Puistosuunnitelma, Etu-Töölö, Sigurd Frosteruksen puisto, VIO 6528/1

HEL 2022-009873
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 5. / 728 §

Sigurd Frosteruksen puiston puistosuunnitelman hyväksyminen

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Sigurd Frosteruksen puiston puistosuunnitelman nro VIO 6258/1.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Petra Rantalainen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Lähtökohdat ja tavoitteet

Puisto sijaitsee Taivallahden rannassa ja rajautuu idässä Merikannontiehen, etelässä Hiekkarannantiehen sekä kylpylähotellin korttelialueeseen ja lounaassa Hietarannan uimarantaan.

Puiston rakentaminen mahdollistaa Taivallahden ranta-alueen kehittämisen virkistysalueena ja vapaa-ajan toimintojen alueena asemakaavan 11290 (tullut voimaan v. 2009) mukaisesti. Puistosuunnitelma on kehitetty vuonna 2021 laaditun Taivallahden yleissuunnitelman pohjalta.

Nykyään puiston alueella sijaitsee veneiden talvisäilytyspaikka, koira-aitaus sekä alueella säilyvät minigolfrata ja rantaa kiertävä reitti. Kasvillisuus on pääosin joutomaille tyypillistä kasvillisuutta. Merikannontiehen rajautuva osuus puistosta on jyrkkää rantaa, jossa kasvaa puita ja pensaita.

Sigurd Frosteruksen puiston pohjoisrajalta alkava Toivo Kuulan puisto on liito-oravan ydinaluetta (kartoitettu v. 2019/2021). Ydinalue jatkuu Merikannontien yli kadun itäpuolella olevan asuintontin pihalle. Lähistöllä liito-oravan ydinaluetta on myös Hiekkarannantien eteläpuolella Hietaniemen hautausmaalla ja sen viereisessä puistossa (kartoitettu v. 2019).

Näiden kahden ydinalueen välissä suunnittelualueella on liito-oravan yhteystarve. Yhteystarve on lahden pohjassa minigolfalueella, Martta Ypyän aukiolla sekä Merikannontien varressa. Yhteystarve huomioidaan alueen suunnitelmissa ja rakentamisen aikana. Merikannontien rannassa kulkevaa yhteyttä täydentää Merikannontien länsipuolisilla tonteilla kulkeva kapea yhteys tontin pihapuita pitkin.

Suunnitelma

Tavoitteena on toteuttaa kasvillisuudeltaan runsaslajinen ja vehreä Sigurd Frosteruksen merellinen puisto, jossa on mahdollisuus oleskella eri tavoin.

Suunnitelmassa puistoa kiertää kivituhkainen jalankulkureitti, jonka varrelle sijoitetaan istuskelu- ja oleskelualueita. Puistoon rantareitin varrelle sijoitetaan grillipaikka ja penkkejä. Niemen kärkeen, lähelle veden tasoa, suunnitellaan betonirakenteinen, esteetön näköalatasanne, jossa on lepotuoleja. Länsirannalla reitin yhteydessä on maatiilipintainen oleskeluaukio sekä Hiekkarannantien lähellä pieni kuntoilupiste. Kylpylähotellin ympärillä puistoraitti toimii lisäksi hotellin pelastusreittinä.

Niemen länsiosaan tulee laaja oleskelulle ja pikniktoiminnalle sopiva nurmialue, jonka länsipuolelle laajennetaan Hietarannan uimarantaa. Uimarannalle sijoitetaan puinen reitti, jota pitkin pääsee esteettömästi rantaan. Lisäksi rantaan sijoitetaan suihkut uimarannan käyttäjille. Tulevaisuudessa alueelle voi sijoittaa talviuintipaikan.

Niemen keskiosaan sijoitetaan leikille suunnattu alue, jossa on leikkiin innostavia loivia maastonmuotoja sekä yksittäisiä luonnonmukaisia leikkivälineitä.

Taivalsaaren itäpuolen ranta-alueesta kehitetään luontaisen kaltainen merenranta kivikkoineen ja rantakasveineen. Puiston länsipuoli uimarannan yhteydessä on ilmeeltään rakennetumpaa ja uimarantaa rajaa järjestetty kiviheitokeverhous.

Puistoon istutettavalla puustolla luodaan vehreä yleisilme huomioiden kuitenkin riittävät näkymät merelle. Puulajeiksi valitaan nopeasti kasvavia suojapuulajeja sekä niiden lomaan hitaammin kasvavia kookkaita jalo- ja havupuita. Kun jalo- ja havupuut ovat kasvaneet täyteen mittaansa, niin suojapuut poistetaan. Alueelle laaditaan puiden hoitoa varten erillinen hoito- ja kehittämissuunnitelma.

Taivallahden pohjukkaan luodaan maatiilipintainen, vehreä ja terassoitu Martta Ypyän aukio, joka toimii arvokkaana päätteenä Hesperian esplanadille. Aukiolla on lisäksi tilavaraus kioskikahvilarakennukselle. Puiston itärannalla oleva yhteyslaiturin toiminto siirretään Martta Ypyän aukion viereen. Aukion reunassa oleva laituritaso jatkuu Merikannontien rannalle suunnitellulle puiselle laiturirakenteelle.

Taivalsaaren tuleva rantaraitti jatkuu aukion reunaa pitkin Merikannontien viereiselle ranta-alueelle. Merikannontieltä rannan laituritasolle on suunniteltu kolme esteetöntä, asfalttipintaista reittiä. Reittien lisäksi rantaan pääsee luonnonkivisiä portaita pitkin. Rannan rinteessä on myös kiviheitokeverhousta, uusia rantaan sopivia puu-, pensas- ja perennaistutuksia sekä oleskelusyvennyksiä.

Merikannontien rannan ja Martta Ypyän aukion puuistutuksissa otetaan huomioon alueella kehitettävä liito-oravayhteys.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta VIO 6258/1 (liite 1). Koostepiirustus on liitteenä 3.

Puisto on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla 8.−21.6.2022 välisen ajan. Tiedote esilläolosta ja asukastilaisuudesta lähetettiin suunnittelualueen kiinteistöille, Töölö-Seuralle, Töölön kaupunginosat – Töölö ry:lle sekä pääkaupunkiseudun lehdistölle 25.5.2022. Lisäksi Helsingin Uutisten etelä-länsipainoksessa julkaistiin ilmoitus suunnitelmien esittelystä. Ilmoitus julkaistiin 8.6.2022.

Suunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille verkkotilaisuudessa 15.6.2022. Samassa tilaisuudessa esiteltiin Merikannontien katusuunnitelmaluonnos. Tilaisuudessa käytiin läpi suunnitelmien keskeinen sisältö, minkä jälkeen oli varattu aikaa yleisön kysymyksiin vastaamiselle. Tilaisuuteen osallistui 8 henkilöä. Tilaisuudessa oli paikalla myös edustajat Kaupunkiympäristön toimialalta ja suunnittelukonsultilta.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 4).

Puistosuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla 21.9. -4.10.2022 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Suunnitelmasta on jätetty 14 muistutusta.

Muistutusten käsittely

Muistutusten käsittelystä on laadittu erillinen asiakirja (liite 5).

Muistutukset ja eivät aiheuta muutoksia laadittuun puistosuunnitelmaan.

Kustannukset ja aikataulu

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 5 270 000 euroa (alv. 0 %), 160 euroa/m2 (alv 0%).

Puiston vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 50 000 euroa (alv. 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puiston yllä mainittujen rakentamiskustannusten lisäksi puistoon kohdistuu esirakentamisen kustannuksia sisältäen ruoppaus- ja täyttötöitä sekä pilaantuneiden maiden kunnostusta.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §, 62 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §, 42 §, 43 §, 46 §

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Stäng

Kaupunkiympäristölautakunta 13.12.2022 § 699

Stäng

Detta beslut publicerades 27.12.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi