Vahingonkorvaus, jalkinevahinko, 3.8.2023 päiväkoti Veräjämäen pukuhuone

HEL 2023-014483
Ärendet har nyare handläggningar
§ 94

Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneista kengistä

Förvaltningschef

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä myöntää ********** (jäljessä hakija) kohtuulliseksi harkitut 25 euroa vahingoittuneista kengistä.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 13.11.2023 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 117,80 euron suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen varhaiskasvatuksen toimipisteessä vahingoittuneista kengistään. Päiväkodin WC pönttö oli tukossa ja tukosta avaamaan tuli huoltomies. Suihkun lattiakaivosta vedet tulivat tulvien pukuhuoneen lattialle ja hakijan pukukaapin alla olevat nahkaiset kengät kastuivat umpimäriksi mennen täysin pilalle ja käyttökelvottomiksi. Hakijan pukukaappi oli lähinnä suihkua. Ilmoitetun (ei tositetta) mukaan kengät on hankittu kuluvana vuonna hankintahintaan 100 euroa, lisäksi junamatkakulut kenkien hankkimiseksi.

Päiväkodista on vahvistettu vahinkotapahtuma. Selvitetyn mukaan
pukuhuoneissa on luonnollista säilyttää ulkokenkiä pukukaappien alapuolella lattialla, koska monesti ulkokenkien pohjassa saattaa olla hiekkaa, eikä niitä halua nostaa kaapin pohjalle likaannuttamaan kaappia. Huoltomiehen saapumista paikan päälle on vaikea ennakoida. Kun huoltoilmoitus tehdään vahvistusta ei saada, milloin paikalle tullaan, harvemmin edes samana päivänä. Huoltomiehen saavuttua paikalle hän ei antanut ohjeita tavaroiden säilytyksestä. Epätodennäköistä on, että myöskään huoltomies osasi varautua siihen, että avaamalla suihkuhuoneen lattiaviemäriä sieltä tulvahtaisi likavedet niin laajasti pukuhuoneenkin puolelle. Muiden työntekijöiden tavarat eivät vahingoittuneet, koska likavesi ulottui vain reunimmaisille lokeroille asti, eikä lattialla siinä kohtaa ollut muiden tavaroita.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Helsingin kaupunki on vastuussa vahingonkorvauslain nojalla ns. isännänvastuun perusteella sellaisesta vahingosta, jonka Helsingin kaupungin työntekijä tai viranhaltija on tuottamuksellaan aiheuttanut. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun esine on käytetty. Työsopimuslain 12 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantajan, joka tahallaan tai huolimattomuudesta rikkoo tai laiminlyö työsuhteesta tai tästä laista johtuvia velvollisuuksia, on korvattava työntekijälle siten aiheuttamansa vahinko.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Vahinko ei myöskään ole aiheutunut siitä, että työnantaja olisi rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain eikä työsopimuslain nojalla korvausvelvollinen. Lähtökohtaisesti työntekijä vastaa työssä omaisuudestaan ja sen huolellisesta säilyttämisestä. Kenkien säilyttämiseen on selvitetyn mukaan hakijalla ollut käytettävissä kaappi, jonne sijoittamisella riski kenkien vahingoittumisesta olisi poistunut. Kuitenkin huomioiden vahinkotilanteesta kerrotut olosuhteet, kohtuulliseksi katsotaan, että vahingoittuneista kengistä korvataan kohtuulliseksi harkitut 25 euroa.

Detta beslut publicerades 08.12.2023

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Beslutsfattare

Marko Enberg
hallintopäällikkö