Vahingonkorvaus, jalkinevahinko, 27.4.2022 Pohjois-Haagan ala-aste
Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneesta jalkineesta
Päätös
Hallintopäällikkö päätti, että ********** (jäljessä hakija) korvataan 57 euroa perusopetuksessa vahingoittuneesta jalkineesta. Enemmälti osin hallintopäällikkö päätti hylätä hakijan vaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakija (huoltaja) on esittänyt 20.5.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 70 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen oppilaan vahingoittuneesta jalkineesta koulupäivän aikana perusopetuksessa. Oppitunnilla (27.4.) toisen vuosiluokan oppilaat tekivät parityönä puupalan sahausta. Tässä tilanteessa toinen oppilas oli vahingossa sahannut oppilaan kengän kärjen rikki. Hakijan koulusta saaman tiedon mukaan puutöitä tehtiin ulkona varsinaisen puutyötilan puutteen vuoksi. Ohjeistetun mukaisesti oppilaat olivat toimineet pareina niin, että toinen seisoo puupalan päällä pitäen sitä paikoillaan ja toinen sahaa. Ilmoitetun mukaan kengät on hankittu 12/2020, hankintahinta 79 euroa.
Peruskoulusta on annettu korvausvaatimuksen johdosta selvitys.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Isännänvastuun perusteella kunta vastaa viranhaltijan tai työntekijän virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttamasta vahingosta. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo.
Asiassa saadun selvityksen perusteella voidaan katsoa, että viranhaltijan opetustilanteessa antama turvallisuusohjeistus on ollut riittämätöntä, mikä on johtanut vahingon syntymiseen. Siten vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukainen vahingonkorvausvelvollisuuden edellytys täyttyy eli kaupungin voidaan katsoa olevan isännänvastuun perusteella vastuussa viranhaltijan tuottamuksellisesta toiminnasta. Vahingon määrää arvioitaessa on huomioitu esineen arvon alentuminen hankintahetkestä vahinkotapahtumaan. Vahingonkorvauksena korvataan esineen vahinkohetkinen arvo. Esineen uushankintaa ei korvata, kun esine on käytetty. Viranhaltijan viaksi jäävä tuottamus arvioidaan lieväksi.
Detta beslut publicerades 27.05.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036