Virkasuhteen täyttäminen, Pelastuslaitos, meri- ja ympäristövahinkojen suunnittelu, apulaispalopäällikkö, työavain PEL-02-25-22

HEL 2022-013490
Ärendet har nyare handläggningar
§ 17
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Virkasuhteen täyttäminen, Pelastuslaitos, apulaispalopäällikkö (meri- ja ympäristövahinkojen suunnittelu)

Räddningsdirektör

Päätös

Pelastusjohtaja päätti ottaa avoinna olleeseen apulaispalopäällikön virkaan (meri- ja ympäristöonnettomuuksien suunnittelu) ********** Virkaan otettavan henkilön kanssa sovitaan erikseen ajankohdasta, jolloin hän ottaa viran vastaan.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole Helsingin kaupungin palveluksessa eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, tai hänellä ei ole tehty turvallisuusselvitystä päätös on ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu ja turvallisuusselvitys on tehty. Tällaisen virkaan otettavan henkilön on esitettävä hyväksyttävä arvio edellytyksistä hoitaa virkaan kuuluvia tehtäviä 30 päivän kuluessa virkaanottopäätöksen tiedoksisaannista.

Päätöksen perustelut

Pelastuslaitoksen toimintasäännön mukaan pelastusjohtaja ottaa virkaan osastonsa henkilökunnan.

Virka oli julkisesti haettavana 19.10.-2.11.2022. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin rekrytointisivuilla osoitteessa helsinkirekry.fi ja TE-palveluissa.

Viran kelpoisuusehdot:

- Viran kelpoisuusvaatimuksena on pelastusalan päällystötutkinto (AMK)
- Kokemusta pelastustoimen päällystötason operatiivisista johtamistehtävistä
- Hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito sekä tyydyttävä ruotsin kielen suullinen ja kirjallinen taito.
- B-luokan ajokortti

Virkaa täytettäessä on varsinaisten kelpoisuusehtojen lisäksi huomioitava perustuslain 125 §:ssä säädetyt yleiset nimitysperusteet julkisiin virkoihin eli taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijalta toivottiin myös kokemusta haettavan tehtävän tasoisesta esihenkilötehtävästä sekä kykyä perustellusti kehittää vakiintuneitakin toimintamalleja. Hakijalta toivottiin löytyvän pitkäjänteisyyttä viedä muutoksia eteenpäin, vaikka välillä kohtaisikin vastoinkäymisiä. Eduksi luettiin kyky kommunikoida englannin tai ruotsin kielellä. Hakuilmoituksessa tuotiin esille, että arvostamme laaja-alaista koulutusta sekä hakijan halua kehittää omaa osaamistaan

Hakijalta odotettiin, että hän on taitava ja innostunut ihmisten johtaja. Helsingin kaupungin johtamistyötä ohjaavat johtamisen kulmakivet; näkemyksellisyys, innostus, linjakkuus ja toimeenpanokyky. Nämä kulmakivet määrittävät hänen työtapaansa ja hän on tottunut työskentelemään valmentavalla otteella huomioiden ihmisten erilaisuuden ja voimavarat. Häneltä löytyy tahtoa ja kyvykkyyttä johtaa henkilöstön työhyvinvointia ja kehittää työyhteisöä sekä hän osaa kohdata erilaisia ihmisiä, tilanteita ja odotuksia. Ennen kaikkea hän osaa rakentaa luottamusta ja yhteisöllisyyttä vaihtelevissa tilanteissa.

Hakijalta odotettiin myös kykyä ja halua rakentaa luontevasti yhteistyötä, niin pelastuslaitoksen sisällä kuin ulkoisten sidosryhmien kanssa, toimien verkostoissa rakentavasti ja tuloksellisesti. Hänellä tulisi olla taito ennakoida tulevaisuuden muutoksia. Hän ymmärtää tutkimuksen ja tietojohtamisen roolin kehittämisen perustana ja hyödyntää niitä vahvasti myös omassa johtamisessa.

Ennen virkasuhteen alkamista valitun tulee toimittaa työterveyshuollon lausunto tehtävään soveltuvuudesta. Virkaan valinnan ehtona ovat hyväksytty turvallisuusselvityslain (726/2014) mukainen perusmuotoinen turvallisuusselvitys ja huumausainetestaus. Virassa on 6 kuukauden koeaika.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Virkaa haki määräaikaan mennessä neljä hakijaa:

**********

Kaikki hakijat täyttivät muodolliset hakuehdot.

Hakemusten perusteella haastatteluihin kutsuttiin kaikki virkaa hakeneet.

Haastattelut suoritettiin 4.11.-9.11.2022. Hakijoita haastattelivat yksikönpäälliköt: Jari Korkiamäki, Janne Rautasuo ja Marko Rostedt.

Arviointi

********** on laaja-alainen työkokemus pelastustoimen operatiivisella ja riskienhallinnan osa-alueilta. Hakija toimii tällä hetkellä apulaispalopäällikön tehtävässä, asiantuntijatiimin lähiesihenkilönä. Sitä ennen hän on työskennellyt mm. aluepalomestarina, palomestarina sekä projektipäällikkönä. Hakija on ihmisläheinen, avoin ja analyyttinen keskustelija. Hänellä on selkeä näkemys palvelutuotannon nykytilasta ja hänellä on näkemyksellisyyttä sen kehittämiseen. Hän osaa kriittisesti arvioida toimintojen tuloksellisuutta ja toimivuutta. Hänen vahvuutenaan voidaan pitää laaja-alaista pelastustoiminnan kokemusta ja toiminta-alueen tuntemusta. Hänen erityinen osaamisalueensa on meritoiminta sekä merellä tapahtuvat ympäristöonnettomuudet. Hän on myös erittäin kokenut kansainvälisen pelastustoiminnan osaaja ja hänellä on laaja-alainen sekä monipuolinen koulutus näihin tehtäviin.

Hänen valintaansa apulaispalopäällikön virkaan puoltaa ansiovertailun sekä haastattelun perusteella saatu kokonaisarvio. Hänen laaja-alainen koulutuksensa sekä työkokemus palvelutuotannon johtamisesta ja kehittämisestä sekä kokonaisnäkemys asiantuntijoiden johtamisesta ja työhyvinvoinnista tukevat hänen valintaansa. Hakijalla on monipuolinen ja vahva työkokemus pelastuslaitoksen eritasoisista tehtävistä. Hänen vankka osaamisensa ympäristövahinkojen, että merellisen öljyntorjunnan suunnittelun ja kehittämisen osalta tukevat vahvasti hänen valintaansa haettuun virkaan.

********** on suoritettuna pelastajakurssi ja palopäällystö insinööri AMK tutkinto. Hänellä on työkokemusta palomestarin kesäsijaisuudesta Keski-Suomen pelastuslaitokselta, Pelastusopistolta tutkimusapulaisen tehtävistä sekä viimeksi palomiehen ja paloesimiehen tehtävistä Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Hakija toimii tällä hetkellä palomiehenä, tehden paloesimiesten sijaisuuksia Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Hän on suorasanainen, itsevarma ja hyvä keskustelija. Tutkimustoiminnasta saatu kokemus auttaa tietojohtamisen ymmärtämisessä ja käyttämisessä. Edellä mainittuja osaamisia voidaan pitää myös hänen vahvuutenaan. Tutkinnoista ja työkokemuksesta huolimatta hakijan näkemyksellisyys palvelutuotannon johtamisesta ja kehittämistarpeista sekä hänen kokemuksensa ympäristövahinkojen, että merellisen öljyntorjunnan suunnittelun ja kehittämisen osalta sekä kokemus operatiivisesta päällystöjohtamisesta, eivät yllä virkaan valitun henkilön tasolle.

********** on pitkä työkokemus pelastustoimen operatiivisista tehtävistä, ensin palomiehenä, sitten paloesimiehenä ja nykyisin palomestarina Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksella. Nykyisessä tehtävässään hakija vastaa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen keskuspaloaseman työvuorohenkilöstöstä sekä aseman toiminnoista Hänellä on pelastusalan päällystö ja alipäällystötutkinto. Lisäksi hänellä on suoritettuna useita tekniikan alan yliopistokursseja. Hakija on ihmisläheinen, avoin ja analyyttinen keskustelija. Hän tuntee palvelutuotannon ja hänellä on näkemyksellisyyttä sen kehittämiseen. Hän osaa kriittisesti arvioida toimintojen tuloksellisuutta ja toimivuutta. Hänen vahvuutenaan voidaan pitää pelastustoiminnan kokemusta ja toiminta-alueen tuntemusta. Vahvasta osaamisesta ja toiminta-alueen tuntemuksesta huolimatta, hänen osaamisensa ja kokemuksensa ympäristövahinkojen, että merellisen öljyntorjunnan suunnittelun ja kehittämisen johtamisen osalta sekä tiimityöskentelyn johtamisesta, eivät yllä virkaan valitun henkilön tasolle.

********** on työkokemusta pelastustoimen operatiivisista johtamistehtävistä, sekä hallinnollisena esimiehenä toimimisesta Etelä-Savon pelastuslaitoksesta. Lisäksi hän on toiminut palotarkastajana ja öljyntorjunnan vastuuhenkilönä Etelä-Savon pelastuslaitoksella. Nykyisessä tehtävässään ympäristötiimin palomestarina hakija vastaa maaöljyntorjunnasta ja eläinpelastuksesta, sekä toimii niissä kouluttajana. Hakijalla on pelastusalan insinööri AMK tutkinnon lisäksi ylempi AMK tutkinto sekä johtamisen ammattitutkinto. Hakija on ihmisläheinen, avoin ja analyyttinen keskustelija. Hän tuntee palvelutuotannon ja hänellä on näkemyksellisyyttä sen kehittämiseen. Hänen vahvuutenaan voidaan pitää pelastustoiminnan kokemusta ja toiminta-alueen tuntemusta. Hänen erityinen osaamisalueensa on öljyntorjunta, niin kehittäjänä kuin kouluttajana. Vahvasta osaamisesta ja toiminta-alueen tuntemuksesta huolimatta hänen osaamisensa ja kokemuksensa tiimin johtamisesta, operatiivisesta johtamisesta sekä merellisestä öljyntorjunnasta, eivät yllä virkaan valitun henkilön tasolle.

Detta beslut publicerades 22.11.2022

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jari Korkiamäki, Pelastustoiminnan palveluiden suunnitteluyksikön yksikön päällikkö, puhelin: 0503631962

jari.korkiamaki@hel.fi

Beslutsfattare

Vesa Halonen
pelastusjohtaja

Bilagor

1. Hakijayhteenveto Apulaispalopäällikkö-meri-_ja_ympäristövahinkojen_suunnittelu_

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.