EM-kilpailuit 2025, naisten jalkapallo, pohjoismainen haku
Pohjoismaiden yhteinen tapahtumahaku, UEFA Women’s EURO 2025 -turnaus
Päätös
Kansliapäällikkö päätti, että Helsinki on mukana Pohjoismaiden yhteisessä haussa UEFA Women’s EURO 2025 -turnauksen järjestämiseksi Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkistrategian 2021–2025 mukaisesti tapahtumilla on merkittävä rooli Helsingin viihtyisyyden, elinvoiman ja vetovoimaisuuden rakentamisessa. Helsinki on tapahtumallisuuden vastuullinen kehittäjä, luotettava ja innostava kumppani, toimiva tapahtumien alusta sekä kansainvälisesti vetovoimainen kulttuuri-, urheilu- ja tapahtumakaupunki, joka parantaa kilpailuasemaansa suurtapahtumien isäntäkaupunkina yhteistyössä alan toimijoiden kanssa.
Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan jalkapalloliitot hakevat yhdessä järjestettäväkseen vuoden 2025 naisten jalkapallon EM-turnausta. Alustavan haun määräpäivä on 23.3.2022 ja lopullisen haun määräpäivä 12.10.2022. UEFA päättää kisajärjestäjän tai kisajärjestäjät joulukuussa 2022. Turnauksen mahdollisiksi isäntäkaupungeiksi Pohjoismaiden yhteisessä haussa on määritelty Helsingin lisäksi Tampere, Tukholma, Göteborg, Kööpenhamina, Odense, Oslo ja Trondheim.
Helsinki on toiminut säännöllisesti suurten urheilu- ja liikuntatapahtumien isäntäkaupunkina. Kansainväliset tapahtumat kasvattavat Helsingin tunnettuutta kotimaassa ja maailmalla. Kansainväliset tapahtumien vaikuttavuustutkimukset osoittavat, että suurtapahtumat tuovat paikkakunnille näkyvyyttä, vetovoimaa ja matkailutuloja sekä vilkastuttavat elinkeinoelämää. Tutkimukset osoittavat myös, että urheilutapahtumilla on vaikutusta urheilun harrastamisen määrän kasvuun.
Pohjoismailla on kokemusta jalkapallon arvoturnausten järjestämisestä, sillä naisten EM-turnaus on järjestetty Suomessa vuonna 2009 ja Ruotsissa vuonna 2013. Tanska toimi vuonna 2021 miesten EM-turnauksen yhtenä järjestäjänä.
Viimeksi UEFA Women's EURO -turnaus järjestettiin Alankomaissa vuonna 2017. Vuoden 2017 turnaus oli suurin koskaan järjestetty naisten jalkapallon EM-turnaus, koska tuolloin turnaukseen osallistui ensimmäistä kertaa nykyinen 16 maajoukkueen määrä. Kävijätutkimuksen mukaan vuoden 2017 turnauksen taloudellinen vaikutus Alankomaille oli 44 miljoonaa euroa. Tänä vuonna UEFA Women’s EURO 2022 -turnaus järjestetään Englannissa.
Helsingin kaupungin järjestelyihin liittyviin velvoitteisiin yhtenä turnauksen mahdollisena isäntäkaupunkina kuuluvat ainakin seuraavat osa-alueet: harjoituskentät, faneille ja kaupunkilaisille suunnatut aktivoinnit, tapahtumailmeen luominen kaupunkiin, viranomaisluvat ja aluevaraukset sekä turnauksen pitkäaikaisen vaikuttavuuden legacy -ohjelma yhteistyössä muiden isäntäkaupunkien kanssa. Legacy -ohjelma sisältää vaikuttavuuden ja vastuullisuuden suunnittelun ja mahdolliset investoinnit lasten ja nuorten liikuntamahdollisuuksiin. Tämän hetken arvioidut kustannukset kaupungin järjestelyihin liittyvien velvoitteiden osalta ovat 510 000 euroa sekä summa, joka käytetään turnauksen legacy -ohjelmaan.
Detta beslut publicerades 21.03.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Sari Myllyniemi, tapahtuma-asiantuntija, puhelin: 09 310 36082