Valtuustoaloite, asukkaiden ja henkilökunnan vaikutusmahdollisuuksien aikaistaminen ja parantaminen kaskossa
Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mari Holopainen ym. valtuustoaloitteesta koskien asukkaiden ja henkilökunnan vaikutusmahdollisuuksia tilahankkeissa
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Holopaisen aloitteeseen, jossa esitetään, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala aikaistaa hankkeista tiedottamista ja parantaa vaikuttamismahdollisuuksia sekä ehdotetaan selvitettäväksi mahdollisuuksia avata hankkeille avoimia projektisivuja tai sosiaalisen median kanavia:
Kaupunkiympäristön toimialan tehtävänä on toteuttaa käyttäjätoimialojen tilatarpeet joko korjaamalla vanhaa, rakentamalla uutta tai vuokraamalla tiloja muilta toimijoilta. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala puolestaan määrittää palvelutarpeen ja tilojen toiminnallisuuden vaatimukset.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta kuvaa omassa lausunnossaan asukkaiden ja henkilökunnan osallistamista päätöksenteon eri vaiheissa. Palveluverkon suunnittelu tapahtuu yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa, jolloin reunaehtoja asettavat mm. olemassa olevien tilojen ja asemakaavassa määriteltyjen tonttien soveltuvuus. Asemakaavoituksen yhteydessä palveluverkon tulevaisuuden tarpeet pyritään huomioimaan mahdollisimman hyvin, jotta säästytään tilahankkeita hidastavalta asemakaavan muutosprosessilta. Asemakaavoituksessa kaupunkilaisia osallistetaankin monin tavoin.
Sellaisille tilahankkeille, joissa kaupunkilaisten on mahdollista vaikuttaa varhaisessa suunnitteluvaiheessa eri ratkaisuvaihtoehtoihin, on avattu Kerro kantasi -kyselyt ja omat projektisivut sekä järjestetty asukastilaisuuksia verkossa tai paikan päällä. Tällaisia ovat viime vuosina olleet mm. Pakilanpuiston allianssihanke ja Siltamäki-Suutarilan alueen tilaverkkotarkastelu. Lisäksi kaupunkiympäristön toimiala järjestää Uutta Helsinkiä -verkkotilaisuuksia, joissa esitellään kaupunginosien ajankohtaisia hankkeita, pyydetään kommentteja ja vastataan kysymyksiin.
Tilahankkeen hankesuunnitteluvaiheessa kootaan lähtötiedot, selvitetään vaihtoehtoiset toteutusratkaisut ja sovitetaan yhteen tekniset ja toiminnalliset tarpeet olemassa olevien reunaehtojen puitteissa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala osallistaa hankesuunnitteluun tilojen käyttäjien edustajia, jotta tilat palvelisivat käyttäjien tarpeita mahdollisimman hyvin. Kaupunkiympäristötoimiala tiedottaa tilahankkeista, kun hankesuunnitelma on etenemässä rakennusten ja yleisten alueiden jaostoon. Hankepäätöksen, joka on investointipäätös ja lupa aloittaa toteutuksen suunnittelu, tekee hankkeen koon mukaan joko jaosto, kaupunginhallitus tai kaupunginvaltuusto.
Aloitteessa todetaan, että tietoa tilahankkeista ja niiden vastuuhenkilöistä on tällä hetkellä vaikea löytää. Tämä pitää jossain määrin paikkansa, ja kaupungin uudistettuja verkkosivuja on tarkoitus kehittää tältä osin. Kaupunkiympäristön sivuilta löytyy esimerkiksi Hankkeet ja suunnitelmat -osio, jota on tarkoitus jatkossa hyödyntää tehokkaammin tilahankkeista viestittäessä. Asemakaavoituksen ja alueellisen suunnittelun osalta verkkosivut ovat hyvinkin kattavat, ja tavoitteenamme on tuoda myös kaupungin tilahankkeiden kymmenvuotisohjelmat paremmin esille. Karttasovellukseen, josta nykyisin löytyvät investointiohjelman tilahankkeet, niiden aikataulut ja vastuuhenkilöt, pyritään tuomaan tietoa myös vuokra- ja osakehankkeista. Kartalta löytyvät myös väistötilahankkeet silloin kun ne on suunniteltu osana tulevaa korjaushanketta. Joskus väistötiloihin tosin saatetaan joutua siirtymään nopealla aikataululla, mikä asettaa oman haasteensa ennakolta tiedottamiselle.
Kaupungin tilahankkeita käynnistyy vuosittain satakunta (yli 0,5 milj. euron hankkeet) ja niitä on eri vaiheissaan käynnissä noin 250 kappaletta, jolloin omien projektisivujen tai sosiaalisen median kanavien perustaminen niille kaikille vaatisi merkittävää resurssien lisäämistä hankeviestintään.
Toimivalta
Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava valtuutetun aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu. Kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja suoraan kaupunginhallituksen alaisen viranomaisen toimivaltaan kuuluvia toimenpiteitä koskevat aloitteet jäävät kaupunginhallituksen vastattavaksi. Kaupunginhallituksen vastattavaksi jää myös aloite, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Kaupunginhallitus voi lisäksi päättää, että aloite jää kaupunginhallituksen vastattavaksi, esimerkiksi, milloin aloitteessa esitetyt toimenpiteet käsittävät useamman toimialan.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Valtuustoaloite
Valtuutettu Mari Holopainen ja 17 muuta valtuutettua ovat tehneet 21.6.2023 seuraavan valtuustoaloitteen:
"Asukkaiden ja henkilökunnan vaikutusmahdollisuuksien aikaistaminen ja parantaminen kaskossa
Uusien tilahankkeiden, kuten päiväkotien, koulujen tai leikkipuistojen muutossuunnitelmista, sulkemisesta tai siirtämisestä tiedotetaan liian myöhään kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla. Useiden tilahankkeiden osalta asukkaat ja henkilökunta ovat saaneet tiedon niistä vasta juuri ennen hankkeen suunnitelmaa koskevaa päätöskokousta. Ei riitä, että hankkeista tulee tieto vasta silloin, kun asioista ollaan jo päättämässä. Ei riitä myöskään, että hankkeiden suunnitteluun osallistetaan ihmisiä laajemmin vasta sitten, kun esimerkiksi sijainnista on päätetty. Asukkailla, henkilökunnalla ja vanhempainyhdistyksillä on arvokasta tietoa, jota tulee hyödyntää mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Helsinki on kaupunkistrategiassaan sitoutunut vuorovaikutteisen toiminnan edistämiseen: ”Avoin Helsinki viestii ja toimii vuorovaikutteisesti. Helsinki vahvistaa osallisuutta ja vuorovaikutteisuutta kaikessa kaupungin toiminnassa edistämällä avointa toimintakulttuuria ja vuorovaikutteisia toimintatapoja sekä hyödyntämällä asukkailta ja yrityksiltä saatua palautetta. Kaupunki kutsuu aktiivisesti kaupunkilaisia, yrityksiä ja yhteisöjä mukaan osallistumaan ja vaikuttamaan kaupungin palveluihin, päätöksentekoon, toimintaympäristöön, omaan asuinalueeseen ja huolehtii myös kaikkien osallisuutta tukevista rakenteista. Helsinki edistää viestinnän ja osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien monikanavaisuutta, monimuotoisuutta ja monikielisyyttä huomioiden myös asuinalueiden väliset erot.”
Tietoa hankkeista ja niiden vastuuhenkilöistä on tällä hetkellä vaikea löytää. Perusteltua olisi, että selvitetään mahdollisuuksia avata hankkeiden suunnittelulle heti alusta alkaen avoimet projektisivut tai sosiaalisen median kanavat, joista ilmenee selkeästi mitä on suunnitteilla ja ketkä vastaavat hankkeista.
Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala aikaistaa hankkeista tiedottamista ja parantaa vaikuttamismahdollisuuksia."
Lausuntopyyntö
Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostoa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 1.12.2023 mennessä.
Detta beslut publicerades 20.11.2023
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Föredragande
Mer information fås av
Reetta Amper, tiimipäällikkö: 09 310 38283