Puistosuunnitelma, Kuninkaantammentien hiihtoreitti, Kaarela

HEL 2022-005298
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 272 §

Kuninkaantammentien hiihtoreitin puistosuunnitelman hyväksyminen

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Kuninkaantammentien hiihtoreitin puistosuunnitelman VIO6241/1 liitteen numero 2 mukaisesti.

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että latureitin toteutuksessa on huolehdittava siitä, että vaikutukset metsäluontoon ovat mahdollisimman vähäiset, ja lautakunta edellyttää, että latujen toteutuksen tulee vastata puistosuunnitelmissa esitettyä täsmällisesti puiden määrän osalta. Toteutusvaiheessa tulee siis huolehtia siitä, että ainuttakaan säilytettäväksi merkittyä puuta ei kaadeta.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli suunnittelupäällikkö Tiina Saukkonen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Anni Sinnemäki: Esitän seuraavan vastaehdotuksen:

Päätösehdotukseen lisätään uusi seuraavan sisältöinen viimeinen kappale: Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että latureitin toteutuksessa on huolehdittava siitä, että vaikutukset metsäluontoon ovat mahdollisimman vähäiset, ja lautakunta edellyttää, että latujen toteutuksen tulee vastata puistosuunnitelmissa esitettyä täsmällisesti puiden määrän osalta. Toteutusvaiheessa tulee siis huolehtia siitä, että ainuttakaan säilytettäväksi merkittyä puuta ei kaadeta.

Kannattaja: Mia Haglund

Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Anni Sinnemäen vastaehdotuksen.

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä Kuninkaantammentien hiihtoreitin puistosuunnitelman VIO6241/1 liitteen numero 2 mukaisesti.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Kuninkaantammentie on osoitettu pyöräliikenteen tavoiteverkon pääreitiksi. Kuninkaantammentien hiihtoreitin puistosuunnitelman lähtökohtana on vuonna 2020 hyväksytty Keskuspuiston opastuksen yleissuunnitelma, jonka mukaan Kuninkaantammentie muutetaan talvikunnossapidettäväksi reitiksi osana pyöräilyn edistämistä. Taustalla on myös asukaspalaute, jossa on toivottu lisää käveltäviä ja pyöräiltäviä talviulkoilureittejä Keskuspuiston pohjoisosaan. Yksi tavoite on vähentää laduilla kävelyä ja pyöräilyä.

Suunnitelman sisältö

Puistosuunnitelma sisältää suunnitelmaselostuksen liitteen 1 mukaisesti, suunnitelmapiirustuksen VIO6241/1 liitteen 2 mukaisesti ja vuorovaikutusraportin liitteen 3 mukaisesti.

Rakennettavan latureitin pituus on noin 600 metriä. Reitti kulkee välillä Pitkäkoskenniitty–Uudentorpanpelto. Uusi latureitti yhdistää useita muita latuja toisiinsa mahdollistaen sujuvan latuverkoston Haltialan alueella. Kulttuuri- ja vapaa-ajan liikuntapalvelut, joka on määritellyt hiihtoreitin rakentamistarpeen, vastaa myös ladun kunnossapidosta.

Suunnittelun aikana etsittiin vaihtoehtoisia latulinjauksia Kuninkaantammentien ja Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen välisestä maastokäytävästä. Myös erilaisia ladun leveyksiä tutkittiin ja päädyttiin vaihtoehtoon, joka mahdollistaa kaksisuuntaisen perinteisen hiihtotyylin reitin, joka on ylläpidettävissä nykyisellä kalustolla.

Suunnitelmassa on huomioitu Kuninkaantammentien maisema- ja kulttuurihistorialliset arvot, mitä myös Helsingin kaupunginmuseon on edellyttänyt kannanotossaan.

Kuninkaantammentien hiihtoreitti on suunniteltu siten, että sen vaikutus metsäiseen maisemaan ja luontoon on mahdollisimman pieni. Luontotietojärjestelmän mukaiset linnuston, lepakoiden ja kääpien alueiden arvot on otettu suunnitelmassa huomioon sijoittamalla latu-ura mahdollisimman kapeana maastoon siten, että sen takia kaadettavien, yli 20 cm läpimitaltaan olevien puiden lukumäärä on mahdollisimman pieni. Kaadettavat puut jätetään maastoon lahopuiksi.

Puiden kaatamisesta ei ole haittaa liito-oraville, mikä on tarkistettu suunnittelun yhteydessä. Latureitti sijoittuu ulkoilureitin eteläpuoleiseen metsään siten, että tien ja ladun väliin jää puustoa. Latupohja pinnoitetaan puuhakkeella, ja sen luiskat maisemoituvat luonnonkasvillisuudella.

Puistosuunnitelmassa esitetty latureitti on sopivin hiihtoyhteyden säilyttämiseksi Pitkäkosken majan, sieltä lähtevien Keskuspuiston läntisten latureittien ja Niskalan pelloilla olevien latujen välillä.

Vuorovaikutus

Kuninkaantammentien hiihtoreitin tarve latuverkoston täydentäjänä määriteltiin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelussa ja hiihtoreitin puistosuunnitelma laadittiin kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta. Suunnittelu tehtiin tiiviissä vuorovaikutuksessa kaupunkiympäristön ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialojen kanssa. Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Kerro Kantasi verkkopalvelussa 23.1. - 13.2.2022 yhdessä Paloheinän hiihtoreitin puistosuunnitelmaluonnoksen kanssa. Kummastakin puistosuunnitelmasta pystyi antamaan palautetta erikseen. Kuninkaantammentien latusuunnitelman luonnoksesta saatiin 925 kommenttia.

Kuninkaantammentien hiihtoreitillä järjestettiin maastokatselmus 27.1.2022 kutsutuille sidosryhmätahoille. Maastokatselmuksella käveltiin suunniteltu latulinjaus läpi ja suunnitelmasta keskusteltiin paikalle saapuneiden kanssa. Suunnitelmaluonnoksesta saatiin myös kirjallista palautetta Keskuspuistoryhmältä, Kaupunginmuseolta ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys HELSY:ltä.

Edellä mainittu palaute ja mielipiteet käytiin läpi ja niihin laadittiin vastineet vuorovaikutusraportin mukaisesti (liite 3).

Saadussa palautteessa kävelijät ja pyöräilijät kannattivat hiihdon siirtämistä uudelle hiihtoreitille ja Kuninkaantammentien muuttamista talvisin kunnossapidettäväksi ulkoilureitiksi. Hiihtäjät puolestaan vastustivat Kuninkaantammentiellä tähän asti olevan ladun muuttamista talvisin kunnossapidettäväksi kävelyn ja pyöräilyn reitiksi.

Palautteessa ehdotettiin myös, että Kuninkaantammentiellä voisi jatkossa sekä hiihtää, että kävellä ja pyöräillä rinnakkain. Vastineissa todetaan, että tämä ei ole mahdollista, koska se edellyttäisi Kuninkaantammentien leventämistä, mikä taas ei ole mahdollista, koska tie on muinaismuistona suojeltu. Tämä edellyttäisi myös tien reunassa kasvavien maisemallisesti arvokkaiden kookkaiden puiden kaatamista.

Puiden kaatamista latulinjalta vastustettiin mielipiteissä. Vastineessa tuodaan esiin, että suunniteltu latulinjaus on mahdollisimman kapea ja erityisesti suuria, hyväkuntoisia havupuita väistävä. Lisäksi vastineessa todetaan, että latureitti onnistuttiin sijoittamaan siten, että puita joudutaan kaatamaan 28 kappaletta.

Suunnitellulle hiihtoreitille vaadittiin luisteluhiihtomahdollisuutta. Vastineessa todetaan, että se ei ole mahdollista ilman latu-uran leventämistä, mikä aiheuttaisi enemmän puiden kaatamista.

Latureitille toivottiin opastusta ja oltiin huolissaan ladun ja ulkoilureitin risteyksen turvallisuudesta. Vastineen mukaan uusi Keskuspuistoon rakennettava opastus tulee ottamaan nämä asiat huomioon niin, että reittien käyttö on turvallista.

Mielipiteissä tuotiin ehdotus suunnitellun hiihtoreitin kohdalle tehtävästä kävelyn ja pyöräilyn reitistä, jolloin Kuninkaantammentie jäisi talvisin hiihtäjille. Tämä ei ole mahdollista, koska tällöin uusi ulkoilureitti vaatisi huomattavan laajaa rakentamista ja puiden poistoa, mikä ei ole mahdollista maisemaltaan ja luonnoltaan arvokkaassa ympäristössä.

Ladulle satavan lumen vähyyttä pidettiin ongelmallisena palautteessa. Tähän on vaikea vaikuttaa muuten kuin poistamalla puiden alimpia oksia tarvittaessa.

Kustannukset ja aikataulu

Kuninkaantammen ladun arvioidut rakennuskustannukset ovat 181 000 euroa (alv 0%). Ylläpidon vuosikustannukset vaihtelevat talven lumimäärän mukaan arvioidun 500 - 3000 euroa (alv 0%) välillä. Ylläpidosta vastaa kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelut.

Hiihtoreitin rakentaminen voidaan toteuttaa vuoden 2022 aikana.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 02 Liikuntapaikat ja ulkoilualueet.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 momentin kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Yleistiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 / henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.

Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen verkkosivuilla.

Stäng

Kaupunkiympäristölautakunta 26.04.2022 § 249

Stäng

Detta beslut publicerades 10.05.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Silja Hyvärinen

Mer information fås av

Tiina Saukkonen, suunnitteluvastaava, puhelin: 09 310 38508

tiina.saukkonen@hel.fi

Angelvuo Petri, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 87906

petri.angelvuo@hel.fi