Katusuunnitelma, Länsisatama, Ruoholahti, Itämerenkatu välillä Rumbanaukio-Länsisatamankatu nro 31805/1, K.A. Fagerholmin kuja nro 31806/1

HEL 2022-009920
Ärendet har nyare handläggningar
§ 127

K.A Fagerholmin kuja, Itämerenkatu välillä Rumbanaukio−Länsisatamankatu, katusuunnitelmien hyväksyminen, Länsisatama

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä seuraavat liitteenä olevat katusuunnitelmat:

  • K.A Fagerholmin kuja piirustus nro 31806/1 (liite 2)
  • Itämerenkatu välillä Rumbanaukio – Länsisatamankatu piirustus nro 31805/1 (liite 4)

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

K.A Fagerholmin kuja on asemakaavan mukainen uusi katu, joka mahdollistaa rakenteilla olevan korttelin 20798 huoltoliikenteen ja toimii jatkossa jalankulun ja pyöräilyn reittinä Itämerenkadun ja Porkkalankadun välillä. Itämerenkatu välillä Rumbanaukio – Länsisatamankatu on nykyinen tonttikatu, jonka liikennejärjestelyjä ja katutilaa jäsennellään uudelleen poistuvien raitiotiekiskojen johdosta ja mahdollistetaan korttelin 20798 rakentuminen. Katusuunnitelmat pohjautuvat voimassa oleviin asemakaavoihin nro 9895 (tullut voimaan 12.6.1992), nro 10490 (tullut voimaan 13.11.1998) ja nro 12597 (tullut voimaan 6.5.2020). Suunnitellut ratkaisut ovat periaatteiltaan asemakaavan yhteydessä esitetyn liikennesuunnitelman nro 6965 mukaiset. Katusuunnitelmissa on tarkennettu liikennesuunnitelmassa esitettyjä ratkaisuja kadunvarsipysäköinnin osalta. Kadun suunnittelun tavoitteena on jäsentää katutilaa uudelleen ja mahdollistaa asemakaavan nro 12597 mukaisen asuinkorttelin rakentuminen, sekä parantaa jalankulun ja pyöräilijöiden turvallisuutta.

Suunnitelma

K.A Fagerholmin kuja, suunnitelmapiirustus nro 31806/1 (liite 2)

K.A Fagerholmin kuja on yhdistetty jalankulku- ja pyörätie, jolla huoltoajo on sallittu. Katualue on ollut aiemmin osa Rumbanaukion raitiotien kääntöpaikkaa ja sen reuna-alueen kulkuväylää ja istutusaluetta. K.A Fagerholmin kuja on asfalttipintainen. K.A Fagerholmin kujan Porkkalankadun päätyosaan asennetaan ajoestepollareita, joista keskimmäiset ovat avattavia huoltoajon mahdollistamiseksi.

Itämerenkatu välillä Rumbanaukio−Länsisatamankatu, suunnitelmapiirustus nro 31805/1 (liite 4)

Itämerenkatu välillä Rumbanaukio-Länsisatamankatu on nykyinen tonttikatu, jonka keskiosassa on kulkenut raitiotie. Ajoradan molemmin puolin on pysäköintiä, puukaistat ja jalkakäytävät. Kadun eteläreunalla on myös pyörätie. Raitiovaunujen kääntöpaikka Rumbanaukiolla ja Itämerenkadulla välillä Rumbanaukio-Länsisatamankatu sijainneet raiteet poistetaan reitin siirryttyä kääntymään Itämerenkadulta Länsisatamankadulle. Itämerenkadun ja K.A. Fagerholmin kujan risteysalueelle rakennetaan luonnonkivipäällystetty huoltoaukio ja kääntöpaikka. Jalankulun ja pyöräilyn reitit, sekä kadun varren pysäköinti säilyvät katujaksolla pääosin nykyisen kaltaisena. Katujakson pohjoisreunan puukaistan yhteyteen lisätään katuvihreää istutuksin. Länsisatamankadun risteysalueen suojatien ylitysmatkaa lyhennetään ja risteysalueen esteettömyysratkaisut rakennetaan uusien suunnitteluohjeiden mukaisina. Jalankulku ja pyöräily erotetaan toisistaan noppakivikaistalla sekä osin luiskatulla reunatuella. Reitit liitetään Rumbanaukiolta tuleviin jalankulun ja pyöräilyn reitteihin.

Suunnitelmien tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksista nro 31806/1 (liite 1), nro 31805/1 (liite 3). Koostepiirustus on liitteenä 5.

Kadut on suunniteltu niin, että ne sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Katusuunnitelma on laadittu yhteistyössä ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen osapuolten, sekä kortteleiden 20798 ja 20797 kanssa.

Katusuunnitelmaluonnokset ovat olleet esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 17.8.−30.8.2022 välisen ajan ja siihen on ollut mahdollisuus esittää mielipiteitä. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä, kaupungin verkkosivuilla ja Helsingin Uutiset - lehdessä.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 6.

Katusuunnitelmaehdotukset ovat olleet nähtävillä 26.10.–8.11.2022 välisen ajan kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla www.hel.fi/suunnitelmat. Suunnitelmien nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen on ilmoitettu kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Suunnitelmista ei ole jätetty muistutuksia.

Kustannukset ja aikataulu

Katusuunnitelmien rakennuskustannukset ovat 460 000 euroa (alv. 0 %). Kustannukset jakautuvat seuraavasti:

 
 
yht. euroa (alv. 0 %)
K.A Fagerholmin kuja
50 000
Itämerenkatu välillä Rumbanaukio-Länsisatamankatu
410 000

Katujen vuotuiset ylläpitokustannukset ovat yhteensä noin 48 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset ovat suuruusluokaltaan nykyisen kaltaiset.

Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2023 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Detta beslut publicerades 25.11.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Katariina Verkamo, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 20706

katariina.verkamo@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja