Asuinkerrostalojen ullakkorakentamista koskeva alueellinen poikkeaminen

HEL 2024-001215
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 9. / 199 §

Asuinkerrostalojen ullakkorakentamista koskevan alueellisen poikkeamisen jatkaminen

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti

  • hyväksyä Helsingin kaupungin alueella asuinkerrostalojen ullakkotilojen muuttamisen asuinkäyttöön asemakaavamääräyksistä ja alueella mahdollisesti voimassa olevasta rakennuskiellosta poiketen (alueellinen poikkeaminen)
  • myöntää poikkeamisen määräaikaisena 1.4.2029 saakka seuraavin ehdoin:
    • noudatettavaksi ullakkorakentamista koskevia rakennuslupahakemuksia käsiteltäessä liitteen 1 mukaiset ohjeet.
    • hyväksyä kaupunkikuvallisen vyöhykekartan (liite 2) määräykset noudatettaviksi.
    • että alueellinen poikkeaminen ei koske poikkeamista rakennuksen suojelua koskevista kaavamääräyksistä.

    Päätös on ehdotuksen mukainen.

    Stäng

    Rakennuspaikka

    Asuinkerrostalot Helsingin kaupungin alueella

    Rakennustoimenpide

    Asuinkerrostalojen ullakoiden muuttaminen asuinkäyttöön

    Säännökset, joista poiketaan

    Rakentaminen vastoin asemakaavaa (MRL 58 § 1 momentti)

    Lähtötiedot

    Ullakkorakentamisen alueellinen poikkeaminen on Helsingissä ollut voimassa vuodesta 1987, aluksi kantakaupungin alueella ja vuodesta 2009 alkaen koko kaupungissa. Poikkeaminen on koskenut asuinkerrostaloalueita sekä niitä kaupunginosien 1. - 4. (ydinkeskusta) alueella sijaitsevia rakennuksia, jotka on alun perin rakennettu asuinkerrostaloiksi ja joissa on nykyisin sekä asuin- että liiketiloja.

    Ullakkorakentamisen alueellinen poikkeamispäätös on ollut määräaikainen, ja sen voimassaoloa on jatkettu useita kertoja. Viimeisin poikkeamispäätös on ollut voimassa 4.2.2024 saakka. Poikkeamispäätöksen nojalla on ollut mahdollista rakentaa asuntoja asuinkerrostalojen ullakoille, vaikka asemakaavan osoittamaa rakennusoikeutta ei ole jäljellä ja ullakkorakentaminen mahdollisesti muutenkin poikkeaa asemakaavasta tai rakennuskiellosta.

    Pääosalla Helsingin kantakaupungin asuinkerrostalotonteilla on voimassa 1970- ja 1980-luvuilla vahvistettuja asemakaavamuutoksia, jotka sallivat ullakoiden käytön asuinrakentamiseen, mutta tonttien rakennettu kerrosala ylittää yleensä kaavassa määrätyn rakennusoikeuden.

    Kaupunginhallitus on vuonna 2013 hyväksynyt rakennusvalvontaviraston, kaupunkisuunnitteluviraston ja kaupunginmuseon noudatettaviksi ullakkorakentamista koskevia rakennuslupahakemuksia käsiteltäessä kaupunkisuunnitteluviraston rakennuslupamenettelyä koskevat ohjeet, jotka esitetään otettavaksi sellaisinaan sovellettaviksi jatkossakin.

    Uusien ikkuna-aukkojen avaamisen kaupunkikuvalliset reunaehdot on esitetty kaupunkisuunnitteluviraston, rakennusvalvontaviraston ja Helsingin kaupunginmuseon vuonna 2004 laatimassa kartassa, jota on päivitetty vuosina 2007, 2013 ja 2018. Tämän esityksen liitekarttaan ei ole tehty uusia päivityksiä.

    Osallisten kuuleminen ja lausunnot

    Alueellista poikkeamista koskevasta päätösehdotuksesta on tiedotettu kuulutuksella Helsingin Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa. Materiaali on ollut nähtävillä kaupungin asemakaavapalvelun internet-sivuilla www.hel.fi/suunnitelmat(Länk leder till extern tjänst) 20.2. - 3.4.2024. Osallisille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen.

    Muistutuksia saatiin 1 kpl. Muistuttajan mielestä korjaukset on toteutettava linnuille turvallisina. Kolopesijälintujen, kuten varpusten ja tervapääskyjen pesäpaikkoja on säilytettävä. Tervapääskyjen pesäpaikat ovat suojeltuja myös pesintäkauden ulkopuolella ja niiden poistamiseen vaaditaan ELY-keskuksen lupa tai lupa-arvio.

    Muistuttajan esittämät asiat on luonnonsuojelumääräysten mukaisesti otettava aina huomioon ullakkorakentamisessa.

    Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Helsingin kaupunginmuseolta ja Uudenmaan ELY-keskukselta.

    Uudenmaan ELY-keskus toteaa lausunnossaan (21.2.2024), että asiakirjojen perusteella ullakkorakentamista koskeva alueellinen poikkeaminen ja sen liitekartta ovat saman sisältöiset 5.2.2019 tehdyn poikkeamispäätöksen ja sen liitekartan kanssa. Päätös oli voimassa 4.2.2024 saakka. Erona edelliseen poikkeamispäätökseen, lupaehdon kohdasta neljä on poistettu kaupunginmuseon mahdollisuus lausunnon antamiseen. ELY-keskus pitää tarkoituksenmukaisena kaupunginmuseon asiantuntemuksen hyödyntämistä myös jatkossa. Kuten edellisenkin poikkeamispäätöksen kohdalla, ELY-keskus toteaa, että poikkeamispäätöksen liitteenä olevan kaupunkikuvallisen vyöhykekartan on oltava juridisesti sitova ja se mainitaan päätöksen liitteenä.

    Uudenmaan ELY-keskus toteaa lisäksi, että esitetty alueellinen poikkeaminen ja vyöhykekartta antavat hyvät lähtökohdat Helsingin ullakkorakentamisen periaatteiden määrittämiseksi sekä arvokkaiden rakennusten ja kaupunkinäkymien turvaamiseksi.

    ELY-keskuksen esittämät asiat on otettu huomioon valmistelussa.

    Helsingin kaupunginmuseo toteaa lausunnossaan (20.2.2024) puoltavansa esitystä ullakkorakentamisen alueellisen poikkeamispäätöksen voimassaolon jatkamista. Kaupunginmuseo osallistuu jatkossa rakennusvalvonnan ullakkoryhmän työhön, rakennus- ja kulttuurihistoriallisten arvojen vaalimisen näkökulmasta.

    Perustelut

    Poikkeamispäätöksen nojalla on mahdollista rakentaa asuntoja asuinkerrostalojen ullakoille, vaikka asemakaavan osoittamaa rakennusoikeutta ei ole jäljellä ja ullakkorakentaminen mahdollisesti muutoinkin poikkeaa asemakaavasta tai rakennuskiellosta. Tarkoituksena on helpottaa asuntojen rakentamista ja edistää olemassa olevan rakennuskannan tarkoituksenmukaista käyttöä, kiinteistöjen kunnossapitoa sekä turvata niiden peruskorjausmahdollisuuksia. Alueellisella poikkeamisella voidaan myös yksinkertaistaa, yhdenmukaistaa ja nopeuttaa lupamenettelyä verrattuna siihen, että haettaisiin hankekohtaisia poikkeamispäätöksiä.

    Poikkeamisen erityinen syy on olemassa olevan rakennuksen tarkoituksenmukainen käyttö ja hyödyntäminen.

    Haettu toimenpide edistää olemassa olevien rakennusten käyttöä, kehittämistä ja ylläpitoa. Rakentaminen ei päätöksessä mainituin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

    Sovelletut oikeusohjeet

    Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171.2 §, 172, 173 ja 174 § Maankäyttö- ja rakennusasetus 87 §Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. 14 kohta

    Jatkotoimenpiteet

    Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

    Stäng

    Kaupunkiympäristölautakunta 26.03.2024 § 176

    Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Kulttuuripalvelukokonaisuus Kaupunginmuseo Kulttuuriperintöyksikkö 20.2.2024

    Stäng

    Detta beslut publicerades 24.04.2024

    Valitusosoitus

    Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

    Valitusoikeus

    Tähän päätökseen saa hakea muutosta

    • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
    • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
    • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
    • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
    • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
    • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
    • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
    Valitusaika

    Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

    Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

    Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

    Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

    Valitusviranomainen

    Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

    Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

    Sähköpostiosoite:    
    helsinki.hao@oikeus.fi
    Postiosoite:
    Radanrakentajantie 5
     
    00520 HELSINKI
    Faksinumero:
    029 56 42079
    Käyntiosoite:
    Radanrakentajantie 5
    Puhelinnumero:
    029 56 42000

    Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

    Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

    Valituksen muoto ja sisältö

    Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

    Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

    • päätös, johon haetaan muutosta
    • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
    • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

    Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

    Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

    Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

    Valitukseen on liitettävä

    • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
    • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
    • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
    Oikeudenkäyntimaksu

    Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

    Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

    Pöytäkirja

    Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

    Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

    Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

    Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

    Sähköpostiosoite:
    helsinki.kirjaamo@hel.fi
    Postiosoite:
    PL 10
     
    00099 HELSINGIN KAUPUNKI
    Käyntiosoite:
    Pohjoisesplanadi 11-13
    Puhelinnumero:
    09 310 13700

    Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

    Stäng

    Föredragande

    kaupunkiympäristön toimialajohtaja
    Ville Lehmuskoski

    Mer information fås av

    Sakari Mentu, arkkitehti, puhelin: 09 310 37217

    sakari.mentu@hel.fi