Hankinta, Herne- ja Jätkäsaaren pudotustiivistys 2022, Rakentamispalveluliikelaitos

HEL 2022-006473
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 3. / 92 §

Hankintaoikaisuvaatimus Staran toimitusjohtajan päätöksestä 8.6.2022 § 48

Direktionen för affärsverket byggtjänsten (Stara)

Päätös

Rakentamispalveluliikelaitoksen johtokunta päätti hylätä Sjöman Helsingin Nosturit Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen koskien Staran toimitusjohtajan päätöstä 8.6.2022 § 48 Herne- ja Jätkäsaaren pudotustiivistysurakasta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Staran toimitusjohtaja on tehnyt hankintapäätöksen 8.6.2022 § 48 Herne- ja Jätkäsaaren pudotustiivistysurakasta. Hankintapäätös (HEL 2022-006473) on annettu tarjoajille tiedoksi sähköpostitse, joka on lähetetty 13.6.2022. Hankintasopimus on allekirjoitettu ja tullut voimaan 20.6.2022. Sjöman Helsingin Nosturit Oy on jättänyt hankintaoikaisuvaatimuksen Staran toimitusjohtajan päätöksestä 21.6.2022. Hankintaoikaisuvaatimus on tehty määräajassa.

Helsingin Sjöman Nosturit Oy saattanut asian vireille myös markkinaoikeudessa.

Valittajan vaatimukset

Valittaja on vaatinut hankintapäätöksen kumoamista. Valittaja on katsonut hankintapäätöksen olevan hankintasäädösten vastainen, koska hankintayksikkö on hyväksynyt kahden tarjoajan referenssit samasta kohteesta.

Taustaa

Hankintayksikkö on kilpailuttanut 12.5.2022 julkaistulla hankintailmoituksella Herne- ja Jätkäsaaren pudotustiivistysurakkaa koskevan hankinnan. Kansallisen kynnysarvon ylittävästä rakennusurakasta on julkaistu HILMA-verkkosivustolla hankintailmoitus, ja tarjouspyyntöasiakirjat julkaistiin tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa 12.5.2022.

Hankintamenettelynä on julkisista hankinnoista annetun lain (1397/2016) mukainen avoin menettely, jossa kaikki halukkaat toimittajat voivat tehdä tarjouksen. Hankinnasta sai esittää kysymyksiä tarjouspalvelu.fi -järjestelmässä 20.5.2022 mennessä. Kysymyksiin vastattiin järjestelmässä 20.5.2022.

Tarjouksen jättivät määräaikaan 31.5.2022 mennessä seuraavat kolme yritystä:

  • Sjöman Helsingin Nosturit Oy
  • Takanen MR Oy
  • Vilppulan Kivijaloste Oy

Tarjoajien soveltuvuus tarkastettiin alustavasti tarjouksissa annettujen tietojen perusteella. Kaikki tarjoajat täyttivät asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohteen yleiset kriteerit ja pääsivät mukaan tarjousvertailuun. Valintaperusteena hankinnassa oli halvin hinta.

Halvimman tarjouksen antoi Vilppulan Kivijaloste Oy, jonka tarjoushinta oli 443.587,50 euroa. Toiseksi halvimman tarjouksen on tehnyt Takanen MR Oy (503.678,00 €) ja kolmanneksi halvimman Sjöman Helsingin Nosturi Oy (538.620,00 €).

Voittamassa olleelta Vilppulan Kivijaloste Oy:ltä tarkastettiin tarjouksessa annettujen tietojen paikkansapitävyys. Lisäksi tarjoaja toimitti muut tarjouspyynnössä vaaditut selvitykset. Tarkastuksessa todettiin tarjoajan täyttävän soveltuvuusvaatimukset. Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staran toimitusjohtaja hyväksyi siten halvimman hinnan tarjonneen Vilppulan Kivijaloste Oy:n tarjouksen 8.6.2022 tekemällään hankintapäätöksellä.

Hankintayksikkö on edellyttänyt tarjoajilta referenssejä tarjouspyynnössä seuraavasti:

  • Tarjoajalla tulee olla riittävästi kokemusta hankinnan kohteena olevan pudotustiivistys -urakan toteuttamisesta. Kokemuksen osoittamiseksi tarjoajalla tulee olla vähintään kaksi (2) vastaavaa sopimusta referenssinä viimeisen viiden (5) vuoden ajalta.
  • Vastaavana referenssinä pidetään vastaavanlaista pudotustiivistys -urakkaa, tai aliurakkaa. Urakan tai aliurakan arvon on tullut olla vähintään 600 000 euroa.

Vilppulan Kivijaloste Oy on toimittanut vaaditulla tavalla kaksi referenssiä vastaavista pudotustiivistys urakoista, joiden arvoksi se on ilmoittanut 10,9 miljoonaa ja 1,2 miljoonaa. Referenssit ovat tarjoajan ilmoittaman mukaisesti olleet siten myös arvoltaan vaaditun mukaiset. Hankintayksikö on vielä erikseen pyytänyt halvimman tarjouksen tehneeltä Vilppulan Kivijaloste Oy:ltä täsmennystä referenssiurakoiden sisällön vastaavuuden osalta. Toimittaja on lähettänyt hankintayksikölle pyydetyn täsmennyksen, josta on ilmennyt muun muassa pudotusten kappalemäärät ja ala sekä tiivistykseen liittyneiden täyttöjen rakenneteoreettiset kuutiomäärät. Hankintayksikkö on katsonut tarjoajan toimittamien tietojen olleen riittäviä ja pitänyt referenssejä tarjouspyynnössä vaaditun mukaisena.

Hankintayksikkö ei ole hankintamenettelyn aikana kiinnittänyt huomiota, että Vilppulan Kivijaloste Oy:n ja Takanen MR Oy:n referenssit olivat samasta kohteesta. Hankintayksikkö on alustavasti tarkistanut, että toimittajat ovat liittäneet mukaan vaaditut referenssit, jotka tarjoajat ovat ilmoittaneet olevan vaaditun mukaiset. Vilppulan Kivijaloste Oy:n tarjous on halvimpana ollut voittamassa kilpailutuksen, ja hankintayksikkö on vielä tarkistanut sen tarjouksen paikkansapitävyyden yksityiskohtaisemmin. Tarjoajalta on pyydetty vielä referenssien vastaavuuden osalta täsmennys, jota hankintayksikkö on pitänyt riittävänä.

Hankintayksikön käsityksen mukaan referenssien perustuminen samaan urakkaan ei muutoinkaan muodosta perustetta, jonka nojalla kumpikaan tarjoajista olisi tullut hylätä. Samassa kohteessa ja urakkakokonaisuudessa on voinut olla eri toimittajia esimerkiksi pää- ja aliurakoitsijan roolissa.

Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaisesti hankintayksiköllä on myös oikeus luottaa tarjoajan tarjouksessaan antamiin tietoihin ja vastaavasti annettu tarjous sitoo tarjoajaa, joka myös vastaa tarjouksessaan antamiensa tietojen paikkansapitävyydestä (MAO:141/17). Vilppulan Kivijaloste Oy on ilmoittanut ”Kyllä” vaadittuja referenssejä koskevaan kohtaan. Muutoinkin tarjoajan tarjouksessaan ja 5.7.2022 antamassaan täsmennyksessään ilmoittamien tietojenkin perusteella referenssit ovat olleet edellytetyn mukaisia.

Hankintayksikkö on siten pitänyt Vilppulan Kivijaloste Oy:n referenssiä tarjouspyynnön mukaisena ja sillä on ollut oikeus luottaa tarjoajan tarjouksessaan ilmoittamaan. Hankintaprosessin aikana ja hankintapäätöstä tehdessä ei hankintayksikölle ole myöskään ilmennyt mitään syytä epäillä, etteivätkö ilmoitetut tiedot pitäisi paikkaansa. Hankintayksikön ei siten voida katsoa toimineen virheellisesti.

Hallintolain (434/2003) 34 §:n mukaan asianosaiselle on ennen asian ratkaisemista varattava tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta sekä antaa selityksensä sellaisista vaatimuksista ja selvityksistä, jotka saattavat vaikuttaa asian ratkaisuun. Hankintayksikkö ei ole pyytänyt oikaisuvaatimuksesta lausuntoa tarjouskilpailun voittaneelta, koska kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta.

Hankintaoikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia perusteita, joiden johdosta Staran toimitusjohtajan päätöstä pitäisi muuttaa. Yllä mainituilla perusteilla johtokunta päättää hylätä Sjöman Helsingin Nosturit Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen.

Stäng

Keskushallinto Rakentamispalveluliikelaitos Toimitusjohtaja 08.06.2022 § 48

Stäng

Detta beslut publicerades 12.09.2022

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 134 § 1 mom, 163 §.

Stäng

Föredragande

toimitusjohtaja
Timo Martiskainen

Mer information fås av

Eila Hägg, rakennuspäällikkö, puhelin: 09 310 70042

eila.hagg@hel.fi

Tanja Dickman, hankintalakimies, puhelin: 09 310 38821

tanja.dickman@hel.fi

Bilagor

1. Oikaisuvaatimus 21.6.2022 (2)

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.