Puistosuunnitelma, Linnunlauluntien ulkokuntosali, Kallio, Taka-Töölö, VIO 6347/1

HEL 2023-015014
Ärendet har nyare handläggningar
§ 125

Linnunlauluntien ulkokuntosali, puistosuunnitelma, Kallio/Taka-Töölö

Markanvändningschef

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Linnunlauluntien ulkokuntosalin puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6347/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee osin Kallion (11.) ja pieneltä osaltaan Taka-Töölön (14.) kaupunginosissa. Puistosuunnitelma perustuu voimassa olevaan asemakaavaan nro 477 (tullut voimaan 23.10.1906), jossa alue on puistoa. Suunnitelma-alue rajoittuu idässä Linnunlauluntiehen, lännessä Töölönlahtea kiertävään puistokäytävään ja pohjoisessa Helsinginkadun suuntaiseen kivituhkapintaiseen puistokäytävään. Suunnittelualue on esitetty suunnitelmapiirustuksessa VIO 6347/1 (liite 2). Sen pinta-ala on noin 3700 m².

Ulkokuntosali kuuluu Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalveluiden tuottamiin palveluihin. Sijaintipaikka on tarkasteltu verkostollisesti yhteistyössä liikuntapalveluiden ja kaupunkiympäristötoimialan kesken. Tavoitteena on suunnitella Linnunlauluntien ja Helsinginkadun kulmaukseen ulkokuntosali, joka palvelee ympäröivien kaupunginosien asukkaita ja muita Töölönlahtea kiertäviä ulkoilijoita.

Uuden ulkokuntosalin paikka on tasainen nurmialue, jota reunustavat yksittäiset puut ja puuryhmät. Alueella sijaitsee mm. huomattavan suuria punatammia sekä vanhoja omenapuita. Kuntoilualue sovitetaan nykyisen puuston keskelle kasvillisuuden ehdoilla, puita ei poisteta.

Suunnitelma-alueelta poistetaan nykyinen pieni kuntoilupiste. Poistettavan vanhan kuntoilupisteen alue tasoitetaan välineiden ja pinnoitteiden poiston jälkeen.

Suunnittelualue sijaitsee Töölönlahden vesialueen reuna-alueella. Töölönlahti on arvoluokan 2 linnustoalue. Alue on lisäksi arvoluokan C lepakkoalue. Luontoarvot on otettu huomioon suunnittelussa mm. kuntoilualueen sijoittamisessa aiempaa kauemmas rantaviivasta sekä pintamateriaalien ja valaistuksen suunnittelussa.

Suunnittelualue sijaitsee valtakunnallisesti merkittävällä rakennetulla kulttuuriympäristöalueella (RKY/ Eläintarhan huvilat ja yleishyödylliset laitokset). Ulkokuntosali sijoitetaan alueelle mahdollisimman hienovaraisesti oleva puusto ja muu kasvillisuus huomioiden ja käyttäen pintamateriaalina ympäristöön sopivaa kivituhkaa.

Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan ulkokuntosalin rakentaminen asemakaavan nro 477 mukaisen puiston alueelle.

Suunnitelma

Kuntoilupaikalle johdetaan kolme kivituhkapintaista käytäväyhteyttä. Kuntoilupaikan pintamateriaaliksi on suunniteltu kivituhka, jotta vältetään muovipäällysteiden käyttöä vesistön läheisyydessä.

Ulkokuntosalin kohderyhmä ovat aikuiset kuntoilijat. Välineinä käytetään ulkokuntosalikäyttöön tarkoitettuja laitteita, joista osa varustetaan ylimääräisillä painoyksiköillä. Alueelle sijoitetaan myös monipuoliseen kehonpainoharjoitteluun tarkoitettu isompi teline. Kuntoilualue varustetaan harjoittelun ohjetaululla, minkä lisäksi jokaisessa kuntoiluvälineessä on laitteen käyttöohjeet.

Kuntoiluvälineiden yhteyteen sijoitetaan kaarevia, puupintaisia penkkejä siten, että ne paitsi rajaavat kuntoilupaikkaa, myös suojaavat ympäröiviä puita. Lisäksi kuntoilupaikalle asennetaan roska-astioita ja reuna-alueelle sijoitetaan pyörätelineiltä. Rantakäytävän varteen asennetaan selkänojallisia penkkejä.

Rantavyöhykkeeltä poistettavan vanhan kuntoilupisteen alue tasoitetaan välineiden ja pinnoitteiden poiston jälkeen ja alueelle kylvetään niitty ympäristöön sopivilla luonnon niittylajeilla. Rantavyöhykkeen nykyinen nurmialue hoidetaan jatkossa niittynä, johon myös kylvettävä luonnonmukainen niittylajisto voi levitä.

Rantakäytävän valaistus uusitaan ja ulkokuntosalille asennetaan uudet puistovalaisimet. Puistoalueen tasaus noudattaa nykyistä maanpintaa. Ulkokuntosali täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Vuorovaikutuksen yhteydessä saatiin useita mielipiteitä. Näiden myötä ulkokuntosalin laajuutta on pienennetty, jotta etäisyyttä säilyviin puihin on voitu kasvattaa. Lisäksi pintamateriaali on vaihdettu paremmin RKY-alueeseen ja vesistön läheisyyteen soveltuvaksi kivituhkaksi. Palautteet ja vastineet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon (liite 3).

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmapiirustuksesta VIO 6347/1 (liite 2) ja suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Ulkokuntosalin suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyydelle asetetun perustavoitetason.

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 477 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnittelu on toteutettu yhteistyössä Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi on huomioitu esillä olon aikana saadut palautteet.

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 13.–26.9.2023 välisen ajan. Suunnitelmien esilläolosta tiedotettiin yleistiedoksiantona kaupungin verkkosivuilla sekä lehti-ilmoituksella Helsingin Uutisissa 13.9.2023. Esillä olo nostettiin myös Kaupunkiympäristön toimialan sosiaalisen median kanaviin. Tieto esilläolosta lähetettiin lisäksi sähköpostilla Kallio-seuralle, Töölö-Seura ry:lle ja paikallislehdille (Töölöläinen, Siltasaari, Kallio-lehti ja Puoli Kaupunkia). Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 26.9.2023 mennessä.

Suuri osa palautteenantajista piti ulkoliikuntasalia Töölönlahden ympäristöön tervetulleena ja arvostettavana hankkeena. Osan mielestä kuntosali tulisi sijoittaa toiseen paikkaan Töölönlahden reuna-alueilla. Useissa palautteissa kiinnitettiin huomiota alueen RKY-statukseen, pintamateriaalin valintaan sekä puiden säilymiseen. Saadut palautteet on huomioitu suunnittelussa.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä (liite 3).

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 260 000 euroa eli noin 70 euroa/m² (alv 0%).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan A2/R3 Käyttöviheralue. Ensimmäinen tunnus on ABC-hoitoluokan tunnus ja jälkimmäinen RAMS-luokituksen mukainen kunnossapitoluokka.

Suunnittelualueen arvonlisäverottomat vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 7 400 euroa, 2,0 euroa/m² (alv 0%).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 02 Liikuntapaikat ja ulkoilualueet.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.

Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §

Tiedoksianto

Päätös toimitetaan yleistiedoksiantona, koska vastaanottajia on yli 30 tai henkilöiden lukumäärää ei tiedetä.

Asiakirjan nähtäville asettamisesta ilmoitetaan viranomaisen ilmoitustaululla.

Detta beslut publicerades 15.12.2023

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on 1.1.2024 lähtien, maanantaista perjantaihin klo 08.15–15.00.

Kirjaamon aukioloaika on 31.12.2023 saakka, maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Stäng

Mer information fås av

Jere Saarikko, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39857

jere.saarikko@hel.fi

Beslutsfattare

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja