Lainan myöntäminen, märkätilojen saneeraukset, Helsingin Asumisoikeus Oy
Lainan myöntäminen Helsingin Asumisoikeus Oy:lle
Päätös
Kaupunginhallitus myönsi talousarviokohdan 9 01 01, antolainat asuntotuotantoon, varoista 1 697 000 euron suuruisen lainan Helsingin Asumisoikeus Oy:lle hakemuksessa mainittujen kohteiden märkätilojen saneerauksia varten. Laina on nostettava vuoden 2024 loppuun mennessä.
Korko: Lainasta veloitettava korko on markkinaehtoinen ja perustuu Euroopan komission tiedonannon mukaiseen lainansaajakohtaiseen riskilisään sekä siihen lisättävään Suomen referenssikorkoon. Lopullinen korko määräytyy riskilisän ja referenssikoron nostoajankohdan tasojen mukaan.
Lyhennysehto: Laina maksetaan takaisin tasalyhennyksin 20 vuoden kuluessa lainan nostosta.
Vakuus: Lainan vakuudeksi on pantattava kiinteistöön kiinnitettyjä panttikirjoja tai muuta kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston hyväksymää vakuutta.
Lisäksi sovelletaan kaupunginhallituksen 20.4.2015 tekemän päätöksen mukaisia velan yleisiä ehtoja sekä yleisiä panttaus- ja takausehtoja.
Samalla kaupunginhallitus kehotti kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston rahoitusyksikköä laatimaan tarvittavat laina-asiakirjat.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin Asumisoikeus Oy on rahoittanut kohteissa tehtäviä saneerauksia tulorahoituksella. Yhtiön kasvaneiden hoito- ja pääomakustannusten vuoksi kohteiden tavanomaisia vuosikorjauksia laajempia saneerauksia on perusteltua rahoittaa lainoin, joiden laina-aika on mitoitettu saneerauksen laskennalliseen pitoikään.
Nyt haettava laina on tarkoitus käyttää Pihlajistossa, Viikinmäessä, Vuosaaressa ja Kivikossa sijaitsevien kohteiden märkätilojen saneerauksiin. Urakoiden yhteenlasketut kustannukset ovat noin 2 900 000 euroa, mistä osa on tarkoitus rahoittaa kaupungin hankkeille myöntämällä lainalla. Laina myönnetään ARA:n korkotukijärjestelmän ulkopuolisena järjestelynä markkinaehtoisena.
Helsingin Asumisoikeus Oy hakee kohteilleen yhteensä 1 700 000 euron suuruista lainaa. Talousarvion kohdalla 9 01 01, antolainat asuntotuotantoon, on käytettävissä 1 697 000 euroa.
Valtiontuki ja kuntalain 129 §
Kaupungin määräysvallassa oleva Helsingin Asumisoikeus Oy on velvollinen noudattamaan toiminnassaan kaupungin konserniohjetta ja kaupungin antamaa konserniohjausta. Kuntalain 129 §:n 1 momentin mukaan kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vakuuksilla. Kaupungin talouden tunnuslukujen perusteella voidaan todeta, että kaupungin lakisääteisten tehtävien hoitamisen tai talouden ei erittäin varovaisestikaan arvioituna voida katsoa vaarantuvan yhtiölle myönnettävän lainan vuoksi.
Lainaehtojen voidaan katsoa olevan markkinaehtoisia, kun lainalta perittävä korko on korkeampi kuin Euroopan komission tiedonannossa viite- ja diskonttokorkojen määrittämisessä sovellettavan menetelmän tarkistamisesta (2008/C14/02) on määritelty. Lainalta perittävän korkotason ollessa tiedonannossa määritelty tuen määrän korkotaso tai korkeampi voidaan koron katsoa olevan markkinaehtoinen, jolloin järjestelyyn ei sisälly valtiontueksi katsottavaa taloudellista etua.
Detta beslut publicerades 20.12.2022
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Föredragande
Mer information fås av
Pipsa Kotamäki, rahoitussihteeri, puhelin: 09 31036125