Puistosuunnitelma, Vartiokylä, Itäkeskus, Virvapuisto, VIO 6328/1

HEL 2023-012373
Ärendet har nyare handläggningar
§ 100

Virvapuisto, Itäkeskus, puistosuunnitelman hyväksyminen

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Virvapuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6328/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Virvapuisto sijaitsee Vartiokylän (45) kaupunginosassa, Itäkeskuksen 457 osa-alueella. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 10280 (tullut voimaan 24.01.1997) ja 10970 (tullut voimaan 18.01.2002). Virvapuisto on asemakaavassa osoitettu puistoksi (VP). Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6328/1 (liite 2). Virvapuiston pinta-ala on 980 m², josta suunnittelualueen pinta-ala on 895 m².

Virvapuisto sijaitsee länsi-itäsuuntaisen puistoyhteyden päätteenä ja osana baanaverkostoa. Puisto rajautuu idässä Virvatulentiehen, etelässä LPA- ja siirtolapuutarha-alueisiin ja pohjoisessa palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen piha-alueeseen sekä opaskoirapuistoon. Puisto peruskorjataan Itäbaanan rakentamisen yhteydessä.

Puistossa on nykyisiä lehtipuita, pensasistutuksia sekä nurmialueita. Siirtolapuutarhaa rajaa korkea kuusiaita. Nurmialueella sijaitsee vesijohdon aluemittaus- ja sulkuventtiileitä.

Virvapuiston pääasialliset käyttäjät ovat alueen asukkaat, opiskelu- ja työmatkapyöräilijät sekä palvelu- ja toimintakeskus Iiriksen asiakkaat.

Virvapuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, koska puiston toiminnallisuus edellyttää peruskorjausta Itäbaanan rakentamisen yhteydessä.

Suunnittelun tavoitteena on tehdä puistosta turvallinen ja viihtyisä puisto.

Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 10280 ja 10970 mukaisen puiston kunnostaminen. Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.

Suunnitelma

Puiston nykyinen raitti levennetään ja muutetaan erotelluksi pyörätieksi ja jalkakäytäväksi. Jalkakäytävän varrelle rakennetaan istuskelupaikka. Virvatulenpolun yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä säilyy entisellään lukuun ottamatta pohjoispäätä, jota siirretään hieman etäämmälle nykyisestä kuusiaidasta risteävien reittien näkemien parantamiseksi.

Jalkakäytävät päällystetään harmaalla asfaltilla. Pyörätien ajorata päällystetään punaisella asfaltilla. Jalkakäytävä ja pyörätie erotetaan reunatuella ja noppakiviraidalla. Reunatuet ovat harmaata luonnonkiveä. Puistoreitin varrella oleva penkkipaikka on harmaata betonikiveä. Raittien kapeat reuna-alueet kivetään kenttäkiveyksellä. Virvatulenpolun päässä on roska-astia.

Nykyistä puustoa ja pensasistutuksia säilytetään. LPA-alueen pohjoispuolelle istutetaan uusia puita ja pensaita niiden alle.

Itäbaanan varrelle asennetaan uudet puistovalaisimet. Virvatulenpolulla valaistusta ei uusita. Itäpolun sijainti ja poikkileikkaus muuttuvat ja pylväät sijoittuvat uusille paikoille pyörätien reuna-alueelle.

Virvapuiston tasaus noudattelee pääpiirteissään nykyisiä tasauksia.

Puiston etelänpuoleisen jalkakäytävän viereen muotoillaan ojapainanne hulevesien johtamiseksi kohti Mustapuroa. Ojapainanne toimii samalla Virvatulentien kääntöpaikan tulvareittinä.

Puisto kuivatetaan ojapainanteella, joka johtaa Mustapuroon.

Virvapuiston suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyydelle asetetun perustavoitetason.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6328/1 (liite 2) ja suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 10280 ja 10970 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli yhdessä alueen katusuunnitelmaluonnoksien kanssa esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat). Henkilökohtaista neuvontaa ja apua aineistoon tutustumiseen pystyi saamaan Kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta aukioloaikojen puitteissa. Lisäksi aineisto oli esillä kaupungin karttapalvelussa osoitteessa www.kartta.hel.fi. 22.3. – 4.4.2023 välisenä aikana.

Tiedote suunnitelmaluonnosten esillä olosta lähetettiin suunnittelualueen varren kiinteistöille, Puotila-Seuralle, Puoli Kaupunkia paikallislehdelle ja Helsingin uutisten itäiseen osapainokseen. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 4.4.2023 mennessä. Sähköpostilla saatiin kolme palautetta, jotka koskivat katualueita. Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3. Annetut palautteet eivät koskeneet puistosuunnitelmaluonnosta.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 129 000 euroa eli noin 144 euroa/m² (alv 0%).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan A2/R3 (käyttöviheralue). Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 1341 euroa, 1,50 euroa/m² (alv 0%).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8040101 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2026 alkaen.

Toimivalta

Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Detta beslut publicerades 12.10.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084

camilla.lindroth@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja