Opetussuunnitelman muutos, ruotsinkielinen perusopetus, oppimisen tuki

HEL 2022-007296
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 16 §

Uppdatering av kapitlet om stöd för lärande och skolgång i läroplanen för den grundläggande utbildningen i de svenska grundskolorna i Helsingfors

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning

Beslut

Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning beslutade att godkänna ändringarna i kapitlet om stöd för lärande och skolgång i läroplanen för den grundläggande utbildningen. Enligt Helsingfors stads förvaltningsstadga 15 kapitlet 2 § är det svenska sektionen som godkänner den kommunala läroplanen för de svenska grundskolorna. Ändringarna träder i kraft 1.8.2022.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Staden valde 2019 att göra en processutveckling med fokus på kundvärde och effektiva flöden (LEAN) för särskilt stöd beslutsprocessen i stadens förskolor och grundskolor. Målet med processen var att besluten fattas närmare kunden, göra processen tydligare och snabbare för kunden, minimera aktörer, ordna höranden utifrån kundens perspektiv, stärka den enhetliga lärstigen på olika nivåer i verksamheten, förenhetliga förskolans och grundskolans processer samt förenhetliga den svenska och den finska servicens processer.

En följd av leanprocessen är att rektorn för den skola som kommer att erbjuda eleven särskilt stöd är också den som hör eleven och hens vårdnadshavare inför beslutet. Även en del av särskilt stöd besluten kommer från och med hösten 2022 att fattas av skolans rektor, medan en del beslut fortfarande fattas av chefen för den grundläggande utbildningen. Vem som fattar besluten bestäms som ett delegeringsbeslut.

Ändringarna i kapitel 7 Stöd för lärande och skolgång i läroplanen för den grundläggande utbildningen i Helsingfors är nödvändiga på grund av utvecklingen av beslutsprocessen. Samtidigt berör ändringarna bedömningen av individuella lärokurser och bedömningen av undervisningen enligt verksamhetsområden. Kapitlet för bedömningen i läroplanen uppdaterades nationellt och därmed även kommunalt för ett par år sedan och ändringarna i denna beredning görs i enlighet med läroplansförändringen 2020. Utöver tidigare nämnda ändringar handlar uppdateringen i läroplanstexten om smärre preciseringar och korrigeringar.

Stäng

Detta beslut publicerades 13.06.2022

Anvisningar om hur man begär omprövning

Den som är missnöjd med beslutet kan framställa en skriftlig begäran om omprövning. Ändring i beslutet får inte sökas genom besvär hos domstol.

Rätt att begära omprövning

Omprövning får begäras

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Den tid inom vilken omprövning ska begäras

Omprövning ska begäras inom 14 dagar från delfåendet av beslutet.

Begäran om omprövning ska inlämnas till Helsingfors stads registratorskontor senast den bestämda tidens sista dag under registratorskontorets öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i den bestämda tiden. Om sista dagen av den bestämda tiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får begäran om omprövning inlämnas första vardagen därefter.

Omprövningsmyndighet

Omprövning begärs hos Helsingfors stads fostrans- och utbildningsnämnd.

Omprövningsmyndighetens kontaktuppgifter är:

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.

Formen för och innehållet i begäran om omprövning

Begäran om omprövning ska göras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I begäran om omprövning ska uppges

  • det beslut som begäran om omprövning gäller
  • hurdan omprövning som begärs
  • på vilka grunder omprövning begärs
  • vem som begär omprövning
  • på vilka grunder den som begär omprövning är berättigad att göra detta
  • kontaktuppgifter till den som begär omprövning
Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor

Stäng

Föredragande

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Mer information fås av

Agneta Lundmark, pedagogiskt sakkunnig, telefon: 09 310 84031

agneta.lundmark@hel.fi