Tutkimuslupa, Osallisuuden mahdollistaminen muutosprosessissa lähiesihenkilöiden kokemana

HEL 2024-001319
Ärendet har nyare handläggningar
§ 5

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Osallisuuden mahdollistaminen muutosprosessissa lähiesihenkilöiden kokemana”

Chef för seniorcenter

Päätös

Seniorikeskusten johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Osallisuuden mahdollistaminen muutosprosessissa lähiesihenkilöiden kokemana” (Pro gradu). Yhteyshenkilö on seniorikeskuksen johtaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2024 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimuksesta ja siihen liittyvien tehtävien suorittamisesta sekä osallistuvan henkilöstön ajankäytöstä on sovittu yhteyshenkilön ja/tai esihenkilön kanssa.

Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita.

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle, eikä toimiala sitoudu tiloissa tehtävien mahdollisten muutosten kustantamiseen.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata lähiesihenkilöiden kokemuksia osallisuuden mahdollistamisesta muutosprosessissa sekä tarkastella muutosvastarinnan vaikutuksia muutoksessa. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan kehittää osallisuutta mahdollistavia menetelmiä henkilöstöjohtamiseen. Tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä seikkoihin, joilla johdon ja lähiesihenkilöiden on mahdollista edistää osallisuuden kokemusten vahvistamista muutosvastarinnan hillitsemiseksi.

Tutkimuskysymykset ovat:

1. Mitkä tekijät edistävät tai estävät henkilöstön osallisuuden mahdollistamista muutosprosessissa sosiaali- ja terveydenhuollon lähiesihenkilöiden kokemana?

2. Millaisia kokemuksia sote-lähiesihenkilöillä on muutosvastarinnasta muutosprosesseissa, joissa on pyritty mahdollistamaan henkilöstön osallisuutta?

Tutkimusaineisto kerätään laadullisten teemahaastattelujen avulla yksilöhaastattelemalla noin kymmentä lähiesihenkilöä, joilla on kokemusta mukana olosta sellaisessa muutosprosessissa, jossa on pyritty mahdollistamaan henkilöstön osallisuutta muutoksessa. Osallistujien rekrytointi ja tutkimuksesta tiedottaminen tapahtuvat yhteyshenkilön kautta.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja perustuu osallistujan suostumukseen. Tutkija sitoutuu toteuttamaan ja noudattamaan tutkimuseettisen neuvottelukunnan ohjeita ja niiden mukaisia hyvien tutkimuseettisten periaatteiden käytäntöjä. Osallistujia informoidaan tutkimusprosessista sekä tietojen käsittelystä. Osallistuja voi keskeyttää osallistumisensa tai haastattelun missä vaiheessa tahansa. Tutkimussuunnitelman liitteenä on tietosuojaseloste.

Haastattelut nauhoitetaan ja aineisto säilytetään suojatulla alustalla, johon on pääsy vain tutkijalla itsellään. Haastatteluaineisto analysoidaan sisällönanalyysillä. Suorat tunnistetiedot aineistosta poistamalla ja koodaamalla tutkija huolehtii, ettei haastateltavia henkilöitä pystytä tunnistamaan missään tutkimuksen vaiheessa. Epäsuoria tunnistetietoja kertyy ammattinimikkeestä sekä työkokemuksesta. Kerättäviä aineistoja käytetään vain tässä tutkimuksessa ja aineisto hävitetään kokonaisuudessaan tutkimuksen valmistuttua.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää seniorikeskusten johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.

Detta beslut publicerades 20.02.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Sini-Emilia Asikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444

sini-emilia.asikainen@hel.fi

Beslutsfattare

Maritta Haavisto
seniorikeskusten johtaja

Bilagor

1. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Confidential: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.