Vahingonkorvaus, esinevahinko, 13.2.2023
Vahingonkorvausvaatimus kadonneista vaatteista
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) korvausvaatimuksen kadonneista vaatteista.
Päätöksen perustelut
Hakija (huoltaja) on esittänyt 20.2.2023 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 80,89 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen liikuntatunnin aikana, luistelussa, kadonneista vaatteista. Kangaskassin sisällä olivat talvikengät, talvihanskat ja pipo, jotka oli ilmoitetun mukaan hankittu kevättalven 2022 aikana. Tosite talvikenkien hankinnasta helmikuussa 2022, hankintahinta 34,95 euroa. Opettaja oli ilmoittanut hakijalle, että kyseiset tavarat olivat varastettu liikuntatunnin aikana.
Peruskoulusta saadun selvityksen mukaan oppilaan kangaskassi sisältöineen katosi liikuntatunnin aikana urheilukentän pukukopista maanantaina 13.2.2023 klo 11.30-12.30 välisenä aikana. Urheilukentällä sekä pukukopeilla oli samaan aikaan muitakin luokkia sekä muiden koulujen oppilaita sekä aikuisia. Pukukopit olivat melko täynnä. Luokka saapui pukukopeille noin klo 11.20, jonka jälkeen kaikki aikuiset ja lapset siirtyivät luistelemaan jäälle, kun viimeisetkin luistimet oli saatu sidottua noin klo 11.30. Tämän jälkeen oli luistelu aina klo 12.30 asti. Klo 11.30-12.30 välisenä aikana ryhmän oppilaita tai aikuisia ei käynyt pukukopeilla. Muiden koulujen oppilaat ja aikuiset poistuivat jäältä pukukopeille klo 11.30-12.30 välisenä aikana. Pukukopeille saavuttaessa hakijan lapsen tavarat olivat hävinneet.
Selvitetyn mukaan oppilaan tavaroita ei löytynyt mistään kolmesta pukukopista, eikä myöskään muualta rakennuksesta tai sen lähettyviltä. Pukukoppi oli ryhmän jäljiltä käytännössä tyhjä, eikä pukukopeilla ollut yhtäkään ylimääräistä ulkokenkäparia tai kangaskassia. Kadonneiden tavaroiden joukossa oli oppilaan kertomuksen sekä ryhmän aikuisten havaintojen mukaan ulkokengät, kangaskassi, tupsupipo sekä talvihanskat. Opettaja oli käynyt tarkastamassa vielä muutamana päivänä pukukopeilta, josko tavaroita olisi palautettu sinne (jos kassi olisi lähtenyt vahingossa jonkun muun koulun oppilaan tai aikuisen mukaan). Tavaroita ei ole löytynyt. Vanhemmille menevässä kirjeessä koulu on ohjeistanut ottamaan mukaan vain luistimet sekä kypärän. Kaikki ylimääräinen tavara sekä arvotavara on ohjeistettu jättämään koululle. Ennen luistelua myös oppilaita pyydettiin jättämään kaikki ylimääräinen tavara koululle ja paikan päällä kengät sekä muut tavarat, kuten pipo (jos oli erillinen kypäräpipo jne.) ohjeistettiin laittamaan omaan luistinkassiin ja kassi naulakkoon.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.
Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Peruskoulun viranhaltijat/työntekijät ovat riittävällä tavalla pyrkineet huolehtimaan ja turvaamaan oppilaiden omaisuuden säilyttämisen liikuntatunnin aikana. Kaupunki ei vastaa kolmannen henkilön moitittavalla menettelyllä aiheuttamasta vahingosta.
Detta beslut publicerades 28.06.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036