Yhteistyösopimus, Ruotsinkielisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteistyösopimus, kaksikieliset hyvinvointialueet ja HUS-yhtymä
Samarbetsavtal mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen
Beslut
Stadsfullmäktige godkände samarbetsavtalet mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen i enlighet med bilagorna 1 och 2.
Beslutet stämmer överens med förslaget.
Samarbetsavtalet är ett avtal mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen, där dessa avtalar om den inbördes arbetsfördelningen, samarbete och samordning av verksamheten när det gäller ordnandet av hälso- och sjukvårdstjänster. I lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet (612/2021, nedan ordnandelagen) föreskrivs om avtalets innehåll, beredning och godkännande. Egentliga Finlands välfärdsområde svarar för samordningen av samarbetsavtalet. Beredningsarbetet utfördes i samarbete med de tvåspråkiga välfärdsområdena, Helsingfors stad och HUS-sammanslutningen.
Enligt 39 § 2 mom. i ordnandelagen ska man i samarbetsavtalet mellan de tvåspråkiga välfärdsområdenas komma överens om följande:
- arbetsfördelningen och samarbetet mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena vid genomförandet av sådana social- och hälsovårdstjänster på svenska där det är nödvändigt för att se till att de språkliga rättigheterna tillgodoses utifrån hur krävande eller ovanlig uppgiften är eller hur stora kostnader den medför;
- arbetsfördelningen och samarbetet i fråga om sådana social- och hälsovårdstjänster på svenska som det är ändamålsenligt att genomföra endast i en del av välfärdsområdena till följd av hur krävande eller ovanlig uppgiften är eller hur stora kostnader den medför och
- det expertstöd som de tvåspråkiga välfärdsområdena ger varandra vid genomförandet av tjänster på svenska.
Samarbetsavtalet kan också gälla annan arbetsfördelning och annat samarbete.
Samarbetsavtalet är ett huvudavtal, på basis av vilket organisationerna kan ingå enstaka serviceavtal om svenskspråkiga tjänster inom social- och hälsovården. Det noggrannare innehållet i och villkoren för tjänsterna avtalas med avtalsparterna genom ett separat serviceavtal mellan beställaren och serviceproducenten. För de tjänster som omfattas av samarbetsavtalet har utarbetats en tabell (bilaga 3) som innehåller en förteckning över de social- och hälsovårdstjänster i fråga om vilka avtalsparterna har identifierat ett behov av samarbete. De tjänster som eventuellt omfattas av samarbetsavtalet får inte anskaffas i strid med det samarbetsavtal mellan välfärdsområden som avses i 36 § i ordnandelagen, det samarbetsavtal mellan de tvåspråkiga välfärdsområdena som avses i 39 § eller det organiseringsavtal för HUS som avses i 9 § i lagen om ordnande av social- och hälsovården och räddningsväsendet i Nyland (615/2021).
Helsingfors stads nationalspråksnämnd har behandlat utkastet till avtal vid sina sammanträden 27.4.2023 och 11.5.2023. Helsingfors stads nationalspråksnämnds utlåtande (§ 18) 11.5.2023 om utkastet till avtal (bilaga 4 och 5) har beaktats i beredningen.
I enlighet med ordnandelagen har social- och hälsovårdsministeriet hörts i områdenas gemensamma diskussionsmöte 3.5.2023. Egentliga Finlands välfärdsområde har 28.8.2023 framfört en begäran om hörande om samarbetsavtalet till social- och hälsovårdsministeriet. Social- och hälsovårdsministeriet anser (bilaga 6) att avtalet mellan de tvåspråkiga välfärdsområden om svenskspråkiga social- och hälsovårdstjänster uppfyller målen och kraven i 39 § i ordnandelagen (612/2021).
Samarbetsavtalet träder i kraft då alla parter har undertecknat det. Det godkända avtalet levereras till social- och hälsovårdsministeriet. Statsrådet har rätt att besluta om samarbetsavtalet om välfärdsområdena inte når enighet om avtalet eller om avtalet inte täcker de tjänster som enligt författningen ska höra till avtalet.
Om stadsfullmäktige godkänner beslutsförslaget kommer stadsstyrelsen att i sitt verkställighetsbeslut bemyndiga sektorchefen för social-, hälsovårds- och räddningssektorn att underteckna samarbetsavtalet och vid behov göra små ändringar av teknisk natur i avtalet.
Kaupunginhallitus 18.12.2023 § 767
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto hyväksyy kaksikielisten hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän yhteistyösopimuksen liitteiden 1 ja 2 mukaisesti.
Esittelijä
Lisätiedot
Jan Ihatsu, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36276
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 28.11.2023 § 235
Esitys
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle edelleen esitettäväksi kaupunginvaltuustolle kaksikielisten hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUSin liitteenä 1 ja 2 olevan yhteistyösopimuksen hyväksymistä.
Käsittely
Ennen asian käsittelyn aloittamista jäsen Maaret Castrén ja jäsen Samuel Adouchief ilmoittivat olevansa esteellisiä hallintolain 28.1 § kohdan 4 (palvelussuhdejääviys) mukaisesti. Jäsenet poistuivat kokouksesta ennen tämän asian käsittelyn aloittamista ja pysyivät poistuneena asian käsittelyn ajan. Varajäsenet eivät osallistuneet kokoukseen.
Erityissuunnittelija Outi Forsström oli kutsuttuna asiantuntijana
Esittelijä
Lisätiedot
Outi Forsström, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 25651
Detta beslut publicerades 07.02.2024
BESVÄRSANVISNING
Ändring i beslutet söks genom välfärdsområdesbesvär.
Besvärsrätt
Ändring i beslutet får sökas
- av den som ett beslut avser eller vars rätt, skyldighet eller fördel direkt påverkas av beslutet (part)
- av en välfärdsområdesmedlem.
Besvärstid
Välfärdsområdesbesvär ska anföras inom 30 dagar efter att man fått del av beslutet.
Besvärsskriften ska lämnas in till besvärsmyndigheten senast besvärstidens sista dag under besvärsmyndighetens öppettid.
Om beslutet har delgetts per post anses en part ha fått del av beslutet sju dagar efter att brevet sändes, om inte något annat påvisas. En välfärdsområdesmedlem anses ha fått del av beslutet sju dagar efter att protokollet fanns tillgängligt i det allmänna datanätet.
Om beslutet har delgetts som elektroniskt meddelande anses en part ha fått del av beslutet tre dagar efter att meddelandet sändes, om inte något annat påvisas.
Dagen då man fått del av beslutet räknas inte in i besvärstiden. Om sista dagen av besvärstiden är en helgdag, självständighetsdagen, första maj, jul- eller midsommarafton eller en helgfri lördag får besvärshandlingarna lämnas in första vardagen därefter.
Besvärsgrunder
Välfärdsområdesbesvär får anföras på den grunden att
- beslutet har tillkommit i felaktig ordning
- den myndighet som fattat beslutet har överskridit sina befogenheter
- beslutet annars strider mot lag.
Ändringssökanden ska framföra besvärsgrunderna innan besvärstiden går ut.
Besvärsmyndighet
Välfärdsområdesbesvär anförs hos Helsingfors förvaltningsdomstol.
Förvaltningsdomstolens kontaktuppgifter:
E-postadress: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postadress: | Banbyggarvägen 5 |
00520 HELSINGFORS | |
Faxnummer: | 029 56 42079 |
Besöksadress: | Banbyggarvägen 5 |
Telefonnummer: | 029 56 42000 |
Besvär kan anföras även via förvaltnings- och specialdomstolarnas e-tjänst på adressen: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet#/sv
Formen för och innehållet i besvärsskriften
Besvär ska anföras skriftligen. Elektroniska dokument uppfyller kravet på skriftlig form.
I besvärsskriften ska uppges:
- det beslut i vilket ändring söks (det överklagade beslutet);
- till vilka delar ändring söks i beslutet och vilka ändringar som yrkas (yrkandena);
- grunderna för yrkandena;
- vad besvärsrätten grundar sig på om det överklagade beslutet inte avser ändringssökanden själv.
I besvären ska dessutom ändringssökandens namn och kontaktuppgifter uppges. Om en laglig företrädare eller ett ombud för ändringssökandens talan, ska också dennes kontaktuppgifter uppges. Medan besvären är anhängiga ska förvaltningsdomstolen utan dröjsmål underrättas om ändringar i kontaktuppgifterna.
Besvären ska också innehålla postadressen och en eventuell annan adress till vilken handlingar som hänför sig till rättegången kan sändas (processadress). Om ändringssökanden har uppgett flera processadresser, kan förvaltningsdomstolen välja till vilken av dem den skickar de handlingar som hänför sig till rättegången.
När den som har begärt omprövning anför besvär över det beslut som fattats med anledning av begäran om omprövning, får denne lägga fram nya grunder för sina yrkanden. Ändringssökanden får framställa nya yrkanden endast om de grundar sig på förändrade förhållanden eller på omständigheter som ändringssökanden fått kännedom om efter det att tidsfristen för begäran om omprövning gått ut.
Till besvärsskriften ska följande fogas:
- det överklagade beslutet med besvärsanvisning;
- utredning om när ändringssökanden har fått del av beslutet, eller annan utredning om när besvärstiden börjat löpa;
- de handlingar som ändringssökanden åberopar som stöd för sina yrkanden, om dessa inte redan tidigare har lämnats till myndigheten.
Rättegångsavgift
En rättegångsavgift tas ut med stöd av lagen om domstolsavgifter (1455/2015) hos den som söker ändring. I ett ärende som marknadsdomstolen har behandlat som första instans tas avgiften ut oberoende av utgången.
Om förvaltningsdomstolen ändrar det överklagade beslutet till förmån för ändringssökanden tas ingen rättegångsavgift ut.
Protokoll
Protokollsutdrag och bilagor som hänför sig till beslutet skickas på begäran. Handlingar kan beställas från Helsingfors stads registratorskontor.
Skyddad e-post: https://securemail.hel.fi/
Använd alltid skyddad e-post när du skickar personliga uppgifter.
Nämn alltid diarienumret (t.ex. HEL 2021-000123) i ditt meddelande om ditt ärende redan har upptagits till behandling vid Helsingfors stad.
E-postadress: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postadress: | PB 10 |
00099 HELSINGFORS STAD | |
Besöksadress: | Norra Esplanaden 11–13 |
Telefonnummer: | 09 310 13700 |
Registratorskontoret är öppet måndag–fredag kl. 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Jan Ihatsu, stadssekreterare, telefon: 09 310 36276