Henkilöstöetu, lounasetu, kaupunginkanslia

HEL 2023-015486
Ärendet har nyare handläggningar
§ 57

Henkilöstöruokailusta perittävien ateriahintojen vahvistaminen ajalla 1.1.2024 – 31.12.2024

Personaldirektör

Päätös

Henkilöstöjohtaja päätti vahvistaa henkilöstöruokailusta perittävät uudet ateriahinnat 1.1.2024 - 31.12.2024 seuraavasti:

Työnantajan tukemien lounaiden hinta voi vaihdella 8,50 ja 13,50 euron välillä. Työntekijän osuus on aina Verohallinnon ohjeissa vaadittu vähimmäissumma eli 8,50 euroa.

Sairaalan, koulun, päiväkodin tai muun vastaavan laitoksen henkilökuntaan kuuluvan laitosruokailun yhteydessä saaman ravintoedun arvo on 6,37 euroa ateriaa kohden.

Koulun, päiväkodin tai vastaavan laitoksen henkilökunnan oppilaiden tai hoidettavien ruokailun valvonnan yhteydessä saaman ravintoedun arvo on 5,10 euroa ateriaa kohden.

Lisäksi henkilöstöjohtaja päätti, että kaupungin henkilöstöruokailussa siirrytään vuoden 2024 aikana työnantajan tukemien lounaiden osalta uudistettuun lounasetumalliin kohdennetulla maksuvälineellä. Ateriahinnat ja työnantajan tuki määräytyvät tällöin Verohallinnon kulloinkin voimassa olevien päätösten mukaisesti.

Päätöksen perustelut

Kaupunki haluaa tarjota ravitsevan ja monipuolisen lounasmahdollisuuden henkilöstölleen.

Uudet ateriahinnat vastaavat verohallinnon 20.11.2023 (VH/6002/00.01.00/2023) vahvistamia vuonna 2024 noudatettavien luontoisetujen laskentaperusteita koskevassa päätöksessä mainittuja ravintoedun verotusarvoja.

Henkilöstöruokailussa siirrytään vuoden 2024 aikana työnantajan tukemien lounaiden osalta uudistettuun lounasetumalliin kohdennetulla maksuvälineellä. Ateriahinnat ovat myös verottajan tarkoittaman kohdennetun maksuvälineen mukaisia. Työnantajan subventio-osuus on tällöin enintään 25% aterian hinnasta, jolloin henkilöstölle ei synny verotettavaa etua.

Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen ns. valvonta-aterioita koskevan määräyksen mukaan "Mikäli viranhaltija/työntekijä koulussa, päiväkodissa taikka lastenhuoltolaitoksessa, sairaalassa tai muussa hoitolaitoksessa työvuorossa ollessaan määrätään osallistumaan valvojana tai ohjaajana ruokailuun ns. esimerkkiruokailijana, ateriasta ei tällöin peritä korvausta". Ateria katsotaan tällöin verotettavaksi luontoiseduksi.

Päätöksen mukainen ateriahinta edellyttää kaupungin henkilöstökortin esittämistä. Uudistetun lounasetumallin mukaisesti myöhemmin myös kohdennettua maksuvälinettä.

Kaupungin palveluksessa olevat harjoittelijat ja opiskelijat saavat aterian henkilöstöltä perittävällä hinnalla. Toimiala, virasto tai liikelaitos maksaa tässä tapauksessa ateriasta subvention.

Detta beslut publicerades 20.12.2023

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Marjo Kuosa, johtava asiantuntija, puhelin: 09 310 82626

marjo.kuosa@hel.fi

Beslutsfattare

Petri Lumijärvi
henkilöstöjohtaja