Katusuunnitelma, Sörnäinen, Junonkatu välillä Leonkatu-Parrulaituri, numero 31517/2

HEL 2022-007825
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 12. / 455 §

Junonkatu välillä Parrulaituri-Leonkatu, katusuunnitelman hyväksyminen, Sörnäinen

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Junonkatu välillä Parrulaituri−Leonkatu katusuunnitelman piirustus nro 31517/2.

Lisäksi lautakunta päätti määrätä tämän katusuunnitelman hyväksymispäätöksen tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektipäällikkö Tuomas Lautaniemi. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Junonkatu on nykyinen rakennettu tonttikatu. Katu sijaitsee tiiviin asuinalueen keskellä. Katusuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 11780 (tullut voimaan 16.1.2009). Katusuunnitelmassa on huomioitu Kalasataman raitiotien yleissuunnitelma nro 6789, päivätty 30.1.2018.

Katusuunnitelma korvaa osittain aiemman katusuunnitelman 31517/1, Kaupunkiympäristölautakunnan kokous § 19 Asia/4, 18.1.2022 päätös. Aiemmin hyväksytystä katusuunnitelmasta poiketen, nyt hyväksyttävässä suunnitelmassa kadun istutukset ja pinnoitteet mahdollistavat kiinteistöjen pelastautumisessa tarvittavien nostokoriautojen käytön.

Suunnitelma

Junonkatu välillä Parrulaituri−Leonkatu suunnitelmapiirustus nro 31517/2 (liite 2)

Junonkatu on nykyinen rakennettu läpiajettava tonttikatu. Kadulle rakennetaan raitiotie, pysäkit rakennetaan välille Arcturuksenkatu–Polariksenkatu. Moottoriajoneuvoliikenteen läpiajo kielletään Kalasataman raitiotien yleissuunnitelman mukaisesti välillä Arcturuksenkatu–Polariksenkatu. Osa kadun varren nykyisistä pysäköintikaistoista muutetaan istutusalueiksi ja osa nurmisaumatuiksi kiveysalueiksi, jotka mahdollistavat kiinteistöjen pelastautumisessa tarvittavien nostokoriautojen käytön. Istutusalueille rakennetaan köynnöspylväitä. Puuistutukset eivät ole mahdollisia tilanpuutteen vuoksi. Kadun molemmilla reunoilla säilyvät jalkakäytävät.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro 31517/2 (liite 1).

Katu sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa jo aiemmin hyväkysytyn katusuunnitelman laatimisen yhteydessä.

Katusuunnitelma on viety nähtäville ilman uutta esillä oloa johtuen vähäisistä muutoksista aiemmin hyväksyttyyn ja jo vuorovaikutettuun suunnitelmaan. Katusuunnitelma on asemakaavan mukainen.

Katusuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 29.6.−13.7.2022 välisen ajan. Suunnitelmien nähtävillä olosta on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille

Suunnitelmasta on jätetty kaksi muistutusta.

Muistutusten käsittely

Muistutus 1

Muistutuksessa esitetään, että Junonkadun ajoradan ja erotuskaistan väliin pitäisi lisätä rivit laskettavia pollareita kaikille kortteleille. Muistutuksessa todetaan, että mikäli näin ei toimita, täyttyvät erotuskaistat pysäköidyistä autoista, jotka pahimmassa tapauksessa blokkaavat raitiovaunun kulkua tai pelastusajoneuvojen toimintaa.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Junonkadulla on voimassa pysäköintikieltoalue. Junonkadulle ei osoiteta pysäköintipaikkoja. Ajoradan ja erotuskaistan erottaa reunatuki 80 mm näkymällä, joka liikennemerkkien lisäksi viestii, että kyseessä ei ole pysäköintiin tarkoitettu kadun osa. Erotuskaistoille tulee vihersaumattua nupukiveystä, jonka saumoihin kylvetään monimuotoista matalaa kukkakasvillisuutta. Tämä myös viestii, että kyseessä ei ole pysäköintiin tarkoitettu kadun osa. Mahdollisiin väärinpysäköintitapauksiin puututaan pysäköinninvalvonnan keinoin. Mikäli väärinpysäköintiä erotuskaisoille tapahtuu, se ei tule vaikuttamaan raitiovaunun liikennöintiin. Mikäli väärin pysäköity ajoneuvo on pelastuslaitoksen nostoauton tiellä, on pelastuslaitoksen kalustolla edellytykset esimerkiksi siirtää auto pois tieltä.

Taloyhtiöt voivat lisätä nostopaikka-merkit rakennusten seiniin.

Muistutus 2

Muistutuksessa esitetään, että henkilön jättäminen ja kyytiin ottaminen moottoriajoneuvolla tulee sallia Junonkadulla myös katuosuudella Polariksenkatu-Arcturuksenkatu. Muistutuksessa tuodaan esiin, että tämän tulee koskea myös mm. ambulanssia ja taksia. Edellä esitetyn salliminen tulee muistutuksen mukaan merkitä asianmukaisilla liikennemerkeillä. Lisäksi muistutuksessa tiedustellaan, mitä osoitetta voidaan pitää kyseisen asunto-osakeyhtiön virallisena käyntiosoitteena, jos henkilön jättäminen ja kyytiin ottaminen tapahtuu Polariksenkadun puolella.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Moottoriajoneuvoliikenteen läpiajo kielletään Kalasataman raitiotien yleissuunnitelman mukaisesti välillä Arcturuksenkatu–Polariksenkatu. Ambulanssi mahtuu tarvittaessa ajamaan ja pysähtymään myös jalkakäytävälle. Läpiajokielto ei koske pelastusajoneuvoja.

Tilanteen mukaan kannattaa käyttää sitä katuosoitetta, jolta kadulta henkilön jättäminen / kyytiin ottaminen tapahtuu.

Muistutukset eivät aiheuta muutoksia laadittuun katusuunnitelmaan.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 965 000 euroa, 317 euroa/m² (alv. 0 %).

Kadun vuotuiset kunnossapitokustannukset ovat noin 26 000 euroa (alv. 0 %).

Rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2022 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 10 02 02 Suuret liikennehankkeet, Kalasatama–Pasila, Liittyvät kadut ja liikenneväylät.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, 202 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Detta beslut publicerades 09.09.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Tuomas Lautaniemi, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39463

tuomas.lautaniemi@hel.fi