Oikaisuvaatimus, rakennuslupa, päätös 38-1132-A-84, Malmi

HEL 2023-012168
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 18. / 235 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 26.10.2023 (§ 157) tekemässä velvoitepäätöksessä määrätystä valvontamaksusta (jatkuvan valvonnan maksu)

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä Asunto Oy Ormuspuiston oikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätöksellään 26.10.2023 § 157 määräämästä valvontamaksusta.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto velvoitti päätöksellään 26.10.2023 (§ 157) Pohjoismaiden säätiö sr:ä toiminnanharjoittajana sekä päiväkotihuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistajana sekä Asunto Oy Ormuspuistoa tontin ja tontilla olevien rakennusten omistajana asetetun sakon uhalla lopettamaan tontilla 91-38-88-10, Soidinkuja 1, olevan asuinkerrostalon 1. kerroksessa sijaitsevan päiväkotihuoneiston käyttämisen säätiön kokoontumistilana 31.1.2024 mennessä.

Ympäristö- ja lupajaosto määräsi samalla päätöksellä velvoitetut maksamaan kaupungin suorittamista valvontatoimenpiteistä kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 24.11.2022 hyväksymän ja vuonna 2023 voimassa olleen rakennusvalvontataksan 11 §:n a kohdan mukaisen 2 620 euron valvontamaksun. Päätöksen mukaan Pohjoismaiden säätiö sr on velvollinen maksamaan valvontamaksusta puolet (1/2) eli 1 310 euroa ja Asunto Oy Ormuspuisto puolet (1/2) eli 1 310 euroa.

Velvoitetut ovat valittaneet ympäristö- ja lupajaoston päätöksestä asettaa velvoite Helsingin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus on välipäätöksellään 13.12.2023 nro 7358/2023 hylännyt valittajien päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä koskevat vaatimukset, koska täytäntöönpanon kieltämiselle ei ilmennyt aihetta. Hallinto-oikeus antaa päätöksen valitusasioissa myöhemmin erikseen.

Esitetyt vaatimukset ja perusteet

Asunto Oy Ormuspuisto (taloyhtiö) on 14.11.2023 kaupungin kirjaamoon toimitetulla oikaisuvaatimuskirjelmällä hakenut oikaisua sille määrättyyn valvontamaksuun.

Oikaisunhakija vaatii, että kaupunkiympäristölautakunta kumoaa ympäristö- ja lupajaoston päätöksen siltä osin, kuin se koskee oikaisunhakijalle määrättyä 1 310 euron valvontamaksua. Toissijaisesti oikaisunhakija pyytää, että se vapautetaan maksun suorittamisesta rakennusvalvontataksan 13 §:n nojalla.

Oikaisuvaatimuksen tekijä perustelee vaatimuksiaan muun ohella seuraavasti.

Ympäristö- ja lupajaoston päätös uhkasakon asettamisesta on perusteeton ja lainvastainen. Perustetta valvontamaksun määräämiselle taloyhtiölle ei ole.

Maksun määrääminen on joka tapauksessa kohtuutonta huomioiden taloyhtiön toiminta. Taloyhtiö on ennen lupajaoston päätöstä antanut uhkasakkopäätöksen kohteena olevan huoneiston osakkeenomistajalle hallintaanottouhkaisen varoituksen, perusteena huoneiston käyttäminen olennaisesti yhtiöjärjestyksen vastaiseen käyttöön. Taloyhtiö on siten toteuttanut ja toteuttamassa ne toimenpiteet, joihin sillä on asunto-osakeyhtiölain mukaan mahdollisuuksia. Mitään muuta keinoa taloyhtiöllä ei ole. Varoituksen antaminen ja tiedoksianto on ollut lupajaoston tiedossa päätöstä tehtäessä.

Taloyhtiö ei ole asiassa maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittama luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja. Kyse ei ole myöskään luvattomasta tai luvan vastaisesta rakentamisesta. Taloyhtiö ei ole laiminlyönyt sille kuuluvia velvollisuuksia.

Mikäli valvontamaksu määrätään, se tulee kohdistaa kokonaan päätöksen kohteena olevan huoneiston osakkeenomistajalle, koska se on ainoa taho, joka on toiminut asiassa velvollisuuksiensa vastaisesti.

Oikaisuvaatimuksen tutkittavaksi ottaminen

Kuntalain 134 §:n mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Ympäristö- ja lupajaoston velvoitepäätöksessä määrättyyn valvontamaksuun haetaan oikaisua kaupunkiympäristölautakunnalta.

Kuntalain 137 §:n mukaan oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.

Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimuksen tekijä on saanut ympäristö- ja lupajaoston päätöksen tiedokseen 13.11.2023. Oikaisuvaatimus on toimitettu 14.11.2023 eli oikaisuvaatimuksen tekemiselle varattuna aikana.

Edellä mainitun johdosta oikaisuvaatimus on tutkittava.

Rakennusvalvontapäällikön päätös 8.3.2024 § 3

Kaupunkiympäristölautakunta merkitsee tiedoksi, että rakennusvalvontapäällikkö on päätöksellään 8.3.2024 § 3 hylännyt Asunto Oy Ormuspuiston oikaisuvaatimuskirjeessä esittämän hakemuksen vapautua valvontamaksun suorittamisesta rakennusvalvontataksan 13 §:n perusteella. Rakennusvalvontapäällikön päätökseen ei ole haettu oikaisua määräajassa ja se on lainvoimainen.

Pohjoismaiden säätiö sr kuuleminen

Pohjoismaiden säätiö sr:lle annettiin mahdollisuus antaa oikaisuvaatimuksen johdosta oma vastineensa. Vastineessaan säätiö toteaa muun ohella, että se vastustaa oikaisuvaatimusta ja maksun kohdentamista yksin säätiölle katsoen, että asunto-osakeyhtiö on ollut tietoinen tilan toiminnan laadusta ja velvoitteet on asetettu molemmille. Siten on säätiön mukaan perusteltua, että molemmat tahot vastaavat kustannuksista yhdessä.

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 145 §:n 1 momentin mukaan luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään kunnan hyväksymässä taksassa.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 24.11.2022 hyväksymän rakennusvalvontataksan (2023) 11 §:n mukainen valvontamaksu kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätöksestä, jolla on asetettu velvoite tai/ja tuomittu jo asetetun velvoitteen uhka täytäntöön pantavaksi, on 2 620 euroa päätökseltä.

Ympäristö- ja lupajaosto on velvoittanut sekä oikaisunhakijaa että säätiötä. Valvontamaksun jakaminen puoliksi velvoitettujen kesken on perusteltua. Oikaisunhakijalle määrätty valvontamaksu (1 310 euroa) on rakennusvalvontataksan mukainen.

Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, ettei oikaisuvaatimuskirjelmässä ole esitetty mitään sellaista asiaan vaikuttavaa seikkaa, jonka nojalla valvontamaksua tulisi alentaa tai se tulisi poistaa kokonaan.

Lopputulos

Valvontamaksu on rakennusvalvontataksan mukainen eikä kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätöstä valvontamaksun määräämisestä ole syytä muuttaa.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 145 § 1 momentti

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston 24.11.2022 hyväksymä rakennusvalvontataksa vuodelle 2023 11 § a kohta

Toimivalta

Kuntalain 134 §:n mukaan kunnanhallituksen, lautakunnan ja valiokunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimus tehdään 1 momentissa tarkoitetun toimielimen ja sen jaoston sekä sen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle.

Stäng

Kaupunkiympäristön toimiala Palvelut ja luvat -palvelukokonaisuus Rakennusvalvontapalvelut Rakennusvalvontapäällikkö 08.03.2024 § 3

26.10.2023 Esittelijän ehdotuksesta poiketen

Stäng

Detta beslut publicerades 24.04.2024

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Eemi Mäntymaa, rakennuslakimies, puhelin: 09 310 36665

eemi.mantymaa@hel.fi

Bilagor

1. Oikaisuvaatimus 14.11.2023
Bilagan publiceras inte på internet.
2. Oikaisuvaatimuksen liite 14.11.2023
Bilagan publiceras inte på internet.
3. Säätiön vastine 26.3.2024
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.