Eläinlääkintähuoltolain mukaiset palvelut vuonna 2023, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2024-001458
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 13. / 34 §

Eläinlääkintähuoltolain mukaiset palvelut vuonna 2023

Miljö- och tillståndssektionen

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi yhteenvedon eläinlääkintähuoltolain mukaisista palveluista vuonna 2023.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Eläinlääkintähuoltolain (765/2009) 11 §:n mukaan kunnan on järjestettävä arkipäivisin virka-aikana peruseläinlääkäripalvelu asukkaidensa pitämiä kotieläimiä varten sekä sellaisten yhteisöjen pitämiä kotieläimiä varten, joilla on kotipaikka kunnan alueella. Muita kotieläimiä kuin hyötyeläimiä varten palvelu on kuitenkin järjestettävä vain, jos palvelua ei ole muuten saatavilla. Lisäksi kunnan on järjestettävä kiireellistä eläinlääkärinapua alueellaan olevia kotieläimiä varten kaikkina vuorokaudenaikoina. Ympäristöpalvelut ostaa nämä palvelut Yliopistolliselta eläinsairaalalta. Hoitoa annetaan sekä lemmikkieläimille että hyötyeläimille. Palveluun sisältyy myös ympärivuorokautinen päivystys pien- ja suureläimiä varten. Pieneläinsairaala ja hevossairaala sijaitsevat Viikissä ja tuotantoeläinsairaala Mäntsälässä.

Vuonna 2023 Yliopistollisessa eläinsairaalassa hoidettujen helsinkiläisten potilaiden määrä on kasvanut hieman edellisvuoteen verrattuna. Eläinsairaalassa hoidettiin vuoden 2023 aikana yhteensä 14205 helsinkiläistä pieneläintä (vuonna 2022 13018 kpl), joista päivystysaikana 5432 (38 %). Pieneläinsairaalassa hoidetuista pieneläimistä 70 % oli koiria, 25 % kissoja ja 5 % muita pieneläimiä kuten kaneja, marsuja, hamstereita, rottia ja lintuja. Yleisimmin eläin tuodaan eläinsairaalaan äkillisen sairauden tai vamman tutkimista ja hoitoa varten, mutta eläinsairaalassa annetaan myös ennalta ehkäisevää terveydenhoitoa ja hoidetaan pitkä-aikaisesta sairaudesta kärsiviä eläimiä.

Hevos- ja tuotantoeläinsairaalassa hoidettiin 539 helsinkiläistä hevosta ja muuta suureläintä (vuonna 2022 543 kpl), joista päivystysaikana 117 (22 %). Hevos- ja tuotantoeläinsairaalassa hoidetuista eläimistä 515 (96 %) oli hevosia ja loput 4 % muita eläimiä kuten nautoja, lampaita, sikoja ja vuohia.

Vuonna 2023 yliopistollisen eläinsairaalan pieneläinsairaalassa ja hevossairaalassa toteutettiin asiakastyytyväisyyskysely. Palautekysely tehtiin viime vuonna 5 kertaa viikon ajan, noin 2 kk välein. Käynnin jälkeen asiakas sai tekstiviestin ja linkin palautekyselyyn. Kyselyyn vastanneista pieneläinsairaalan asiakkaista (455) valtaosa (noin 90 %) piti asiointia sujuvana. Vastaava osuus vastanneista suosittelisi palvelua muillekin. Päivystysasiakkailta kysyttiin odotusajan pituutta. Suurimmalla osalla vastanneista odotusaika oli ollut puolesta tunnista tuntiin. Seuraavaksi yleisin odotusaika oli 1-2 tuntia. Yli neljän tunnin odotusajasta raportoi muutama. Avovastauksissa kerrottiin, että hoitoon oli päästy heti, ja toisaalta, että odotusaika oli ollut kuusi tuntia. Pääasiassa odotusaika oli kyselyn perusteella ollut maltillinen. Hevossairaalassa kaikki kyselyyn vastanneet olivat pitäneet asiointia sujuvana ja suosittelisivat palvelua muillekin. Hevossairaalan päivystyksessä odotusaika oli ollut pisimmillään 2-3 tuntia, suurimmalla osalla puolesta tunnista tuntiin

Stäng

Detta beslut publicerades 21.02.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Föredragande

yksikön päällikkö
Riikka Åberg

Mer information fås av

Päivi Lahti, johtava valvontaeläinlääkäri, puhelin: 09 310 32076

paivi.h.lahti@hel.fi