Velvoitteen asettaminen, aidan ja tukimuurin kunnostaminen, Vartiokylä

HEL 2023-011732
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 7. / 75 §

Velvoitteen asettaminen tukimuurin kunnostamiseksi

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti velvoittaa ********** tontin ********** omistajina nyt asetettavan juoksevan sakon uhalla kunnostamaan tontin koillisrajalla sijaitseva tukimuuri 1.12.2024 mennessä siten, että tukimuuri on suorassa ja kokonaan tontilla ********** sekä siten, ettei maa-aineksia tai hulevesiä valu tontille **********

Velvoite voidaan täyttää myös purkamalla tukimuuri ja maisemoimalla tonttien ********** väliselle rajalle syntyvä rinne siten, ettei maa-aineksia tai hulevesiä valu tontille **********

Velvoitetta on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

********** kummallekin erikseen asetettavan juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on kaksituhatta (2000) euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka aikana kyseistä velvoitetta ei ole noudatettu, on viisisataa (500) euroa.

Helsingin rakennusvalvontataksan (2024) 11 §:n mukainen ja 12 § a kohdan perusteella alennettu valvontamaksu ympäristö- ja lupajaoston päätöksestä, jolla on asetettu velvoite tai/ja tuomittu jo asetetun velvoitteen uhka täytäntöön pantavaksi, on 1500 euroa päätökseltä, jonka velvoitetut ovat, kumpikin puolet 750 euroa, tällä päätöksellä velvollinen maksamaan kaupungille. Maksuun voi hakea muutosta kaupunkiympäristölautakunnalta oikaisuvaatimuksella kuntalain 134 §:n mukaisesti.

Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin rakennusvalvontapalveluille luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti lisäksi, että asian luonteen vuoksi asiasta ei ilmoiteta maankäyttö- ja rakennuslain 186 §:n mukaisesti poliisille esitutkintaa varten.

Pöytäkirjanote Maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Pöytäkirjanote saantitodistuksella molemmille velvoitetuille ja toimenpidepyynnön tekijöille.

Valvontakohde

Vartiokylässä korttelissa ********** sijaitsevan pientalotontin ********** aiemmille omistajille on myönnetty 22.10.1996 toimenpidelupa muun muassa aidan ja tukimuurin rakentamiselle korttelin ********** tonttien ********** rajalle. Rakennuslautakunta muutti myönnettyä lupaa 17.12.1996 tekemällään päätöksellä siten, että tontin kulmapisteestä 119 lähtevä tukimuurin ylimmäinen 4 metrin pituinen betoniharkkokerros tuli jättää rakentamatta. Uudenmaan lääninoikeus ja korkein hallinto-oikeus hylkäsivät rakennuslautakunnan päätöksestä tehdyt valitukset. Toimenpidelupa on lopullisesti loppukatselmoitu 24.9.1998.

Rakennusvalvontapalveluihin saapui 15.5.2023 ********** toimenpidepyyntö, joka koski tonttien ********** rajalla sijaitsevaa aitaa. Toimenpidepyynnön tekijät ovat tontin ********** omistajat. Toimenpidepyynnön mukaan tonttien rajalla sijaitseva tontin ********** tukimuuri ja sen päällä oleva aita ovat kallistuneet ja pysyvät pystyssä vain sen avulla, että ne nojaavat tontin ********** tuijapensaisiin. Toimenpidepyynnössä pyydettiin, että rakennusvalvonta suorittaisi paikalla katselmuksen.

Rakennusvalvontapalvelut suoritti toimenpidepyynnön johdosta paikallakäynnin 17.5.2023. Paikallakäynnillä havaittiin, että kiinteistön ********** koillisrajalla oleva tukimuuri on sortumisvaarassa ja sen päällä oleva aita on kaatumisvaarassa.

Tarkastuslausunto

Edellä mainitun johdosta tontin omistajille on lähetetty 22.6.2023 päivätty tarkastuslausunto. Tarkastuslausunnossa on kerrottu paikallakäynnillä tehdyt havainnot sekä se, että tarkastuslausunnossa esitetyn johdosta ympäristö- ja lupajaostolle tullaan esittämään, että tontin omistajat velvoitetaan sakon uhalla kunnostamaan tukimuuri ja aita, ellei niitä pureta.

Tarkastuslausunto on annettu tiedoksi ********** saantitodistuksella 7.7.2023 ja ********** haastemiestiedoksiantona 11.10.2023.

Vastine

********** on toimittanut rakennusvalvontapalveluille 11.7.2023 sähköpostitse vastineen, jossa kerrotaan ********** olevan samaa mieltä siitä, että tukimuuri ja sen päällä oleva aita on oikaistava tai poistettava. Vastine on kirjoitettu tontin molempien omistajien nimissä. ********** on 8.8.2023 täsmentänyt, että tarkoituksena on suorittaa tukimuurin poisto tai korjaus 30.9.2024 mennessä.

********** ei toimittanut erillistä vastinetta tarkastuslausuntoon.

Toimenpiteet maaliskuussa 2024

********** ilmoitti rakennusvalvontaan sähköpostitse 15.3.2024, että aita ja osatukimuurista on purettu 13.-14.3.2024 siten, ettei niiden osalta ole enää kaatumis-/romahtamisvaaraa. Lisäksi tontilla ********** sijainnut tuija-aita oli poistettu.

Rakennusvalvonnan paikallakäynnillä 20.3.2024 havaittiin, että aidan kallistunut osa ja osa tukimuurista oli poistettu, mutta jäljellä oleva osa tukimuurista oli edelleen kallistuneena naapuritontin puolelle.

Päätösehdotuksen perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n 1 momentin mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 182 §:n mukaan jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin niihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen, kunnan määräämä monijäseninen toimielin 13 a luvun mukaisissa asioissa tai Turvallisuus- ja kemikaalivirasto markkinavalvontaviranomaisena voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin. (22.8.2014/682). Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella. Uhkasakkoa ja teettämisuhkaa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa (1113/1990) säädetään.

Asian tullessa vireille rakennusvalvonnassa tonttien ********** rajalla sijaitseva, noin 23 metriä pitkä betoniharkoista rakennettu tukimuuri ja sen päällä oleva 1,2 metriä korkea puusäleaita kallistuivat tonttia ********** alempana sijaitsevan tontin ********** puolelle. Tukimuuri oli vaarassa sortua ja sen päällä oleva aita vaarassa kaatua. Kun aidan kallistunut osa ja osa tukimuurista poistettiin, riskit naapurille pienenivät merkittävästi. Tukimuurin jäljelle jäänyt osa on kuitenkin edelleen yläosastaan kallistunut naapuritontin puolelle rinteen maanpaineen johdosta, ja kallistuminen todennäköisesti jatkuu, sillä tukimuuria ei ole perustettu riittävän tukevasti.

Tukimuuri ja aita on rakennettu tontille ********** myönnetyllä toimenpideluvalla, joten vastuu niiden kunnossapidosta on katsottava olevan yksin tontin ********** omistajilla. Tukimuurin kunnossapito on laiminlyöty. Näin ollen jäljelle jäänyt osa tukimuuria on kunnostettava, ellei sitä pureta. Kunnostamisen yhteydessä on huolehdittava, ettei maa-aineksia tai hulevesiä valu tontille ********** Koska kyse ei ole rakennuksesta tai rakennuksen osasta, mahdolliselle purkamiselle ei tarvitse hakea purkamislupaa. Jos tukimuuri puretaan, rinne on maisemoitava siten, ettei maa-aineksia ja hulevesiä valu tontille **********

Edellä mainituista syistä tontin ********** omistajille on asetettava velvoite jäljelle jääneen tukimuurin kunnostamiseksi. Koska kyse on turvallisuuteen liittyvästä asiasta, velvoitetta on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Helsingin rakennusvalvontataksan (2024) 11 §:n mukaan valvontamaksu ympäristö- ja lupajaoston päätöksestä, jolla on asetettu velvoite, on 2620 euroa päätökseltä. Taksan 12 § a kohdan mukaan tilanteessa, jossa taksan mukaan määräytyvä maksu on yksittäistapauksessa olennaisesti suurempi, kuin mitä asian käsittelystä kaupungille aiheutuvat kulut, maksua voidaan alentaa enintään 50 % ottaen huomioon asian käsittelyyn kulunut työaika, työmäärä ja muut asiaan vaikuttavat seikat. Nyt kyseessä olevan asian valmisteluun kulunut työmäärä on ollut keskimääräistä velvoitepäätöstä vähäisempi ja kyseessä on yksityishenkilöiden omistama aita, joten maksua on asian luonteesta johtuen perusteltua alentaa noin 40 %.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 166 §, 182 §
Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 18 §, 19 §, 25 §

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 2 §:n 8 kohdan mukaan ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää maankäyttö- ja rakennuslain 21.4 §:n tarkoittamista hallintopakkoa ja oikaisuvaatimusta koskevista asioista.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Detta beslut publicerades 17.04.2024

VALITUSOSOITUS

Pöytäkirjan 73, 74 ja 75 (Velvoitepäätöksen osalta) §:t.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Käytettäessä todisteellista sähköistä tiedoksiantoa päätös katsotaan annetun tiedoksi, kun asiakirja on noudettu viranomaisen osoittamalta palvelimelta, tietokannasta tai muusta tiedostosta.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite).

Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 73 ja 75 (Valvontamaksun osalta) §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Föredragande

yksikön päällikkö
Pentti Ruuska

Mer information fås av

Ulpu Juvalainen, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 26467

ulpu.juvalainen@hel.fi