Avustuksen myöntäminen, vapaa sivistystyö, avustukset helsinkiläisille toimijoille vuodelle 2023

HEL 2023-000604
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 13. / 34 §

Avustukset vapaaseen sivistystyöhön vuodelle 2023

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti jakaa vuoden 2023 talousarvioon sisältyvät vapaan sivistystyön avustukset, yhteensä 80 000 euroa, liitteen 1 mukaisesti.

Samalla kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että vuoden 2024 vapaan sivistystyön avustusten teemana on kotoutumisen tukeminen.

Käsittely

Esteelliset: Sini Korpinen
Esteellisyyden syy: yhteisöjäävi (hallintolaki 28.1 § kohta 5)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2023 talousarviossa on 80 000 euron suuruinen, helsinkiläisille vapaan sivistystyön toimijoille haettavaksi tarkoitettu avustusmääräraha, jonka jaosta päättää kasvatus- ja koulutuslautakunta. Vapaan sivistystyön avustusmääräraha perustuu Helsingin kaupungin tahtoon tukea myös ei-kunnallisia vapaan sivistystyön toimijoita Helsingissä ja kehittää eri toimijoiden yhteistyötä Helsingin työväenopiston kanssa.

Vapaan sivistystyön avustukset myönnetään yleisavustuksen luonteisesti tietyn teeman tai tiettyjen teemojen mukaiseen toimintaan, jonka tulee suuntautua helsinkiläisiin. Kasvatuksen ja koulutuksen lautakunta on päättänyt jakoperusteista vuonna 2022 (liite 2).

Jakoperusteiden mukaisesti avustusmäärärahoista voidaan myöntää avustuksia vapaan sivistystyön tukemiseen yhdistyksille ja säätiöille, jotka toimivat vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitäjinä tai jotka toimivat yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa vapaan sivistystyön tarjonnan tuottamisessa ja kehittämisessä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kokouksessaan 1.2.2022, että vuoden 2023 avustuksille ei aseta erillistä teemaa, vaan avustuksilla tuetaan koronapandemiasta toipuvia avustuksen saajia ja avustukset jaetaan pelkästään sillä perusteella, miten avustushakemusten mukainen toiminta lisää vapaan sivistystyön tarjontaa helsinkiläisille ja kehittää hakijoiden yhteistyötä Helsingin työväenopiston kanssa.

Hakuaika päättyi 7.10.2022 klo 16.00. Hakemuksia tuli kuusi, joista kaikille esitetään avustuksen myöntämistä. Yhteensä avustuksia esitetään myönnettäväksi 80 000 euroa. Ehdotetut avustussummat ja hakemusten yhteenveto ovat liitteenä (liite 1).

Avustusta on jaettu vuosittain opistoille, opintokeskuksille ja yhdistyksille, jotka tuottavat vapaan sivistystyön kurssitoimintaa helsinkiläisille. Hakijoiden joukko on varsin vakiintunut. Pitkäaikainen hakija Työväen sivistysliiton Helsingin opintojärjestö on ilmoittanut lopettaneensa kurssitoimintansa vuoden 2022 lopussa taloudellisista syistä. Yhteenveto avustusten saajista vuosina 2017-2022 on liitteenä (liite 3).

Jakoperusteiden mukaisesti lautakunta voi päättää avustuksille teeman. Vuoden 2024 vapaan sivistystyön avustusten teemaksi esitetään kotoutumisen tukemista. Teema on keskeinen, sillä Helsingin vieraskielinen väestö kasvaa voimakkaasti ja vapaan sivistystyön tulee kehittää tarjontaansa tukemaan mahdollisimman hyvin uusia asukas- ja kieliryhmiä.

Järjestöt ovat toimittaneet tarvittavat avustushakemusten liitteet.

Avustusten maksaminen

Kaupunginhallitus on hyväksynyt 28.10.2019 (§ 723) avustusten myöntämisessä noudatettavat yleisohjeet.

Kaupunginhallituksen hyväksymien yleisohjeiden mukaisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimiala maksaa avustukset seuraavasti:

- Alle 8 000 euron avustukset yhdessä erässä
- 8 000 – 40 000 euron avustukset kahdessa erässä
- yli 40 000 euron avustukset neljässä erässä.

Lisäksi kaupunginhallituksen hyväksymien yleisohjeiden mukaisesti avustusta koskevaa maksumääräystä ei saa antaa, ennen kuin avustuksen saannille asetetut ehdot on täytetty ja avustuksen myöntänyt viranomainen on saanut edellisen vuoden avustuksen käytöstä hyväksyttävän selvityksen. Vapaan sivistystyön avustuksia saa käyttää vain avustuspäätöksessä mainittuun tarkoitukseen. Avustusvarat on palautettava vaadittaessa, jos niitä käytetään muuhun kuin anottuun tarkoitukseen tai niiden käytölle asetettuja muita ehtoja ei noudateta tai jos avustuksen saaja on antanut kaupungin viranomaiselle virheellistä tai puutteellista tietoa avustusta koskevissa asioissa.

Yhteisö ei saa käyttää toimintaa varten saamaansa kaupungin avustusta varainhankinnan tai liike- ja sijoitustoiminnan menoihin eikä rahoitusomaisuutensa tai muiden pitkäaikaisten sijoitustensa lisäämiseen.

Avustuksen myöntämisessä tulee arvioida, aiheutuuko siitä kilpailua ja markkinoiden toimintaa vääristäviä vaikutuksia. Avustusten myöntäminen ei saa myöskään olla vastoin kulloinkin voimassa olevia valtiontukisäännöksiä. Vapaasta sivistystyöstä annetun lain mukainen toiminta ei ole voittoa tuottavaa toimintaa. Toiminta ja rahoitus perustuu edellä todettuun lakiin ja tutkintotavoitteisen koulutuksen osalta muuhun koulutusta koskevaan lainsäädäntöön.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 15 luku § 1 mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat avustusmäärärahojen jakamisesta ja avustusten käytön valvonnasta.

Stäng

Detta beslut publicerades 15.02.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

vs. lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Harri Korhonen

Mer information fås av

Ville Ylikahri, vapaan sivistystyön päällikkö, puhelin: 09 310 88501

ville.ylikahri@hel.fi