Poikkeaminen, Herttoniemi, Abraham Wetterin tie 15, Kiinteistö Oy Helsingin Abraham Wetterin tie 15

HEL 2023-006099
Ärendet har nyare handläggningar
§ 64

Herttoniemi, Abraham Wetterin tie 15, poikkeamishakemus

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 43. kaupunginosan (Herttoniemi) korttelin 47 tonttia nro 4 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 9266 seuraavasti:

  • Sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialueelle (YS) voidaan sijoittaa päiväkoti.
  • Tontin rakennusoikeus (2 000 k-m²) voidaan ylittää 650 k-m²:llä (33 %), jolloin se on yhteensä 2 650 k-m².
  • Rakennuksen koillisnurkka voi ylittää kaavakartassa osoitetun rakennusalan rajan ja kaksi piharakennusta voi sijaita rakennusalan ulkopuolella.
  • Tontin ajoneuvoliittymä voidaan järjestää asemakaavassa osoitetun liittymäkiellon kohdalta.
  • Tontille osoitetulle istutettavan alueen osalle voidaan sijoittaa piharakennus.
  • Asemakaavassa on määrätty, että istutettavalla alueen osalla olevat puut ja pensaat on ensisijaisesti säilytettävä. Nykyiset puut ja pensaat voidaan poistaa, jotta maaperän puhdistustoimenpiteet voidaan toteuttaa.
  • Tontille voidaan osoittaa 8 autopaikkaa asemakaavan mukaisen 11 autopaikan sijaan.

Maankäyttöjohtaja päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:

  • Tontille on istutettava puita ja pensaita poistetun kasvillisuuden tilalle.

Maksu

2 910 euroa

Hakija

Kiinteistö Oy Helsingin Abraham Wetterin tie 15

Rakennuspaikka

43. kaupunginosan (Herttoniemi) korttelin 47 tontti 4

Hakemus

Hakija hakee lupaa päiväkodin (2 650 k-m²) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 9266 seuraavasti:

Kaavamerkintä YS

  • Kaava: Sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue.
  • Suunnitelma: Uudisrakennus toimii päiväkotina.
  • Perustelut: Asemakaavaselostuksessa kuvataan rakentamismahdollisuus myös päiväkodille.

Rakennusoikeus kerrosalaneliömetreinä

  • Kaava: Rakennusoikeus 2 000 k-m².
  • Suunnitelma: Päiväkotirakennuksen ja kahden pihavaraston yhteenlaskettu lämpimien ja kylmien tilojen kerrosala n. 2650k-m².
  • Perustelut: Suuruusluokaltaan poikkeama on kohtuullinen. Kerrosalan laskentatapa on kaavan ajankohdan mukainen. Huomioitavaa on, että merkittävä osa kerrosalan ylityksestä muodostuu sellaisista pinta-aloista, jotka MRL 115 §:n nojalla saisi nykyään uuden asemakaavan alueella tehdä rakennusoikeudellisen kerrosalan lisäksi, kuten ulkoseinän 250 mm ylittävä osa, väestönsuoja ja tekniset tilat. Lisäksi kylmät varastotilat ovat usein uusissa kaavoissa sallittua lisärakennusoikeutta varsinaisen kerrosalan lisäksi.

Rakennusala

  • Kaava: Rakennusala osoitettu kaavakartassa.
  • Suunnitelma: Rakennuksen koillisnurkka ylittää vähäisessä määrin rakennusalan rajan. Piharakennukset sijaitsevat rakennusalan ulkopuolella.
  • Perustelut: Selkeä uudisrakennuksen muoto suojaa piha-aluetta ja tukee tilojen joustavaa käyttöä koko elinkaaren aikana. Tämän johdosta rakennuksen koillisnurkan kuisti ylittää vähäisessä määrin rakennusalan rajan. Mataliin piharakennuksiin on sijoitettu pihakatokset ja pihatoimintoja tukevat ulkovälinevarastot sekä vaunusuojat. Piharakennukset on sijoitettu rakennusalan ulkopuolelle, jotta tontin mahdollisimman tarkoituksenmukainen käyttö olisi mahdollista.

Katualueen rajan osa, jonka kohdalta ei saa järjestää ajoneuvoliittymää

  • Kaava: Merkinnällä osoitettu Abraham Wetterin tien suuntaan liittymäkielto.
  • Suunnitelma: Uusi huoltoajoreitti, jossa huollon ulosajo tapahtuu Abraham Wetterin tielle.
  • Perustelut: Uusi huoltoajoreitti on liikennesuunnittelijan suosituksen mukainen läpiajettava reitti, jolla pystytään takaamaan turvallisuus lasten kannalta.

Istutettava alueen osa

  • Kaava: Tontille on osoitettu istutettava alueen osa jolla oltava puita ja pensaita. Alueella olevat puut ja pensaat on ensisijaisesti säilytettävä.
  • Suunnitelma: Toinen piharakennus sijoittuu istutusalueelle. Olevat puut ja pensaat joudutaan poistamaan maaperän puhdistustoimien yhteydessä mutta korvataan uudella kasvillisuudella.
  • Perustelut: Piharakennus on sijoitettu istutettavalle tontin osalle, jotta tontin mahdollisimman tarkoituksenmukainen käyttö olisi mahdollista. Pilaantuneet maat tulee poistaa leikkipihalta terveellisyyden takaamiseksi. Selvitysten mukaan poistettavaa maa-ainesta on niin laajasti, että kasvillisuuden säästäminen ei ole mahdollista.

Autopaikkojen vähimmäismäärä

  • Kaava: Päiväkoti, huoltolaitos, nuoriso- ja kerhotilat 1 ap / 250 k-m²
  • Suunnitelma: Päiväkodille osoitettu 8 ap joista yksi on inva-ap.
  • Perustelut: Autopaikkamitoitus on tehty suunnitelmaan kaavan mukaisen rakennusoikeuden (2 000 k-m²) mukaisena. Julkisen liikenteen yhteydet alueella ovat merkittävästi parantuneet kaavan laatimisen ajankohdasta.

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että Herttoniemen alueen tarpeen mukainen 224 tilapaikan päiväkoti tehokkaasti massoiteltuna tuottaa enemmän kerrosalaa, kuin mihin 1980-luvun asemakaavassa on varauduttu, mutta kaupunkikuvallisesti rakennus on saatu luontevasti sijoitettua osaksi ympäristöään. Rakennusmassa toimii käytännössä liikenteen meluvallina päiväkodin pihalle.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 13.7.1987 vahvistettu asemakaava nro 9266. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialuetta (YS). Tontille on osoitettu rakennusala, jonka rakennusoikeus kerrosalaneliömetreinä on 2 000 k-m². Tontin itäosaan on merkitty istutettava alueen osa, jolla on oltava puita ja pensaita. Alueella olevat puut on ensisijaisesti säilytettävä. Tontin Abraham Wetterin tien puoleiselle rajalle on merkitty katualueen rajan osa, jonka kohdalta ei saa järjestää ajoneuvoliittymää. Päiväkodille määrätty autopaikkojen vähimmäismäärä on 1 ap/250 k-m².

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi (A3). Aluetta kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön.

Nykytilanteessa tontti on rakentamaton, ja sen pohjoisosa on puustoinen. Alueen eteläpuolella toimineen jätevedenpuhdistamon konekeskusrakennus on toiminut tontilla. Kaikki tontilla sijainneet rakennukset on purettu vuoteen 2012 mennessä.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (8.5.2023). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle alueelle.

Muistutuksia ei ole esitetty.

Hakemuksesta on pyydetty lausunto pelastuslaitokselta. Pelastuslaitos on ilmoittanut, ettei sillä ole lausuttavaa. Kaupunginmuseo on ilmoittanut, ettei sillä ole tarvetta lausua hankkeesta.

Päätöksen perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska päiväkotihanke soveltuu maankäytöllisesti ja kaupunkikuvallisesti alueelle sekä asemakaavan tavoitteisiin. Herttoniemen alueella on tarve uudelle päiväkodille, ja sijainti Abraham Wetterin tiellä on päiväkodille sopiva. Hanke vastaa Herttoniemen ja sen lähialueiden suomenkieliseen ja ruotsinkieliseen lähipalvelutarpeeseen.

Korttelialueen käyttötarkoituksesta (YS) voidaan poiketa, sillä käyttötarkoitus ei merkittävästi eroa kaavan mukaisesta. Kaavaselostuksessa todetaan, että tontille on suunniteltu rakentamismahdollisuus pienelle päiväkodille.

Tontin rakennusoikeus saadaan ylittää, sillä päiväkotirakennus sopeutuu ympäristöönsä rakennusoikeuden nostamisesta huolimatta.

Rakennusalan raja saadaan ylittää. Rakennuksen koillisnurkan ylitys ei aiheuta kaupunkikuvallisia vaikutuksia ja on luonteeltaan vähäinen. Poikkeaminen piharakennusten osalta mahdollistaa tarkoituksenmukaiset pihajärjestelyt. Toinen piharakennus sijoitetaan istutettavalle alueen osalle. Sijoittamalla piharakennukset lähemmäs tontin rajaa lapsille saadaan väljempi, toimivampi ja helpommin valvottava piha-alue.

Tontin ajoneuvoliittymä voidaan järjestää liittymäkiellon kohdalta, sillä se mahdollistaa päiväkodille tarkoituksenmukaiset huolto- ja saattoliikennejärjestelyt eikä aiheuta haittaa muulle liikenteelle. Kahden ajoliittymän avulla pystytään välttämään huoltoliikenteen peruutukset tontilla.

Alueella on tehty sen toimintahistorian vuoksi maanperän pilaantuneisuustutkimuksia, joissa on todettu ohjearvoja ylittäviä pitoisuuksia haitta-aineita sekä jätteellistä maa-ainesta. Istutettavalla alueen osalla olevat puut ja pensaat voidaan poistaa, sillä tontilla oleva pilaantunut maa-aines on poistettava.

Tontille osoitetusta autopaikkojen vähimmäismäärästä voidaan poiketa, sillä hakijan erillisen selvityksen mukaan toiminnan pysäköintipaikkatarpeeksi suunnitelmassa esitetty paikkamäärä (8 ap) katsotaan riittäväksi.

Poikkeamisen erityinen syy on alueelle tarpeellisen palvelutason parantaminen.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a

Rakennusvalvontataksa 2023, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Detta beslut publicerades 01.06.2023

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 64 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 29.5.2023 alkaen seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on 26.5.2023 saakka seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Sörnäistenkatu 1
 
00580 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Sörnäistenkatu 1
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 64 § (Maksun osalta).

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Hirvonen Katariina, suunnittelija, puhelin: 09 310 21300

Katariina.Hirvonen@hel.fi

Kuutti Anu, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 37154

Anu.Kuutti@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja

Bilagor

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.