Tutkimuslupa, Iäkkäiden ihmisen yksinäisyyden kokemukset ja luonnon merkitys palveluasumisessa

HEL 2022-004380
Ärendet har nyare handläggningar
§ 52
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Tutkimuslupa tutkimukseen "Iäkkäiden ihmisen yksinäisyyden kokemukset ja luonnon merkitys palveluasumisessa"

Direktör för sjukhus-, rehabiliterings- och omsorgstjänster

Päätös

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimuslupahakemukselle "Iäkkäiden ihmisen yksinäisyyden kokemukset ja luonnon merkitys palveluasumisessa" (väitöskirja). Yhteyshenkilö on palvelualueen johtaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2026 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali- ja terveystoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali- ja terveystoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali- ja terveystoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali- ja terveystoimen intrasivuilla.

Tutkimusryhmää voi vastaisuudessa tarvittaessa täydentää työntekijöillä ehdolla, että salassapitositoumukset toimitetaan sosiaali- ja terveystoimen kirjaamoon (diaarinumero HEL 2022-004380 mainittava).

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää palveluasumisessa asuvien ikääntyneiden kokemaa yksinäisyyttä sekä luontokokemuksien merkitystä heidän hyvinvointiinsa. Tutkimuksessa selvitetään, minkälaista tutkittavien kokema yksinäisyys on, miten tutkittavat kokevat yksinäisyyden vaikuttavan heidän hyvinvointiinsa sekä millä tavoin yksinäisyyttä voidaan heidän mielestään ennaltaehkäistä, lievittää ja vähentää luontokokemusten kautta. Lisäksi tutkimuksessa selvitetään tutkittavien kokemuksia luontoperustaisesta ryhmäkuntoutuksesta.

Tutkimus kuuluu EU:n rahoittaman RECETAS-hankkeen ensimmäiseen vaiheeseen (tutkimuslupa HEL 2022-004436) ja tutkittavat rekrytoidaan hankkeessa toteutettavan kirjekyselyn kautta. Osallistuminen perustuu suostumukseen. Tutkimukseen otetaan mukaan l6-25 yksinäisyyttä kokevaa iäkästä, joille tarjotaan luontokokemuksiin perustuvaa ryhmätoimintaa. Tutkimus tapahtuu osallistujille tutussa ympäristössä osana heidän tavallista viikko-ohjelmaansa.

Tutkimuksen empiirinen aineisto muodostuu puolistrukturoiduista yksilö- ja fokusryhmähaastatteluista, ryhmänohjaajien kokemuspäiväkirjoista sekä tutkijan kenttäpäiväkirjaan kirjaamista ryhmätoimintaa koskevista havainnoista. Lisäksi tutkimuksessa hyödynnetään osallistujia kuvailevia kirjekyselyn tietoja. Haastattelut nauhoitetaan ja aineisto litteroidaan käyttäen peruslitterointia. Haastatteluissa ja havainnointijaksoilla huomioidaan ajantasaiset terveysturvallisuudesta (korona) annetut ohjeet.

Aineisto analysoidaan laadullisin menetelmin ja raportoidaan osana väitöstutkimusta, joka koostuu kansainvälisissä tieteellisissä lehdissä julkaistavista artikkeleista. Tutkimuksesta on tarkoitus laatia artikkeleita kansainvälisiin tieteellisiin lehtiin ja tuloksista viestitään kotimaiselle ja kansainvälisille tiedeyhteisöille. Tutkija esittelee tutkimusta kotimaisissa ja kansainvälisissä tieteellisissä tapahtumissa.

Henkilötietoja käsitellään ja säilytetään tutkimussuunnitelman liitteenä olevan kuvauksen mukaisesti. Poiketen muusta RECETAS-hankkeessa toteutettavasta, tämä kyseessä oleva laadullinen tutkimus tehdään itsenäisesti Suomessa eikä tutkimusaineistoa siirretä muualle.

Tutkimus on saanut puoltavan lausunnon HUS eettiseltä toimikunnalta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 8.5.2018 § 134 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja (useampaa palvelualuetta koskevat tutkimukset).

Detta beslut publicerades 15.06.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Mari Riila, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 46595

mari.riila@hel.fi

Beslutsfattare

Seija Meripaasi
sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja

Bilagor

1. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.