Tarveselvitys, opetustilat, lasten ja nuorten psykiatrisessa hoidossa olevat oppilaat, Sophie Mannerheimin koulu
Sophie Mannerheim skola, behovsutredning som rör undervisnings-lokaler för elever som får psykiatrisk vård för barn och unga
Beslut
Svenska sektionen vid fostrans- och utbildningsnämnden föreslog för nämnden att behovsutredningen som rör undervisningslokaler för Sophie Mannerheim skolans elever som får psykiatrisk vård för barn och unga godkänns i enlighet med bilagan. Undervisningslokalerna förverkligas på adressen Läkaregatan 8 i Dal i anslutning till projektet Dals samsjukhus.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Dals samsjukhus är ett sjukhus för psykiatrisk och somatisk vård som förverkligas som ett samprojekt mellan Helsingfors stad och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) på Dals sjukhusområde och som ersätter de sjukhusbyggnader som används för verksamheten i nuläget men som är utspridda, i dåligt skick eller tillfälliga och dessutom inte är lämpliga för tidsenlig sjukhusvård.
Undervisningsverksamheten för barn och unga som får psykiatrisk avdelningsvård förläggs också till Dal i och med att HUS Psykiatricentrums verksamhet flyttas dit.
Elever som får vård på avdelning har en kraftigt begränsad förmåga att självständigt eller åtföljd ta sig till skolan och skollokalerna ska därför ligga i omedelbar närhet av sjukhusavdelningen. De barn och unga som behöver lokaler är elever som studerar under en sjukhusperiod. Till sin längd kan sjukhusperioden variera från en dag till flera veckor.
Undervisningslokaler förverkligas för 76 elever i byggnad 1, som ska byggas om, och för 12 elever som får särskilt krävande vård i norra nybyggnaden i anslutning till avdelningslokalerna. De nya lokalerna tas i bruk inredda senast i juni 2029. Lokalerna möjliggör skolgång för alla barn och unga som får psykiatrisk avdelningsvård oberoende hens språkbakgrund. De verksamhetsmässiga behoven har beaktats i dimensioneringen av lokalerna.
För eleverna på avdelningen för ätstörningar behövs tillfälliga undervisningslokaler från och med år 2026 i och med att avdelningen flyttar från Fältskärsgatan till nya lokaler i Dal, det vill säga innan undervisningslokalerna som ska byggas om i byggnad 1 är klara. Det utreds om de tillfälliga undervisningslokalerna kan förläggas i anslutning till avdelningen för ätstörningar.
Projektet innebär att de nuvarande undervisningslokalerna som är belägna i Sophie Mannerheims huvudskolas tillfälliga byggnad på adressen Sibeliusgatan 14 och som för tillfället är avsedda för elever som får vård på avdelning blir lediga för huvudskolans verksamhet. I projektet avstår man från de nuvarande avdelnings-undervisningslokalerna för barn och unga som får särskilt krävande vård på adressen Fältskärsgatan 8.
Lokalprojektet förbättrar möjligheten att ordna tjänster
Behovet av fostrans- och utbildningstjänster och huruvida det finns tillräckligt med platser följs med regelbundet på områdes- och stadsnivå. I samband med planeringen av servicenätet har befintlig lokalkapacitet och lokalkapacitet under byggnad tagits i beaktande, liksom också särskilda krav som följer av verksamheten.
Barn- och ungdomspsykiatrins sjukhusavdelningar flyttar till Dals samsjukhus norra nybyggnad enligt uppskattning år 2028, vilket innebär att de nuvarande lokalerna i Stengårds sjukhus och HUS Psykiatricentrum blir lediga för utveckling för annan användning som en del av helhetsplaneringen av sjukhusområdet.
I samband med projektet förverkligas lokaler för undervisning av barn och unga som får psykiatrisk avdelningsvård. Lokaler planeras för cirka 90 elever.
Projektet Dals samsjukhus, som ingår som aktie- och hyresprojekt i social- och hälsovårdssektorns planer för åren 2022 - 2031, har utöver ovan beskrivna anknytning till föreliggande projekt. Fostrans- och utbildningssektorn och stadsmiljösektorn fortsätter att utreda var den bestående byggnaden som ska ersätta nuvarande Sophie Mannerheims huvudskolas tillfälliga byggnad ska ligga. Skolan bör placeras i närheten av Dals sjukhusområde.
Nya servicelokaler stödjer barnens vardag
De lokaler som ska förverkligas är trygga och hälsosamma samt skapar goda förutsättningar för skolans verksamhet och tillgodoser servicebehovet.
Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla elever, samt så att de utgör en lärmiljö som stödjer barnets uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten delaktiggörs utöver personalen barnen och de unga.
Lokalerna främjar förverkligandet av läroplanen för den grundläggande utbildningen
I projektet förverkligas ändamålsenligt dimensionerade och flexibla lokaler för barn och unga som får psykiatrisk avdelningsvård. Lokalerna främjar verksamheten och säkerställer att eleverna får en god lär- och uppväxtmiljö. Lokalerna planeras enligt stadens dimensioneringsprinciper och planeringsanvisningar, och de möjliggör att målen i läroplanen för den grundläggande utbildningen kan förverkligas. De tekniska lösningarna möjliggör förvärvande av färdigheter som behövs i informationssamhället och ökar förståelsen för och kunnandet i teknologi i Helsingfors.
All läroämnesundervisning som kräver en specialutrustad lokal ordnas individuellt antingen i sjukhusets lokaler för avdelningar för barn och unga eller i Sophie Mannerheim skolas lokaler. Genom att lokalerna placeras i anslutning till Dals samsjukhus främjas verksamhetens säkerhet och smidighet.
Gårdsområdena utrustas med lekredskap för att främja fysisk aktivitet och målen i läroplanen. I planeringen och utrustningen av dem beaktas följande aspekter: säkerhet samt möjlighet till övervakning, samhörighet och fysisk aktivitet. Dessutom ska gården kunna användas mångsidigt för lärande och lek. Gårdsområdena erbjuder de elever som går i skolan mångsidiga lek- och motionsförhållanden.
Vilka lokalbehov Sophie Mannerheim skolans elever som får psykiatrisk vård för barn och unga har beskrivs i bifogade lokalprogram.
Hur de nya lokalerna inverkar på kostnaderna för lokaler och verksamhet
Skolans lokaler i byggnad 1 är till sin storlek cirka 865 m² lägenhetsyta. Stadsmiljösektorn uppskattar att totalhyran kommer att vara cirka 39,1 euro/m² lägenhetsyta/mån., det vill säga cirka 405 900 euro per år (kostn.nivå 11/2020, byggnadskostnadsindex 104,8; producentprisindex 186,0).
Avdelnings-undervisningslokalerna i den norra nybyggnaden är till sin storlek cirka 140 m² lägenhetsyta. Stadsmiljösektorn har uppskattat att totalhyran kommer att vara cirka 34,4 euro/m² lägenhetsyta/mån., det vill säga cirka 57 800 euro/år (kostn.nivå 11/2019 producentprisindex 193,2).
Till kostnaderna för inledande av verksamheten hör bland annat den första inredningen samt det första materialet, utrustningen och anordningarna. I det här projektet avsätts 75 000 euro för ändamålet. För data- och kommunikationsteknologi avsätts cirka 26 000 euro. Flyttkostnaderna uppskattas till cirka 11 000 euro. Städkostnaderna ska avtalas om som en del av hyresavtalet med Dals fastighetsbolag. Verksamhetskostnaderna för det blivande projektet kommer att vara sammanlagt cirka 1 100 000 euro per år.
De slutgiltiga lokal- och verksamhetskostnaderna för de svenska tjänsterna fastställs på basen av användningsgraden.
Stadsmiljösektorn utreder kostnaderna för de tillfälliga undervisningslokaler som behövs för elever på avdelningen för ätstörningar när det blivit klart var lokalerna ska ligga.
Delaktiggörande och annan gemensam beredning
Behovsutredningen har utarbetats som ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn. Skolans personal deltar på användarmöten i planeringen av byggnaden under projektplaneringen, den allmänna planeringen och planeringen av förverkligandet.
Befogenheter
I enlighet med 10 kap. 1 § 3 mom. 4 punkten i Helsingfors stads förvaltningsstadga beslutar fostrans- och utbildningsnämnden om godkännande av den behovsutredning som gäller lokalprojektet.
Detta beslut publicerades 13.06.2022
FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING
Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.
Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen
Föredragande
Mer information fås av
Tommi Kantanen, projektiarkkitehti, telefon: