Poikkeaminen, Karhusaari, Karhurannantie 19 ja Karhutorpanpolku 11, De Utvecklingsstördas Väl i Mellarsta Nyland r.f.

HEL 2022-010561
Ärendet har nyare handläggningar
§ 4

Karhusaari (58. kaupunginosa), Karhurannantie 19 ja Karhutorpanpolku 11, poikkeamishakemus

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 58. kaupunginosan (Karhusaari) korttelin 157 tonttia nro 5 (kiinteistöt 91-442-2-21 ja 91-442-2-22) koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista alueella voimassa olevasta rakennuskiellosta sekä voimassa olevasta asemakaavasta nro 753003 seuraavasti:

  • rakennusten kerrosluvun osalta, kaavanmukaisen I½ -kerroksen sijaan rakennetaan II-kerrosta, ylitys ½-kerrosta.
  • saunarakennusten rakennusoikeuden osalta, kaavanmukaisen 20 k-m² sijaan rakennetaan 40 k-m², ylitys 20 k-m².

Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:

  • Saunan etäisyys rannasta tulee olla vähintään 15 metriä.
  • Rakentamisessa tulee noudattaa poikkeamislupahakemuksen liitteenä olevan viitesuunnitelman periaatteita asuinrakennusten sijoittamisen ja kulkuyhteyden osalta.
  • Tontin itä-länsi-suuntaisen ajoyhteyden suunnittelussa tulee mahdollistaa sen myöhempi muuttuminen kaduksi sekä jatkuminen tontin itärajan yli.
  • Kunnallisteknisen yleissuunnitelman sisältö tulee huomioida rakennusten sijoittamisessa ja vesihuollon liitospisteitä määriteltäessä. Vesihuollon osalta tulee varautua mahdolliseen tulevaan alueelliseen vesihuollon runkoverkoston viettoviemäriin, joka sijoittuisi kiinteistön halki kulkevan em. uuden kadun alle. Ennen kaavamuutosta ja uuden runkoverkoston rakentamista liittyminen nykyiseen vesihuoltoon tulee järjestää kiinteistön länsipuolella Karhutorpanpolulla kulkevaan runkoverkkoon.
  • Rakentamatta jäävät kiinteistön osat on säilytettävä luonnontilaisina ja niillä oleva elinvoimainen puusto säilyttää.
  • Louhinnan ja täyttöjen määrä tulee minimoida. Rakennus ja sen sijoittelu tulee sovittaa olemassa oleviin maaston muotoihin kiinteistön alueella.
  • Pihalla tulee järjestää tila auton kääntämiselle niin, ettei autoa tarvitse peruuttaa kadulle.

Maksu

Päätöksestä 1 297 euroa.

HL 51 §:n perusteella korjattu maksu, ES 13.1.2023

Päätöksestä 2 910 euroa.

De Utvecklingsstördas Väl i Mellersta Nyland r.f.

Rakennuspaikka

58. kaupunginosan (Karhusaari) korttelin 157 tontti 5.

Hakemus

Hakija hakee lupaa viiden erillispientalon (1275 k-m²) rakentamiseen rantaan rajautuvalle tontille Karhusaaren pohjoisosassa. Hankkeessa kaavan mukainen kerrosluku ylittyy, kun asuinrakennuksiin suunnitellaan II-kerrosta. Hankkeessa ylittyy myös saunarakennusten rakennusoikeus, kun rakennuspaikalle suunnitellaan 40 k-m² kokoiset saunarakennukset. Tulevien rakennusten sähkö, vesi- ja viemäriliittymät voidaan liittää Karhutorpanpolkua etelästä pohjoiseen rinnettä alas laskevaan runkoviemärilinjaan. Ajoyhteys rakennuspaikoille järjestyy uuden katuyhteyden kautta kaavamuutoksen jälkeen, kun vesihuollon uudet runkoyhteydet rakentuvat alueelle.

Hankkeessa poiketaan myös alueella voimassa olevasta rakennuskiellosta nro 12730, joka on määrätty asemakaavan muutosta varten.

Tontilla oleva 50-luvulla rakennettu asuinrakennus on ollut vuosikymmeniä pois käytöstä. Rakennuksessa on havaittu lepakoita (viiksisieppoja) vuonna 2015 tehdyn Karhusaaren lepakkoselvityksen sekä v. 2022 toteutetun lepakkotarkastuksen yhteydessä, ja rakennus toimii havaintojen perusteella lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkana. ELY-keskus on myöntänyt ehdollisen luvan poiketa luonnonsuojelulain 49 § 1 momentin mukaisesta lepakoiden lisääntymis- ja levähdyspaikkoja koskevasta hävittämis- ja heikentämiskiellosta 5.8.2022.

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että hakemuksen suunnitteluperiaatteet noudattavat kaupungin alueelle suunnitteilla olevaa uuttaa asemakaavamuutosta sekä kaavarunkoa, jossa alueelle on osoitettu tiivistä pientalorakentamista.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Hakemus koskee aluetta, jolla on voimassa maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 53 §:n 1 momentin mukainen rakennuskielto asemakaavan muuttamiseksi ja MRL:n 128 §:n mukainen toimenpiderajoitus.

Lähtökohdat

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa kaupunkiympäristölautakunnan 15.6.2021 (§ 335) määräämä rakennuskielto (nro 12730) asemakaavan muuttamiseksi. Rakennuskielto koskee Karhusaaren piirustuksesta nro 12730 ilmenevien kiinteistöjen aluetta, jonka vireillä olevalla kaavamuutoksella turvataan alueen tulevat kehitystarpeet ja uudet liikenneyhteydet ympäröiville alueille.

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 19.11.1993 vahvistettu asemakaava nro 753003. Asemakaavan mukaan rakennuspaikalle, joka sijaitsee AO-1 = erillispientalojen korttelialueella, saa rakentaa yksiasuntoisia pientaloja. Tonttien tehokkuusluku on e = 0,15 ja kerrosluku on ½I½. Saunarakennuksen enimmäiskerrosala on 20 k-m² ja sen viemäröinti mahdollisine pumppaamoineen on kiinteistön vastuulla. Saunarakennusta ei saa sijoittaa vesialueelle.

Östersundomin alueella ei ole voimassa oikeusvaikutteista yleiskaavaa.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoitus -palvelun kirjeellä (28.11.2022). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalla alueella.

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa. Poikkeaminen rakennuskiellosta voidaan sallia, koska hakijan alustavissa suunnitelmissa esitetty rakentaminen ei ole ristiriidassa Karhusaaren pohjoisosissa vireillä olevan asemakaavan muutoksen tavoitteiden kanssa.

Poikkeaminen kerroslukua ja ylimmän kerroksen enimmäiskerrosalaa ohjaavasta merkinnästä voidaan sallia. Merkinnän tavoitteena on ohjata rakennusten rakentamista harjakattoisena. Lähialueella on erillispientaloja, joiden kattomuoto on muu kuin harjakatto, ja joiden todellinen kerrosluku on kaksi. Ullakkokerroksen kerrosalaa rajoittavaa määräystä ei voida pitää ajanmukaisena alueella. Poikkeamisella ei ole merkittävää kaupunkikuvallista vaikutusta.

Poikkeaminen saunarakennusten rakennusoikeuden osalta voidaan sallia. Kaavamuutoksella tavoitellaan, että kullekin vesialueeseen rajautuvalle, rantaviivaltaan vähintään 30 m levyiselle tontille saa rakentaa asemakaavaan merkityn kerrosalan lisäksi laiturin sekä sauna- ja venevajarakennuksia yhteensä 40 k-m². Saunan etäisyys rannasta tulee olla vähintään 15 m.

Rakentamisessa tulee noudattaa poikkeamislupahakemuksen liitteenä olevan viitesuunnitelman periaatteita asuinrakennusten sijoittamisen ja kulkuyhteyden osalta. Tontin itä-länsi-suuntaisen ajoyhteyden suunnittelussa tulee mahdollistaa sen myöhempi muuttuminen kaduksi sekä jatkuminen tontin itärajan yli.

Kunnallisteknisen yleissuunnitelman sisältö tulee huomioida rakennusten sijoittamisessa ja vesihuollon liitospisteitä määriteltäessä. Vesihuollon osalta tulee varautua mahdolliseen tulevaan alueelliseen vesihuollon runkoverkoston viettoviemäriin, joka sijoittuisi kiinteistön halki kulkevan em. uuden kadun alle. Ennen kaavamuutosta ja uuden runkoverkoston rakentamista liittyminen nykyiseen vesihuoltoon tulee järjestää kiinteistön länsipuolella Karhutorpanpolulla kulkevaan runkoverkkoon.

Rakentamatta jäävät kiinteistön osat on säilytettävä luonnontilaisina ja niillä oleva elinvoimainen puusto säilyttää.

Louhinnan ja täyttöjen määrä tulee minimoida. Rakennus ja sen sijoittelu tulee sovittaa olemassa oleviin maaston muotoihin kiinteistön alueella.

Pihalla tulee järjestää tila auton kääntämiselle niin, ettei autoa tarvitse peruuttaa kadulle.

Poikkeamisen erityinen syy on alueen tarkoituksenmukainen käyttö sekä asuntorakentamisen edistäminen. Alueella on ollut pitkään voimassa rakennuskielto, ja on kohtuullista maanomistajien kannalta mahdollistaa sellainen voimassa olevan kaavan mukainen rakentaminen, joka ei aiheuta haittaa vireillä olevalle asema- tai osayleiskaavoitukselle.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 53 § 1 mom, 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a
Rakennusvalvontataksa 2023, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Detta beslut publicerades 13.01.2023

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 4 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 4 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Anna Johanson, suunnittelija, puhelin: 09 310 39092

anna.johanson@hel.fi

Sanna Jauhiainen, arkkitehti, puhelin: 09 310 36950

sanna.p.jauhiainen@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja