Tarveselvitys, uudisrakennus, päiväkoti Tuuli
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös päiväkoti Tuulin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksestä Pikku Huopalahteen osoitteeseen Jasmiinikuja 3
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä Pikku Huopalahteen osoitteeseen Jasmiinikuja 3 toteutettavan päiväkoti Tuulin korvaavan uudisrakennuksen tarveselvityksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta korostaa, että hankkeiden jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa pitää edelleen huomioida henkilöstön ja oppijoiden näkemykset tilojen kehittämisessä sekä varmistaa tilojen kokonaistaloudellisuus, ekologisuus ja luontoystävällisyys. Tiloja kehitettäessä varmistetaan, että toiminnalle on riittävästi rauhallisia tiloja.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Uudisrakennus mahdollistaa laajassa korjaustarpeessa olevien ja toiminnallisesti haasteellisten tilojen korvaamisen nykyistä varhaiskasvatussuunnitelmaa ja mitoitusperiaatteita tukevalla tilaratkaisulla. Hankkeella vastataan myös alueelliseen varhaiskasvatusikäisten määrän kasvuun sekä vuorohoidon järjestämisen tarpeeseen. Päiväkodissa on tällä hetkellä 120 tilapaikkaa. Uudet tilat suunnitellaan noin 200 lapselle. Pikku Huopalahden alueelle osoitteeseen Jasmiinikuja 3 toteuttava uudisrakennus otetaan käyttöön kalustettuna lokakuuhun 2026 mennessä.
Toteutettavissa tiloissa voidaan järjestää varhaiskasvatusta normaalien toiminta-aikojen lisäksi iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Tilojen monipuolinen käyttö on huomioitu tilamitoituksessa ja turvallisuudessa. Nykyisen päiväkodin paikalle toteutettavassa hankkeessa korvataan päiväkoti Tuulin nykyiset tilat. Uudisrakennukseen siirtyy myös tällä hetkellä päiväkoti Kanervassa toimiva vuorohoito. Päätös vuoropäivähoidon siirtämisestä päiväkoti Kanervasta päiväkoti Tuuliin on tehty kaupunkitasoisen vuorohoidon palveluverkon tarkastelun perusteella. Päiväkoti Tuulin sijainti ja hyvät liikenneyhteydet tukevat läntisen suurpiirin vuorohoidon siirtämistä.
Tilahanke parantaa palveluiden järjestämistä
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Väestöennusteen mukaan 1-6-vuotiaiden määrä kasvaa läntisen suurpiirin alueella reilulla 200 lapsella vuoteen 2037 mennessä. Reijolan peruspiirissä, jonne uusi hanke valmistuu, väestönkasvu on vuoteen 2037 mennessä noin 200 lasta. Korkeimmillaan alle kouluikäisten lasten määrä on 2030-luvun alussa noin 250 lasta nykyistä enemmän.
Uudet palvelutilat tukevat lasten arkea
Uudisrakennukseen toteutettavat turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät edellytykset päiväkodin toiminnalle ja vastaavat alueen palvelutarpeisiin.
Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, lapsen kasvua ja kehitystä tukevaksi varhaiskasvatusympäristöksi. Toiminnan suunnitteluun osallistetaan henkilöstön lisäksi lapset ja perheet.
Tilat edistävät varhaiskasvatussuunnitelman toteuttamista
Hankkeessa toteutetaan varhaiskasvatukselle pedagogisesti monipuoliset ja tarkoituksenmukaisesti mitoitetut tilat, jotka edistävät toimintaa ja takaavat oppijoille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen. Teknisillä ratkaisuilla mahdollistetaan tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.
Rakennus ja piha-alueet muodostuvat hallitun kokoisista lapsen mittakaavaa ja aistimaailmaa tukevista toiminta-alueista pedagogisesti monipuolista toimintaa tukevaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on, että lapsi voi turvallisesti aikuisten tukemana laajentaa kasvuympäristöään niin sisä- kuin ulkotiloissa opinpolkunsa aikana.
Piha-alue varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja varhaiskasvatussuunnitelman tavoitteita ja sen suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Piha-alue tarjoaa sekä päiväkodin käyttäjille että alueen asukkaille monipuoliset leikki- ja liikuntaolosuhteet. Henkilökuntaa ja lapsia osallistetaan tilojen ja pihan suunnitteluun.
Uusien tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin
Päiväkoti Tuulin tilat ovat laajuudeltaan 2137 htm2 (1682 hym²). Kaupunkiympäristön toimialan arvioima tuleva kokonaisvuokra on 33,58 euroa/m²/kk eli noin 870 000 euroa/vuosi. Päiväkoti Tuulin nykyinen vuokra Kangaspellontien väistötiloissa on noin 235 000 euroa/vuosi.
Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Tässä hankkeessa käynnistämiskustannuksiin varataan noin 180 000 euroa ja tieto- ja viestintäteknologian kustannuksiin noin 10 000 euroa. Muuttokustannusarvio on noin 26 000 euroa, siivouskustannusarvio on noin 52 000 euroa/vuosi. Ensikertaisessa kalustamisessa hyödynnetään vähintään 30 % toimialan käytössä olleita kunnostettavia, toiminnallisesti ja ergonomisesti hyväksi havaittuja kalusteita, mikä edistää kaupungin hiilineutraalisuustavoitteita ja vähentää irtokalustukseen varattavia määrärahoja.
Toimintakustannukset tulevan hankkeen osalta ovat yhteensä noin 2 700 000 euroa/vuosi.
Väistötilat
Rakentamisen aikaiset väistötilat ovat käytössä nykyisen rakennuksen purkamisesta uudishankkeen valmistumiseen joulukuuhun 2026 saakka. Väistötiloina käytetään olemassa olevaa paviljonkipäiväkotia osoitteessa Kangaspellontie 6A. Väistötilojen vuokra-arvio on 19,9 euroa/m²/kk eli noin 235 500 euroa/vuosi hintatasossa 11/2023.
Osallistaminen ja muu yhteisvalmistelu
Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Hankkeeseen liittyvien päiväkotien henkilökuntaa ja huoltajia on tiedotettu suunnitelluista palvelumuutoksista. Päiväkodin henkilökunta osallistuu käyttäjäkokouksissa rakennuksen suunnitteluun hanke-, yleis- ja toteutussuunnittelun aikana. Huoltajia osallistetaan toiminnan suunnitteluun.
Lapsivaikutusten arviointi
Sisä- ja ulkotilojen suunnittelussa ja toteutuksessa varmistetaan lapsille turvallinen ja terveellinen toimintaympäristö. Suunnittelussa huomioidaan turvalliset kevyen liikenteen yhteydet rakennukseen sekä siirtymät lähialueen virkistys-, liikunta- ja kulttuuripalveluihin.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 21.12.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Tommi Kantanen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 21663
Keijo Räikkönen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 69628