Kivikon hiihtohallin siirtäminen apporttiomaisuutena Helsingin Liikuntahallit Oy:lle, kaupunkiympäristölautakunta

HEL 2023-006297
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 10. / 140 §

Apportöverlåtelse av Stensböle skidhall till Helsingin Liikuntahallit Oy och beviljande av överskridningsrätt för apportöverföring

Helsingfors stadsfullmäktige

Beslut

Stadsfullmäktige bemyndigade stadsstyrelsen att överskrida momentet 8 06 02, Värdepapper, övriga objekt, till stadsstyrelsens disposition, i 2023 års budget med högst 2 500 000 euro.

Beslutet stämmer överens med förslaget.

Stäng

Bakgrund

Helsingfors stad äger en skidhall med tillhörande övriga lokaler, till exempel ett café, på adressen Lerduvevägen 4 (tomten 91-47-52-14) i Stensböle. Byggnaden färdigställdes 2009 och har en yta på 18 772 m².

Kultur- och fritidssektorns idrottsservicehelhet bestämde hösten 2022 att staden ska avstå från skidhallen på grund av dess tunga kostnadsstruktur. Bland annat har den allmänna höjningen av energikostnaderna ytterligare höjt hallens driftskostnader. Besökarantalet har varit litet i förhållande till underhållskostnaderna. Hallen har betjänat ett litet antal aktiva skidåkare, närmast om hösten.

Idrottsservicehelheten sade upp det interna hyresavtalet efter idrottsdirektörens anmälan 31.12.2022. Hyresavtalets uppsägningstid är ett år.

Stadsmiljönämnden beslutade 20.12.2022 (§ 739) utveckla Stensböle skidhall som en del av en försäljnings- och utvecklingsplan för vissa fastigheter. Nämnden ansåg det ändamålsenligt att i första hand undersöka möjligheten att överlåta byggnaden till Isbanestiftelsen, som äger Helsingin Liikuntahallit Oy.

Isbanestiftelsen är ensam ägare till bolaget Helsingin Liikuntahallit Oy. Isbanestiftelsen hör till stadskoncernen och bär huvudansvaret för att erbjuda möjligheter att utöva issport i Helsingfors. Helsingin Liikuntahallit Oy äger eller hyr sammanlagt sju ishallar. Isbanestiftelsens ägarstrategi finns i bilagematerialet.

Byggnaden är värd cirka 2,5 miljoner euro. Staden inhämtade ett utlåtande av en utomstående värderare för att säkerställa att byggnadens värde är marknadsmässigt. Utlåtandet finns i bilagematerialet.

Apportöverföring

Byggnaden överlåts som en apportöverföring där staden i gengäld för byggnaden i en aktieemission tecknar ett motsvarande antal aktier, uppskattningsvis 2 755, i Helsingin Liikuntahallit Oy. Därefter är stadens direkta ägarandel i bolaget cirka 40,8 %.

Överföringen gör det möjligt att ordna byggnadens ägarskap, beslutsfattande, verksamhet, ekonomi och finansiering på ett ändamålsenligare sätt än tidigare.

Helsingin Liikuntahallit Oy har gjort upp en plan för att bygga om hallen till en ishall. Enligt planen kan tre rinkar och omklädningsrum byggas i hallen. Hallens nuvarande omklädningsrum på andra våningen är otillräckliga för issporter.

För närvarande verkar en gymföretagare, ett cateringföretag och en redskapsgymnastikförening i hallen. Deras hyresavtal går ut våren 2024. Det är viktigt att den nya ägaren vid överföringen i mån av möjlighet tar hänsyn till vilka behov de nuvarande hyresgästerna har när det gäller användningen av lokalerna.

Tomten där byggnaden ligger kommer att utarrenderas till Helsingin Liikuntahallit Oy i samband med överlåtelsen.

Apportens ekonomiska konsekvenser för Helsingin Liikuntahallit Oy och Helsingfors stad

Ishallar som Helsingin Liikuntahallit Oy äger eller hyr har byggts och renoverats med lånefinansiering av staden, främst ur fonden för idrotts- och friluftsanläggningar. Renoveringen beräknas kosta 13 miljoner euro och finansieras med ett lån av staden till Helsingin Liikuntahallit Oy. Helsingin Liikuntahallit Oy ansöker i så fall årligen om understöd av staden (som en del av det årliga s.k. understödet till anläggningar, som staden beviljar Isbanestiftelsen), i första hand utgående från låneamorteringar, räntebetalningar och de arrendeavgifter fastigheten belastas med. Understödet betalas från momentet 41003 Understöd till idrottsanläggningar i stadens årliga budget, och det ökande behov av understöd som hänför sig till projektet ökar för sin del utgifterna inom stadens driftsekonomi.

Beviljande av överskridningsrätt

Apportöverföringen kräver att momentet 8 06 02, Värdepapper, övriga objekt, till stadsstyrelsens disposition, i 2023 års budget överskrids med högst 2 500 000 euro.

Statsstödsbedömning

Enligt artikel 107 (1) i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget) är det stöd som ges av en medlemsstat eller med hjälp av statliga medel, av vilket slag det än är, som snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen genom att gynna vissa företag eller viss produktion, oförenligt med den inre marknaden i den utsträckning det påverkar handeln mellan medlemsstaterna.

Avkastningen på apportplaceringen är inte jämförbar med den normalt förväntade marknadsmässiga avkastningen, vilket betyder att placeringen utgör stöd. Träningshallen används i huvudsak av lokala issport- och reskapsgymnastikföreningar samt av skolor och daghem. Föreningarnas främsta målgrupper är barn och unga samt amatöridrottare. Stadens stöd ingår inte i tillämpningsområdet för reglerna om statligt stöd eftersom det är fråga om en idrotts- och fritidsanläggning som främst tjänar en lokal publik och sannolikt inte lockar kunder eller investeringar från andra EU-medlemsstater. Stödet påverkar därmed inte handeln mellan medlemsstaterna (Kommissionens tillkännagivande om begreppet statligt stöd 2016/C 262/01 punkt 197). Om bolaget hyr ut lokaler till tredje parter för ekonomisk verksamhet ska det bära upp en marknadsmässig hyra.

Till slut

Förslaget har beretts i samarbete mellan stadsmiljösektorn och stadskansliet.

Stadsstyrelsen har för avsikt att, om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget, i sitt verkställighetsbeslut:

  • anvisa stadsmiljönämnden det anslag som krävs för apportöverföringen
  • bemyndiga såväl chefen för stadsmiljösektorns team för avtal och övervakning som stadsjuristen att, vardera ensam, underteckna handlingarna som gäller överföringen av egendomen och tecknandet av aktierna samt att vid behov göra mindre rättelser och preciseringar i dessa.

Enligt 8 kap. 1 § 2 mom. 3 punkten i förvaltningsstadgan beslutar stadsstyrelsen om förvärv och överlåtelse av aktier och andelar.

Stäng

Kaupunginhallitus 05.06.2023 § 376

Päätös

A) Kaupunginhallitus päätti, ehdolla että kaupunginvaltuusto hyväksyy päätösehdotuksen B) kohdan, luovuttaa Kivikon hiihtohallin rakennuksen enintään 2 500 000 euron arvosta Helsingin Liikuntahallit Oy:n uusia osakkeita vastaan.

Samalla kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

B) Kaupunginvaltuusto päättää oikeuttaa kaupunginhallituksen ylittämään vuoden 2023 talousarvion kohdalla 8 06 02, Arvopaperit, Muut kohteet, kaupunginhallituksen käytettäväksi, olevan määrärahan enintään 2 500 000 eurolla.

Käsittely

Esteelliset: Harry Bogomoloff
Esteellisyyden syy: yhteisöjääviys (hallintolain 28.1. § kohta 5)

Esittelijä
kansliapäällikkö
Sami Sarvilinna
Lisätiedot

Suvi Rämö, vs. kaupunginsihteeri, puhelin: 310 32174

suvi.ramo@hel.fi

Miia Aho, konsernilakimies, puhelin: 09 310 36445

miia.aho@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunta 23.05.2023 § 294

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että kaupunkiympäristölautakunta oikeutettaisiin luovuttamaan Kivikon hiihtohalli apporttisijoituksena Helsingin Liikuntahallit Oy:lle.

Esittelijä
kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski
Lisätiedot

Maarit Kontio, va. tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 21522

maarit.kontio@hel.fi

Ismo Aalto, diplomi-insinööri, puhelin: 310 20415

ismo.aalto@hel.fi

Antti Halm, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 42150

antti.halm@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 20.06.2023

BESVÄRSANVISNING

Ändring i beslutet söks genom kommunalbesvär.

Besvärsrätt

Ändring i beslutet får sökas

  • av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
  • av kommunmedlemmarna
Besvärstid

Kommunalbesvär ska anföras inom 30 dagar från delfåendet av beslutet.

Besvärsskriften ska inlämnas till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.

Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet avsändes, om inte något annat påvisas. En kommunmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.

Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet avsändes, om inte något annat påvisas.

Dagen för delfåendet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna inlämnas första vardagen därefter.

Besvärsgrunder

Kommunalbesvär får anföras på den grunden att

  • beslutet har tillkommit i felaktig ordning
  • den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
  • beslutet annars strider mot lag

Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.

Besvärsmyndighet

Kommunalbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.

Förvaltningsdomstolens besöksadress från och med 29.5.2023 är den följande

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Banbyggarvägen 5
 
00520 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000

Förvaltningsdomstolens besöksadress fram till 26.5.2023 är den följande

E-postadress:
helsinki.hao@oikeus.fi
Adress:
Sörnäsgatan 1
 
00580 HELSINGFORS
Faxnummer:
029 56 42079
Telefonnummer:
029 56 42000
 

Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv

Formen för och innehållet i besvärsskriften

Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.

I besvärsskriften ska uppges:

  1. det beslut i vilket ändring söks, (det överklagade beslutet);
  2. till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
  3. grunderna för yrkandena;
  4. vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.

I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om talan förs av ändringssökandens lagliga företrädare eller ombud, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.

Besvären ska också innehålla uppgift om postadress och eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.

När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden i fråga får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.

Till besvärsskriften ska följande fogas:

  1. det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
  2. utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
  3. de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift

Hos den som har inlett ett ärende som gäller sökande av ändring tas det ut en rättegångsavgift i enlighet med lagen om domstolsavgifter (1455/2015).
Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.

Protokoll

Protokollsutdrag och -bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.

Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/

Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.

Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.

E-postadress:
helsinki.kirjaamo@hel.fi 
Postadress:
PB 10
 
00099 HELSINGFORS STAD
Besöksadress:
Helsingfors stads registratorskontor
 
Norra esplanaden 11-13
Telefonnummer:
09 310 13700
 

Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00

Stäng

Föredragande

Stadsstyrelsen

Mer information fås av

Suvi Rämö, tf. stadssekreterare, telefon: 09 310 32174

suvi.ramo@hel.fi

Miia Aho, koncernjurist, telefon: 09 310 36445

miia.aho@hel.fi