Tutkimuslupa, Puotilan Leikkiniityn hoito- ja kehittämissuunnitelma
Päätös tutkimusluvan myöntämisestä Puotilan Leikkiniityn hoito- ja kehittämissuunnitelma - Puiston alkuperäisen ilmeen palauttaminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen 60-luvun arvoympäristössä
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti myöntää tutkimusluvan Johanna Salmelalle Aalto yliopiston maisema-arkkitehdin tutkinnon diplomityöhön. Tutkimuksen aihe on "Puotilan Leikkiniityn hoito- ja kehittämissuunnitelma - Puiston alkuperäisen ilmeen palauttaminen ja luonnon monimuotoisuuden lisääminen 60-luvun arvoympäristössä". Kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupalvelussa työtä ohjaa johtava maisema-arkkitehti Marko Ahola.
Tutkimuslupa on voimassa 1.1.2024 asti.
Päätöksen perustelut
Tutkimuslupaa haetaan diplomityölle, jossa laaditaan Puotilan Leikkiniitylle hoito- ja kehittämissuunnitelma. Diplomityön lähtökohtana on puiston alkuperäisen ilmeen ja toiminnallisuuden palauttaminen, samalla luonnon monimuotoisuutta lisäten 60-luvun minimalistisessa maisemapuistossa, sen arvokkaimpia ominaispiirteitä muuttamatta. Työ tukee Helsingin luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma 2021–2028 tavoitteita ja siitä saadaan lisää tietoa sekä suunnitteluperiaatteita luonnon monimuotoisuuden lisäämisen mahdollisuuksista julkisella viheralueella. Työ toimii pohjana alueen puistosuunnittelulle, joka suunnittelutetaan diplomityön valmistuttua vuonna 2024. Puiston peruskorjaukseen on varattu investointirahaa vuodelle 2025.
Työn tutkimuksellinen osuus on kvalitatiivista tutkimusta, joka perustuu tieteellisten artikkelien ja alan muun tutkimuksen perusteella tehtyihin päätelmiin ja niiden soveltamiseen käytännössä. Tutkimusosuus sisältää aiheeseen liittyvien tutkimusten ja kirjallisuuden tarkastelun, haastattelut sekä mahdolliset referenssikohteet. Tutkimus jaetaan neljään osaan: Puuvartiset kasvit, ruohovartiset kasvit, maaperä ja rakenteet. Osuuksissa tarkastellaan valitusta näkökulmasta, mitä tutkimusten ja esimerkkitapausten perusteella aiheesta tiedetään ja miten tietoa voidaan soveltaa käytännössä Leikkiniityn suunnittelussa. Lisäksi käsitellään Puotilan kartanon maille 1960-luvulla rakentuneen asuinalueen historiaa, edistyksellistä Aili Fröjdmanin asemakaavaa ja Leikkiniittyä sen tärkeänä toiminnallisena ja maisemallisena osana.
Aineistoa käsitellään tietoturvallisesti. Tutkimuksessa käsitellään henkilötietoja. Kaupungin aineistosta diplomityötä varten tehdyt kopiot sekä haastatteluaineistot poistetaan sen jälkeen, kun diplomityö on hyväksytty. Aineistoa säilytetään työn aikana Aalto yliopiston Autenticator-tunnistamispalvelulla suojatulla Microsoft OneDrive alustalla. Aineistoa ei luovuteta muille.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
- Asiantuntijahaastatteluissa kerättyjä tietoja saa käyttää vain päätöksessä mainittua tarkoitusta varten.
- Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijoille asettamia vaatimuksia.
- Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tutkimuksen teon ajan hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen.
- Tutkimusaineisto hävitetään tai arkistoidaan arkistolain edellyttämällä tavalla opinnäytetyön hyväksymisen ja julkaisemisen ja tutkimushankkeen valmistumisen jälkeen.
- Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tai sen sähköinen osoite, josta raportti on luettavissa, toimitetaan Helsingin Kaupunkiympäristön toimialan käyttöön lähettämällä se sähköpostiosoitteeseen: kymp.arkisto@hel.fi.
Toimivalta
Kaupunkiympäristölautakunta on päättänyt 29.08.2017 § 62 toimivallan siirtämisestä julkisuuslain mukaisissa asioissa. Kaupunkiympäristölautakunta päätti, että hallintosäännön 24 luvun 3 §:n perusteella kaupunkiympäristön toimialalla viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 14 §:n mukaisen päätöksen tekee palvelukokonaisuutta koskevissa asioissa palvelukokonaisuuden johtaja.
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöksen 29.08.2017 § 62 mukaan tutkimusluvan antamisesta päättää maankäyttöjohtaja.
Detta beslut publicerades 27.06.2023
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Marko Ahola, johtava maisema-arkkitehti, puhelin: 09 31037868