Asemakaava ja asemakaavan muutos nro 12842, Länsisatama, Jätkäsaari, Ahdinaltaan vesialueet
Detaljplan och detaljplaneändring för Ahtibassängens vattenområde på Busholmen (nr 12842)
Beslut
Stadsfullmäktige godkände en detaljplaneändring för vattenområden i 20 stadsdelen (Västra hamnen, Busholmen) enligt ritning nummer 12842, daterad 8.12.2020 och ändrad 5.11.2024, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Detaljplaneändringens centrala innehåll
Detaljplanen och detaljplaneändringen gäller vattenområdet i 20 stadsdelen (Västra hamnen, Busholmen) i området mellan Oceankajen och Melkökajen. Detaljplanelösningen gör det möjligt att bygga flytande fritidsservice samt en allmän badstrand och därtill hörande stödfunktioner. Dessutom anläggs en ny brygga för sjöbussar vid Melkökajen.
Målet är att skapa ett område för idrotts-, kultur- och fritidsverksamhet med ett betydande regionalt värde i änden på Godahoppsparken vid Ahtibassängen. I detaljplanen har frågorna kring utvecklingen av den tätt bebyggda stadsmiljön, den tekniskt utmanande byggplatsen och utvecklingen av de mångsidiga fritidstjänsterna lösts med hjälp av partnerskapsplanläggning.
I området har en badstrand och en flytande badinrättning samt en park, en utsiktsterrass och en brygga för sjöbussar planerats. På byggnadsytorna för de flytande fritidstjänsterna har 725 kvadratmeter ny våningsyta placerats.
I och med detaljplaneändringen kommer Ahtibassängen och byggandet kring den att bilda en aktiv och trivsam ände på Godahoppsparken samt svara på invånarnas önskemål om badplats och möjlighet till vinterbad.
Beslut som detaljplaneändringen bygger på
Detaljplaneändringen främjar målen i stadsstrategin och följer generalplanen samt delgeneralplanen för Busholmen.
Detaljplanen utgör en del av en större detaljplanehelhet dit detaljplaneändringen för Kirjo på Busholmen (nr 12750) (Länk leder till extern tjänst)(på finska) och Oceankajen (nr 12655)(Länk leder till extern tjänst) (på finska) ingick i fasen för deltagande och bedömning. Efter att programmet för deltagande och bedömning genomförts separerades Kirjo på Busholmen till en egen detaljplan som har trätt i kraft 2023.
Områdets förutsättningar och nuläge
I området finns en hamnbassäng som tagits ur bruk. Atlantgatan och Atlantbron som löper genom detaljplaneområdet är byggda. De övriga gatuområdena kring området är så gott som färdigställda.
För en del av området gäller flera detaljplaner från åren 1979–2019. I detaljplanerna är området vattenområde.
Helsingfors stad äger områdena. Detaljplaneändringen har utarbetats på initiativ av staden. Detaljplanen genomförs i form av partnerskapsplanläggning och innehållet i den har förhandlats fram med den som fått planeringsreserveringen (på finska).
Kostnader för detaljplaneändringen
Genomförandet av detaljplaneändringen medför kostnader på 12,3 miljoner euro exklusive mervärdesskatt i kostnadsnivån för december 2021 för grundberedning och förverkligande av offentliga områden. Detaljplaneändringen höjer områdets värde. Värdet på den byggrätt som planläggs är grovt uppskattat till 0,4–0,6 miljoner euro.
Förslaget till detaljplan offentligt framlagt (MBL 65 §)
En mer omfattande detaljplaneändring, som senare skildes i två planer, presenterades för stadsmiljönämnden 8.12.2020 och nämnden beslutade att detaljplaneförslaget ska läggas fram. Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt i 30 dagar, 17.12.2020–28.1.2021.
Fyra anmärkningar gjordes mot detaljplaneförslaget. Anmärkningarna gällde möjligheten att simma, säkerheten, översvämningsriskerna, utsikten från bostäderna, det höga byggandet, beaktandet av skugg- och vindförhållandena, beaktandet av fågelbeståndet i glasbyggandet samt ljusföroreningen och nedskräpningen.
Myndighetsutlåtanden om detaljplaneförslaget kom in medan förslaget var offentligt framlagt. Anmärkningarna i utlåtandena gällde båttrafiken till hamnen, vattenförsörjningslinjerna och vattenförsörjningsnätverkets anslutningar, polis- och räddningsfordonens tillträde till objektets närhet, skjutstrafikens trygghet, kajplatsen för en myndighetsbåt, förutsättningarna för personer som hamnat i vattnet att räddas på egen hand, bestämmelserna gällande bullerbekämpning, hamnverksamhetens inverkan på luftkvaliteten, behandlingen av ytvattnet samt betydelsen av det höga hotell- och kontorstornet i stadsstrukturen.
Polisinrättningen i Helsingfors, Helen Elnät Ab, Helsingfors Hamn, samkommunen Helsingforsregionens trafik (HRT), samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), stadsmuseet, Försvarsmaktens 1. logistikregemente, staben för Finska vikens sjöbevakningssektion samt Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) gav utlåtanden om detaljplaneförslaget.
Helen Elnät Ab, Försvarsmaktens 1. logistikregemente och staben för Finska vikens sjöbevakningssektion meddelande att de inte har någonting att invända mot förslagen till detaljplaneändring. Dessutom meddelade Trafikledsverket att det inte har någonting att yttra.
Åtgärder efter att förslaget varit offentligt framlagt
Efter att detaljplaneförslaget var offentligt framlagt skildes detaljplanen i två olika detaljplaneområden, varvid den nu aktuella detaljplaneändringen för Ahtibassängens vattenområde fick ett nytt plannummer. Detaljplanen för Oceankajen, som ingick i den helhet som varit offentligt framlagd, trädde i kraft 2021.
I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammandrag samt bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.
Med beaktande av målen med planen är det inte ändamålsenligt att ändra förslaget med anledning av påpekandena i samband med det offentliga framläggandet.
I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att planen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens sista kapitel. De har också samlats i bilagan över ändringar (Tehdyt muutokset). Ändringarna har diskuterats med berörda parter.
Kaupunginhallitus 25.11.2024 § 737
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy 20. kaupunginosan (Länsisatama, Jätkäsaari) vesialueen asemakaavan ja asemakaavan muutoksen 8.12.2020 päivätyn ja 5.11.2024 muutetun piirustuksen numero 12842 mukaisena ja asemakaavaselostuksesta ilmenevin perustein.
Esittelijä
Lisätiedot
Anna Villeneuve, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36045
Kaupunkiympäristölautakunta 05.11.2024 § 581
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle
- 8.12.2020 päivätyn ja 5.11.2024 muutetun asemakaava- ja asemakaavan muutosehdotuksen nro 12842 (liite nro 3) hyväksymistä. Asemakaava koskee 20. kaupunginosan (Länsisatama, Jätkäsaari) vesialuetta ja asemakaavan muutos koskee 20. kaupunginosan (Länsisatama, Jätkäsaari) vesialuetta.
Lisäksi lautakunta päätti
- ettei ehdotusta aseteta uudelleen nähtäville.
- antaa vuorovaikutusraportista ilmenevät vastineet saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin. Päätösasiakirjat ja vuorovaikutusraportti ovat luettavissa kaupunkiympäristön toimialan asiakaspalvelussa, Työpajankatu 8 (puh. 09 310 22111), sekä internet-sivuilla:
- ilmoittaa päätöksestään ja vuorovaikutusraportista muodostuvan MRL 65 §:n mukaisen kunnan perustellun kannanoton niille kaavasta muistutuksen tehneille, jotka ovat ilmoittaneet osoitteensa.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat arkkitehti Teo Tammivuori ja maisema-arkkitehti Kuisma Kyyhkynen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Teo Tammivuori, arkkitehti, puhelin: 09 310 21192
Teemu Vuohtoniemi, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37490
Jarkko Nyman, projektipäällikkö, teknistaloudelliset asiat, puhelin: 09 310 37094
Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Kaupunkimittauspalvelut Kartat ja paikkatiedot Yksikön päällikkö 18.04.2023 § 28
Päätös
Yksikön päällikkö päätti hyväksyä asemakaavan 12842 pohjakartan kaupunginosassa 20 Länsisatama. Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Päätöksen perustelut
Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan kaupunkimittauspalvelut on valmistanut asemakaavan pohjakartan:
Asemakaavan numero: 12842
Kaupunginosa: 20 Länsisatama
Kartoituksen työnumero: 11/2023
Pohjakartta valmistunut: 9.2.2023
Tasokoordinaatisto: ETRS-GK25
Korkeusjärjestelmä: N2000
Pohjakartta täyttää maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 54a §:n asettamat vaatimukset.
Kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden asiakkuusjohtaja on päätöksellä (4§/1.6.2017) siirtänyt hallintosäännön 16 luvun 8 § 2 momentin 7 kohdan toimivallan hyväksyä kaavoja varten valmistetut pohjakartat kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kaupungingeodeetille sekä kartat ja paikkatiedot -yksikön päällikölle.
Lisätiedot
Merja Kyyrö, vastaava kartoittaja, puhelin: 09 310 31911
Timo Tolkki, yksikön päällikkö, puhelin: 310 31883
Detta beslut publicerades 18.12.2024
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som beslutet avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en kommunmedlem
- av en myndighet i ärenden som hör till dess verksamhetsområde
- av förbund på landskapsnivå och kommuner för vars område den markanvändning som anges i planen har konsekvenser
- av en registrerad lokal eller regional sammanslutning i ärenden som hör till dess verksamhetsområde.
Besvärstid
Besvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.
Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast den sista dagen av besvärstiden under besvärsmyndighetens öppettid.
En kommunmedlem, en part eller en annan aktör som har besvärsrätt anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Besvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Besvärsmyndighet
Besvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens besöksadress är:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Adress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Förvaltningsdomstolen är öppen måndag–fredag kl. 8.00-16.15.
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligt. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften ska uppges
- det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
- till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
- grunderna för yrkandena;
- vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.
I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.
Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.
Till besvärsskriften ska fogas
- det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
- utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift
Förvaltningsdomstolen tar ut en rättegångsavgift med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) för behandlingen av ärendet. Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Helsingfors stads registratorskontor |
Norra esplanaden 11-13 | |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045