Puistosuunnitelma, Pyörökiven puisto, Tammisalo, VIO 6360/1
Puistosuunnitelma, Pyörökiven puisto, Tammisalo
Päätös
Maankäyttöjohtaja päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Pyörökiven puiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6360/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Pyörökiven puisto sijaitsee Tammisalon 44 kaupunginosassa, Tammisalon 440 osa-alueella. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 2968, joka on tullut voimaan 15.5.1951. Alue on asemakaavassa osoitettu puistoksi. Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6360/1, joka on liitteenä 2. Pyörökiven puiston pinta-ala on 12 235 m², josta suunnittelualueen pinta-ala on 10 175 m².
Pyörökiven puisto sijoittuu Tiiliruukinlahden itäisen pohjukan ranta-alueelle. Suunnittelualue on pääosin melko tasaista, mutta maasto nousee suunnittelualueen eteläosassa raitin noustessa Pyörökiventielle. Nykytilanteessa puistossa on valaistu puistoraitti penkkeineen.
Suunnittelualueen eteläosassa sijaitsee kostea runsasravinteinen lehto, joka on uhanalaisuusluokaltaan vaarantunut. Samainen lehto on luokiteltu myös arvokkaiden kasvikohteiden inventoinnissa kohtalaisen arvokkaaksi tervaleppälehdoksi. Pyörökiven puisto on osa Tiiliruukinlahden ja Porolahden tärkeää lepakkoaluetta.
Pyörökiven puisto ja sen lähistön asuinalue on meritulvariskialuetta ELY-keskuksen ja SYKE:n laatimien meritulvakarttojen perusteella. Alue on määritelty tulvasuojeltavaksi kohteeksi Helsingin ja Espoon rannikkoalueen tulvariskien hallintasuunnitelmassa vuosille 2022-2027.
Pyörökiven puiston suunnitelman tavoitteena on suojata alue keskimäärin kerran 250 vuodessa toistuvalta merivesitulvalta. Tavoitteena on myös minimoida toimenpiteet arvokkaassa tervaleppälehdossa.
Suunnitelma
Suunnitelmassa puistoon esitetään tulvapengertä suojaamaan asutusta meriveden tulvimiselta. Tulvapenger mukailee suurelta osin nykyisen puistoraitin linjausta, joskin puiston keskivaiheilla tulvapenger ja raitti linjataan lähemmäksi merenrantaa. Tulvapenger on suunniteltu korkeimmillaan tasolle +2,3 m, joka suojaa asutusta toistuvuudeltaan kerran 250 vuodessa tapahtuvalta meritulvalta. Kauempana merenrannasta tulvapenkereen korkeus on +2,1 m, koska aaltoiluvaraa ei tarvitse ottaa huomioon silloin, kun penger ei sijaitse aivan rannan tuntumassa. Nykyisin puistoraitti on alimmillaan tasolla +0,8 m. Uusi tulvapenkereen päälle sijoitettava puistoraitti nousee enintään 1,5 m korkeammalle nykyiseen verrattuna. Raitti toimii samalla tulvapenkereelle sijoitettavan pumppaamon huoltoreittinä.
Tulvapenkereen yhteyteen toteutetaan tulvapumppaamo. Normaalitilanteessa hulevedet virtaavat pumppaamon läpi painovoimaisesti, mutta merivesitulvatilanteessa hulevedet pumpataan mereen.
Mantereen puolelle toteutetaan myös niittypintaiset hulevesipainanteet. Rankkasateen ja merivesitulvan tapahtuessa samanaikaisesti, viivytyspainanteisiin ohjataan hulevesiä, koska pumppaamo ei pysty pumppaamaan hulevesiä yhtä nopeasti kuin niitä kertyy puistoon.
Tulvapenkereen rakentamisen yhteydessä peruskorjataan puistoa parantamalla puistoraitteja ja uusimalla puiston huonokuntoinen silta joko uudella sillalla tai rumpuratkaisulla. Lisäksi raitin valaistus uusitaan ja penkkejä sekä roska-astioita lisätään.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6360/1, joka on liitteenä 2 ja suunnitelmaselostuksesta, joka on liitteenä 1.
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 2968 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Pyörökiven puiston suunnittelussa lähtökohtana on ollut minimoida toimenpiteet arvokkaassa terväleppälehdossa sijoittamalla tulvapenger nykyisen raitin kohdalle tervaleppälehdon alueella. Luonnonmonimuotoisuutta lisätään jättämällä puistoon lahopuita.
Hulevesiä ohjataan mahdollisimman paljon luonnonmukaisin menetelmin avo-ojissa ja hulevesiä hallitaan kosteissa kasvillisuuspintaisissa viivytyspainanteissa, jotka rikastavat puiston monimuotoisuutta ja tarjoavat elinympäristöjä mahdollisesti lajeille, jotka eivät ole aiemmin Pyörökiven puistossa eläneet.
Kasvivalinnoissa käytetään kotimaisia luonnonkasveja ja lisätään pölyttäjäkasvillisuutta. Hankkeen yhteydessä poistetaan puistossa havaitut vieraslajit.
Puistossa olevat säilytettävät penkit kunnostetaan.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelmaluonnokseen oli mahdollista tutustua 7.-10.2.2024 välisenä aikana osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat.
Puistosuunnitelmaluonnosta esiteltiin yleisötilaisuudessa keskiviikkona 7.2.2024 klo 17.00-18.30 Tammisalon korttelitalossa. Tilaisuuteen saapui noin 30 asukasta. Kirjallisia palautteita tuli kaksi kappaletta.
Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 480 000 euroa eli noin 47 euroa/m² (alv 0%).
Suunnittelualue kuuluu RAMS-hoitoluokkiin R4 käyttö- ja suojaviheralue, A3 maisemaniitty sekä M2 lähimetsä.
Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 2 302 euroa, 0,23 euroa/m² (alv 0%).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 80301 Uudisrakentaminen ja perusparantaminen sekä muut investoinnit.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Detta beslut publicerades 21.05.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Elina Kettunen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38723