Puistosuunnitelma, Sankaripuisto, Haaga, VIO 6267/1

HEL 2022-013727
Ärendet har nyare handläggningar
§ 131

Sankaripuiston puistosuunnitelman hyväksyminen

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Sankaripuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6267/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Sankaripuisto sijaitsee Haagan (29) kaupunginosassa, osa-alueella Etelä-Haaga. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan ase-makaavan muutokseen nro 9245 (15.5.1987). Alue on siinä puisto-merkinnällä (VP). Sankaripuiston pohjoisosa on esitetty kaavassa nro 3261. Wreden puistosta on tehty kunnostussuunnitelma vuonna 1998 (VIO 4946/1), jonka tämä puistosuunnitelma osittain korvaa. Sankaripuiston uusi puistosuunnitelma on esitetty piirustuksessa VIO 6267/1 (liite 2).

Haagan Sankaripuisto on jyhkeä, rakentamaton kallio- ja viheralue, joka rajautuu usealta sivultaan yksityisiin tontteihin. Kallion itäpuolella on Haagan kauppalan aikainen sankarihautausmaa monipuolisine kasvillisuuksineen sekä sen itäpuolella Sankaritie. Kallion eteläpuolella on arkkitehti K. A. Wreden muistoksi tehdyn muistolaatan ympärille syntynyt puisto, ns. ”Wreden puisto”. Haagan vanhasta huvilayhdyskunnasta muistuttaa Wreden puiston viereinen, asemakaavassa suojeltu rakennus. Koko viheralue on merkittävä maisemallisesti, historiallisesti ja alueen lähipuistona.

Kalliopuistolle tyypillisesti yhteydet puistoon ovat paikoin haastavia eivätkä täytä esteettömyysvaatimuksia. Kunnossapidon käyttämä kulkuyhteys Sankaritieltä Wreden puistoon sijoittuu osittain yksityisen tontin puolelle.

Sankaripuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta. Laaditulla puistosuunnitelmalla mahdollistetaan kulkuyhteyksien parantaminen Sankaritieltä Wreden puistoon. Toimenpiteitä tehdään noin 50 metrin osuudella kulkuyhteyden siirtämiseksi pois yksityiseltä tontilta ja rakentamiseksi kokonaan puiston puolelle, yleiselle alueelle.

Puiston kulkuyhteyksien parantamista on toivottu useissa kaupungin saamissa asukaspalautteissa.

Suunnitelma

Suunnitelman tarkempi sisältö ilmenee liitteenä 2 olevassa suunnitelmapiirustuksesta VIO6267/1 ja puistosuunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Puistosuunnitelman tavoitteena on parantaa koko puiston käytettävyyttä selkeyttämällä kulkuyhteyksiä. Puiston eteläosaan, Wreden puiston ja Sankaritien välille esitetään toteutettavaksi 1,75 metriä leveä uusi puistokäytävä, joka mahdollistaa myös puiston kunnossapidon toiminnan.

Käytävä on suunniteltu mahdollisimman kapeaksi, jotta sen rakentamisen edellyttämät kallioleikkaukset jäisivät mahdollisimman pieniksi. Uusien kallioleikkausten korkeus on suurimmillaan noin 2 metriä. Kallioleikkauksen kaiteen tarve arvioidaan katselmuksessa louhinnan toteuttamisen jälkeen.

Uusi käytävä asfaltoidaan ja sen uudet reunavyöhykkeet kivetään noppakivillä. Rakentamisen yhteydessä joudutaan poistamaan kaksi koivua sekä hiukan pensaskasvillisuutta. Tavoitteena on säilyttää männyt. Käytävän kapeus ja sen matalat rakennekerrokset parantavat mäntyjen säilymismahdollisuuksia. Uutta kasvillisuutta ei istuteta tilanpuutteen vuoksi.

Käytävän alkuosan tasaus on suunniteltu siten, että se liittyy viereisen tontin kulkuyhteyden korkeustasoon sekä Sankaritien nykyiseen tasaukseen. Käytävän yläosa liittyy Wreden puiston kivituhkapintaiseen aukioon. Kapean tilan vuoksi käytävän yläosa tuetaan osittain paasikivimuurilla viereisen tontin suuntaan. Käytävä on sivukalteva kallioleikkauksen suuntaan, ja sen pintavedet valuvat katualueelle.

Maastonmuodoista sekä viereisten tonttien ja kadun korkeusasemista johtuen uusikaan käytävä ei täytä esteettömyydelle asetettua tavoitetasoa, vaan on nykyisen yhteyden tapaan varsin jyrkkä.

Puisto ei ole nykyisellään valaistu, eikä uuttakaan käytävää valaista.

Suunnitelman mukaiset ratkaisut sopeutuvat alueella voimassa olevan asemakaavan nro 9245 mukaiseen ympäristöön, ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnokseen ja siinä esitettyihin vaihtoehtoihin oli mahdollista tutustua 3.6.–26.6.2022 välisenä aikana osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat.

Puistosuunnitelmaluonnosta esiteltiin myös vuorovaikutustilaisuudessa torstaina 16.6.2022 Haagassa Isonnevan leikkipuiston rakennuksessa. Puiston lähialueen kiinteistöjen omistajille lähetettiin erillinen kutsu vuorovaikutustilaisuuteen.

Luonnoksessa esitettiin kaksi vaihtoehtoa: A jalkakäytävämäisen yhteyden rakentaminen puiston puolelle nykyisen osittain tontilla sijaitsevan reitin viereen (valittu vaihtoehto) ja B korvaavan yhteyden rakentaminen puiston keskiosan kallioille portaina. Vaihtoehdossa B Wreden puistoon johtava yhteys olisi säilynyt nykyisellään, mutta sen käyttö olisi kielletty asukkailta lukuun ottamatta viereisen tontin omistajaa. Asukkailta toivottiin kannanottoja siihen, kumman vaihtoehdon pohjalta suunnittelua jatketaan.

Palautetta suunnitelmaluonnoksesta saatiin vuorovaikutustilaisuudessa sekä sähköpostilla.

Selkeä enemmistö kirjallisesti vastanneista kannatti vaihtoehtoa A ja se valittiin jatkosuunnittelun pohjaksi.

Vuorovaikutuksen aikana saaduista asukaspalautteista on laadittu vuorovaikutusmuistio (liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Puistosuunnitelman mukaisen puistokäytävän rakentamisen kustannukset ovat arviolta noin 90 000 euroa (alv 0%).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan A2/R1 (käyttöviheralue / toimintaviheralue). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka. Puiston kunnossapitokustannukset eivät muutu tämän hankkeen myötä.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Rakentamiseen varaudutaan aikaisintaan vuonna 2023.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston pienialaisen muuttamisen ja uuden puistokäytävän rakentamisen puiston puolelle. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Detta beslut publicerades 29.11.2022

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 24.12.2021 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 27.12.2021 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja