tukihenkilön myöntämistä erityistä tukea tarvitsevalle henkilölle. Kyseessä on sosiaalihuoltolain (1301/2014) 28 §:n mukainen tukihenkilöpalvelu, jota järjestetään jatkossa aikuissosiaalityön asiakkaille. Sama lisäys tehdään aikuissosiaalityön, työkykyselvityksen ja tilapäisen asumisen sosiaalityöntekijän sekä sosiaalisen kuntoutuksen erityissosiaalityöntekijän päätösvaltaa koskevan 38 §:n kohdaksi 10 (14.2.2022 alkaen 39 §). Lisäksi 37 §:n päättäjistä poistetaan sosiaalineuvonnan johtava sosiaaliohjaaja, jonka päätösvalta määrätään 14.2.2022 alkaen uudessa 38 §:ssä.
Aikuissosiaalityön ja tilapäisen asumisen sosiaaliohjaajan päätösvaltaa koskevan 39 §:n (14.2.2022 alkaen 40 §) kohta 8 koskien välttämättömän huolenpidon ja toimeentulon turvaamista poistetaan, koska kyseiset päätökset tehdään keskitetysti maahanmuuttoyksikössä, eikä edellä mainituilla viranhaltijoilla ole kyseiseen päätösvaltaan enää tarvetta.
Uusi 54 § pykälän mukainen vammaisten sosiaalityön lapsen tai nuoren kanssa työskentelevän sosiaalityöntekijän päätösvalta poistettiin 1.1.2022 alkaen, kun lasten ja nuorten palveluja uudistettiin vuoden vaihteessa. Käytännössä päätöksenteon tarve tehdä päätöksiä on edelleen vammaisten sosiaalityössä. Tästä syystä päätösvalta lisättiin takaisin delegointisääntöön 54 §:ään, jotta vammaisten sosiaalityön perhekeskuksen sosiaalityöntekijät voivat tehdä asiakkailleen sosiaalihuoltolain mukaisen päätöksen lapsiperheiden kotipalvelun myöntämisestä perustuen palvelutarpeen arviointiin ja asiakassuunnitelmaan.
Toimialajohtajan toimivalta päättää delegointisäännöstä perustuu hallintosäännön 18 luvun 3 §:n 1 momenttiin, jonka mukaan toimialajohtaja määrää viranhaltijan päättämään siltä osin kuin asia ei kuulu jaoston päätettäväksi, sosiaalihuollon järjestämisestä ja antamisesta sekä sosiaalihuollon ja terveydenhuollon palvelusta perittävän maksun määräämisestä lautakunnan vahvistamien perusteiden ja yleisten ohjeiden mukaisesti.
Detta beslut publicerades 14.02.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Soili Korhonen, esimies, puhelin: 09 310 28743