Maksuperusteiden määrääminen,Helsingin suomen- ja ruotsinkielisen työväenopiston opiskelijoilta perittävät maksut, ehdot ja maksujen alennusperusteet

HEL 2023-000888
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 12. / 33 §

Helsingin suomen- ja ruotsinkielisen työväenopiston opiskelijoilta perittävät maksut, ehdot ja maksujen alennusperusteet 1.8.2023 alkaen

Nämnden för fostran och utbildning

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että Helsingin työväenopiston ja Helsingfors arbiksen opiskelijoilta perittävät maksut, ehdot ja maksujen alennusperusteet ovat liitteen 1 mukaiset 1.8.2023 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Helsingin kaupungin hallintosäännön mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää 10 luvun 1§:n mukaan hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista sekä vapautuksesta toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta. Laki vapaasta sivistystyöstä (21.8.1998/632, 24§) määrittää, että opiskelijoilta voidaan periä opetuksesta kohtuullisia maksuja.

Helsingin työväenopiston ja Helsingfors Arbiksen maksuja ja alennusperiaatteita uudistettiin edellisen kerran vuonna 2020. Nyt kurssimaksuja on syytä korottaa kustannustason noustua. Yleisiin kurssimaksuihin esitetään 2–6 euron korotuksia.

Helsingin työväenopiston ja Helsingfors Arbiksen kurssimaksut on pidetty edullisina, jotta mahdollisimman monella kaupunkilaisella on mahdollisuus osallistua toimintaan. Lisäksi poikkeavilla kurssimaksuilla- ja alennuksilla on voitu tarjota vielä matalampi osallistumiskynnys monille erityisryhmille.

Koronapandemia on vaikuttanut voimakkaasti opistojen kurssimaksutuottoihin. Vuonna 2019 Helsingin työväenopiston kurssimaksutulotavoite oli 1 820 000 euroa ja kurssimaksuja kertyi kaikkiaan 1 975 454 euroa. Helsingfors arbiksen kurssimaksutulojen tulotavoite vuonna 2019 oli 460 000 euroa ja tuloja kertyi 444 165 euroa. Vuonna 2022 Helsingin työväenopiston kurssimaksutulotavoite oli 2 045 000 euroa ja kurssimaksuja kertyi kaikkiaan 1 500 679 euroa. Helsingfors arbiksen kurssimaksutulojen tulotavoite vuonna 2022 oli 500 000 euroa ja tuloja kertyi 398 394 euroa. Nyt opiskelijamäärät ovat nousseet lähes kaikissa aineissa koronapandemiaa edeltävälle tasolle ja on odotettavissa, että kurssimaksutavoitteet saavutetaan tänä vuonna.

Kurssimaksujen korotuksen yhteydessä alennusryhmiin esitetään muutoksia. Tietotekniikan peruskurssit esitetään muutettavaksi maksuttomiksi. Näiden kurssien osallistujamäärät ovat olleet laskussa ja kaupunkilaisten digituen painopiste on siirtynyt henkilökohtaiseen opastukseen, jota annetaan maksutta kirjastoissa ja työväenopistoissa. Maksuttomia tietotekniikan peruskursseja on kokeiltu viime vuonna ja niistä oli hyviä kokemuksia. Ihmisiä pystyttiin ohjaamaan matalalla kynnyksellä yksilöohjauksesta kursseille.

Työväenopistojen maksuttomat tietotekniikan alkeis- ja peruskurssit ovat myös osa ikääntyneiden hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä kaupungin hyvinvointisuunnitelmassa vuosina 2022–2025. Tietotekniikan perusteiden opetuksen keskeiset kohderyhmät työväenopistoissa ovat juuri seniorit ja maahanmuuttajat.

Poikkeaviin kurssimaksuihin esitetään lisättäväksi verstasmainen toiminta, jossa opiskelijat työskentelevät itsenäisesti ohjaajan valvonnassa. Työväenopistossa käynnistettiin OmaStadi-rahoituksella puutyöverstaita vuonna 2020, joissa kaupunkilaiset voivat tulla koulujen teknisen käsityön luokkiin tekemään omia töitään. Tämä toiminta on osoittautunut erittäin suosituksi ja sitä halutaan jatkaa. Verstaisiin osallistuminen on ollut maksutonta, mikä on johtanut siihen, että samat henkilöt ovat varanneet useita iltoja itselleen. Pienellä maksulla halutaan mahdollistaa useammalle pääsy verstastoimintaan. Vastaavaa verstasmaista työskentelyä on myös muissa aineissa.

Opiston perumisehtoja täsmennetään ja niihin lisätään pykälä, jolla täsmennetään opistojen oikeutta siirtää opetusta etäopetukseksi tai peruuttaa kurssikertoja ylivoimaisen esteen sattuessa.

Kaupunki ei ole vakuuttanut työväenopistojen opiskelijoita. Tämä linjaus kirjataan nyt kurssimaksujen ja ehtojen yhteyteen.

Ehdotus maksuiksi ja alennusperusteiksi 1.8.2023 alkaen on liitteenä 1. Liitteessä 2 on voimassa olevat kurssimaksut ja alennusperusteet.

Stäng

Detta beslut publicerades 15.02.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Mer information fås av

Heidi Vesa, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 27384

heidi.vesa@hel.fi

Ville Ylikahri, vapaan sivistystyön päällikkö, rehtori, puhelin: 09 310 88501

ville.ylikahri@hel.fi

Moa Thors, ruotsinkielisen vapaan sivistystyön ja lukiokoulutuksen päällikkö, puhelin: 09 310 70077

moa.thors@hel.fi