Puistosuunnitelma, Wiirinkallio, Laajasalo, VIO 6374/1
Wiirinkallion puistosuunnitelman hyväksyminen, Kruunuvuorenranta
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Wiirinkallion puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6374/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Wiirinkallio sijaitsee Laajasalon (49.) kaupunginosassa Kruunuvuorenrannan 494 osa-alueella. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 12080, joka tuli voimaan 23.11.2012. Wiirinkallio on asemakaavassa osoitettu puistoksi merkinnällä VP. Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6374/1 (liite 2). Puiston pinta-ala on 2 924 m².
Wiirinkallio on kallioinen niemenkärki Haakoninlahden rannassa lähellä Wiirinaukion tulevaa aallonmurtajaa ja yhteysvenelaituria. Puisto rajautuu lännessä Haakoninlahteen ja idässä Wiirinlaiturin jalankululle varattuun katualueeseen sekä Wiirinaukion katuaukioon. Puisto on pääosin luonnonmukaista, karua ja kallioista meren rantavyöhykettä, jonka lakialueella kasvaa pieni mäntyvaltainen metsikkö. Puiston rantakallioissa on jäänteitä vanhan öljysataman rakenteista, kuten laivojen kiinnitysköysien vantteja sekä pieni, huonokuntoinen betonilaituri.
Wiirinkallion puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, koska puiston Haakoninlahden rantakortteleiden rakentumisen myötä alueen virkistyskäyttö lisääntyy. Wiirinkalliosta tulee alueen asukkaille viihtyisä ja turvallinen lähipuisto mahdollistaen suunnitellun julkisen valotaideteoksen rakentamisen ja ylläpidon.
Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan 12080 toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.
Suunnitelma
Wiirinkallion länsiosa ja metsikköinen lakialue säilytetään yleisilmeeltään luonnontilaisena. Puiston pohjoiskärkeen sijoitetaan Studio Olafur Eliasson GmbH:n suunnittelema ja Helsingin taidemuseo HAM:n tilaama julkinen valotaideteos.
Wiirinlaiturin rantapromenadilta rakennetaan puistoon kaksi uutta käytävää. Itäisempi, kahden metrin levyinen kivituhkakäytävä pengerretään vanhalle täyttömaalle puiston avokalliopaljastumien itäpuolella. Käytävä suunnitellaan esteettömäksi ja se toimii myös valotaideteoksen huoltotienä. Läntisempi, puolentoista metrin levyinen hakepolku linjataan kallion laen muotoja noudatellen. Polun Wiirinlaiturin puoleiseen päähän rakennetaan luonnonkiviportaikko ja reitti rajataan muusta puistoalueesta ketjupollarikaiteilla, joiden tarkoituksena on ohjata kulkua ja suojata puiston herkkää kenttäkerrosta kulutukselta.
Puiston itäosaan perustetaan pieni luonnonkiviverhottu rantapoukama, jonka läpi rakennetaan askelkivipolku kohti Wirinaukion tulevia oleskeluportaita.
Puistosuunnitelma ulottuu eteläosastaan Wiirinlaiturin katualueen puolelle. Asemakaavasta poikkeava ratkaisu on tehty yhteistyössä alueen asemakaavoittajan kanssa. Puiston asemakaavarajan ylitys mahdollistaa puisto- ja katualueen rajapinnassa olevan, enimmillään noin kolmen metrin suuruisen korkeuseron pehmeämmän yhteensovittamisen, parantaa puiston esteettömyyttä ja luo mielenkiintoisen kaupunkikuvallisen elementin muuten suoraviivaisen rantapromenadin reunaan.
Puiston lakialueella kasvava metsikkö säilytetään luonnontilaisena. Wiirinlaiturin pohjoissivulle pengerrettävään rinteeseen istutetaan uusia puita ja pensasalueita. Rantapoukaman ja uuden kivituhka-käytävän väliselle alueelle perustetaan niitty ja toteutetaan monilajinen pensasistutus.
Puiston käytäviä ei valaista, jotta valotaideteoksen lähiympäristö säilyisi vapaana muista valonlähteistä. Valoteos ja Wiirinlaiturin käytävävalasimet antavat puiston itäosaan ja kivituhkakäytävälle jonkin verran hajavaloa.
Puiston hulevesiä ei viemäröidä. Alueen maastonmuodot, luonnonmukaiset pinnat ja kasvillisuus mahdollistavat hulevesien luonnonmukaisen johtamisen Haakoninlahteen.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6374/1 (liite 2) ja suunnitelmaselostuksesta (liite 1).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12080 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Puistosuunnittelu on toteutettu yhteistyössä alueen asemakaavoittajan ja taidemuseo HAM:n kanssa.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 29.9.2023-13.10.2023 välisen ajan.
Asukaspalautteita tuli kolme. Palautteiden vähäisen määrän takia ei tehty erillistä vuorovaikutusmuistiota. Kahdessa palautteessa oltiin tyytyväisiä puiston luonnonmukaiseen yleisilmeeseen ja siihen, että rannanpuoleiset silokalliot säilyvät. Toisessa näistä palautteista puistoon toivottiin roska-astiaa tai syväkeräysastiaa. Kolmas palautteen antaja oli huolissaan valotaideteoksen mahdollisesti aiheuttamasta valosaasteesta. Saadut palautteet on huomioitu suunnittelussa ja niistä on laadittu vastineet palautteen antajille.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 180 000 euroa eli noin 62 euroa/m² (alv 0%). Lisäksi puistoon sijoitettavan valotaideteoksen ja sen perustusten kustannukset ovat noin 1,1 miljoonaa euroa. Taideteoksesta on tehty erillinen päätös ja sopimus.
Suunnittelualue kuuluu RAMS-luokituksen mukaisiin kunnossapitoluokkiin R2 ja R3 (toiminta- ja käyttöviheralue) ja M2 (lähimetsä).
Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 4500 euroa, 1,5 euroa/m² (alv 0%).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8080304 Kruunuvuorenrannan puistot ja liikunta-alueet.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen. Osa puistosta voidaan toteuttaa vasta myöhemmin, kun rantapromenadi, johon se liittyy on rakennettu.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelma mahdollistaa asemakaavan 12080 toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Detta beslut publicerades 13.11.2023
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213