Vahingonkorvaus, esinevarkaus, taloudellinen menetys, 23.11.2022, Pasilan peruskoulu

HEL 2022-015122
Ärendet har nyare handläggningar
§ 2

Vahingonkorvausvaatimus anastetusta omaisuudesta

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen peruskoulun luokkahuoneesta anastetusta oppilaan omaisuudesta.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 19.12.2022 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa yhteensä 175 euron suuruisen korvausvaatimuksen (matkapuhelin 100 euroa ja käteinen 75 euroa) peruskoulun luokkahuoneesta anastetusta oppilaan omaisuudesta. Oppilaan kotiryhmäluokassa kävi varas salitilaisuuden aikana noin klo 11.20 - 12 välisenä aikana. Oppilaalta varastettiin noin pari vuotta sitten ostettu matkapuhelin ja käteistä rahaa noin 75 euroa. Oppilaita kehotettiin useampaan kertaan jättämään tavarat luokkaan. Luokan toinen ovi rehtorin kanslian kautta oli jäänyt auki ja varkaalla oli vapaa pääsy luokkaan oppilaiden ollessa yhteisessä tilaisuudessa toisessa rakennuksessa. Koulu on tehnyt asiassa rikosilmoituksen ja poliisi on ollut hakijaan kahdesti yhteydessä. Ketään ei ole kuitenkaan jäänyt varkaudesta kiinni ja onkin epätodennäköistä, että varas tullaan saamaan kiinni. Korvausta ei ole ilmoitettu saadun muualta.

Peruskoulusta saadun selvityksen mukaan klo 11.20 seitsemäsluokkalaisten kotiryhmä lähti koulun yhteiseen juhlaan viereiseen rakennukseen. Ryhmä lähti kotiluokastaan, jonne opettaja pyysi kaikkia jättämään ulkovaatteensa sekä muut tavaransa. Opettaja sulki huolellisesti luokan oven. Luokkaan on pääsy sekä luokan ovesta että luokan viereisestä kansliasta. Jo aiemmin eli n. klo 11.10 virka-apulaisrehtori oli lähtenyt kansliasta laittaen oven kiinni perässään. Kansliassa on sellaisia tavaroita (esimerkiksi avaimia), että kanslian ovi lukitaan siksikin aina huolella. Kotiryhmän palatessa takaisin luokkaan noin klo 12.15 ilmeni, että viiden oppilaan tavaroita oli pengottu ja samoilta oppilailta kadonnut puhelimia, kuulokkeet, rahaa ja avaimet. Kotiryhmän opettaja soitti virka-apulaisrehtorin paikalle, jonka jälkeen myös poliisit soitettiin paikalle. Poliisit haastattelivat kaikki oppilaat, joilta tavaraa oli viety sekä tutkivat luokkahuoneen sekä kanslian. Molempien huoneiden ovet näyttivät olevan kunnossa, tosin kanslian lukko aukesi joiltain kerroilla kahvaa hyvin rajusti repimällä. Varmuutta ei ole ollut siitä, mitä reittiä luokkahuoneeseen on tultu. Koululta oltiin heti varkauksien ilmettyä yhteydessä koteihin ja koululta lähti vielä päivän lopuksi kaikille asianomistajille yhteinen tiedote siitä, miten asia poliisin kanssa etenee. Kaikkia kehotettiin olemaan kouluun yhteydessä, mikäli kysyttävää tulee.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen sen korvaamaan. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Vahingosta vastuussa on oppilaiden omaisuutta luvatta haltuunsa ottanut henkilö. Peruskoulussa opetushenkilöstö on riittävällä tavalla pyrkinyt huolehtimaan ja turvaamaan oppilaiden omaisuuden turvallisen säilyttämisen. Kaupunki ei vastaa kolmannen henkilön moitittavalla menettelyllä aiheuttamasta vahingosta.

Detta beslut publicerades 12.01.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö