Hankinta, Pirkkolan ja Kivikon liikuntapaikkojen rakentaminen, kokonaisurakka, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2024-001635
Ärendet har nyare handläggningar
Ärende 20. / 272 §

Oikaisuvaatimus rakennusten ja yleisten alueiden jaoston hankintapäätöksestä Pirkkolan ja Kivikon liikuntapaikkojen rakentamisen kokonaisurakan urakoitsijan valinnasta 07.03.2024 § 28

Stadsmiljönämnden

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä Recset Oy:n tekemän hankintaoikaisuvaatimuksen kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaoston 07.03.2024 § 28 tekemästä Pirkkolan ja Kivikon liikuntapaikkojen rakentamisen kokonaisurakan urakoitsijan valintaa koskevasta päätöksestä.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Stäng

Muutoksenhaun kohteena oleva päätös

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja
yleisten alueiden jaosto valitsi päätöksellään 07.03.2024 § 28 Pirkkolan ja Kivikon liikuntapaikkojen rakentamisen kokonaisurakan urakoitsijaksi
Unisport Infra Oy:n.

Yleistä hankinnasta

Hankinnan kohteena on Pirkkolan ja Kivikon liikuntapaikkojen rakentaminen.

Kilpailutus perustuu Helsingin kaupunkiympäristön toimialan 1.2.2024
päivättyyn tarjouspyyntöön HEL 2024-001635. Hankinta on toteutettu
julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain
(1397/2016) mukaisella avoimella menettelyllä. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä rakennusurakka.

Määräaikaan 15.2.2024 klo 13:00 mennessä tarjouksen jätti 5 (viisi)
tarjoajaa:
Unisport Infra Oy 4 590 000 euroa
Recset Oy 4 695 050 euroa
Tieluiska Oy 4 824 000 euroa
TerraWise Oy 5 465 370 euroa
VRJ Etelä-Suomi Oy 5 836 500 euroa

Tarjouspyynnössä edellytettiin, että tarjoaja täyttää tarjouspyyntölomakkeessa vaaditut tarjoavaa yritystä koskevat tiedot.

Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet

Recset Oy vaatii, että Helsingin kaupunki oikaisee hankintapäätöksensä valitsemalla Recset Oy:n tarjouksen.

Recset Oy esittää, että valittu Unisport Infra Oy ei ole täyttänyt tarjouspyynnössä olleita soveltuvuusvaatimuksia, koska Unisport Infra Oy ei ole esittämillä referensseillä osoittanut tarjouspyynnössä vaadittua erityisosaamista vastaavien rakenteiden rakentamisesta.

Recset Oy esittää, että Unisport Infran nimeämässä Tukholman stadionin urakassa käytetty rakenne ei ole vastaava rakenne kuin Pirkkolan urheilukentän juoksuradan rakentamiseen esitetty. Referenssissä esitetyn CONIPUR V-MAX-pinnoitteen ja Pirkkolan urheilukentän juoksuradalle asennettavan CONIPUR SW -pinnoitteen rakenteet ovat hyvin erilaisia, minkä takia myös asennustyö ja sen vaatima aika ja osaaminen poikkeavat toisistaan.

Lisäksi Recset Oy esittää selvitystä urakoitsijayritykseksi ilmoitetun European Sport Installations -yhtiön roolista referenssiksi ilmoitetusta rakennusurakasta.

Hankinnan tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset referensseille

Tarjouspyynnössä referensseille on esitetty seuraavat vaatimukset:

"Pirkkolan urheilukentän juoksuradan rakentamisessa
edellytetään urakoitsijalta erityisosaamista vastaavien
rakenteiden rakentamisesta.

1. Urakoitsijan tulee osoittaa tarjouksessaan
erityisosaamisensa toteuttamillaan vähintään kahdella
referenssikohteella. Referenssikohteen tulee olla listattuna
IAAF Certified Facilities, class 1 tai class 2 -listalla
(tarjouspyynnön liitteenä).

2. Tarjouksessa tulee ilmoittaa referenssikohteista mitä
materiaalia juoksuradan pinnoitteissa on käytetty,
referenssikohteen vastaanottajan yhteystiedot ja
voimavaraurakoitsija/aliurakoitsija ja hänen yhteystietonsa."

Referenssivaatimusten ja oikaisuvaatimuksen väitteiden arviointia

Referenssikohteilla hankintayksikkö on halunnut varmistaa, että tarjoajilla on ollut kokemusta kansainvälisten juoksuratojen valmistamisesta. Tällaisen erityisosaamisen tarjoaja on voinut osoittaa referenssikohteilla, joiden on tullut täyttää referenssikohteilta tarkemmin edellytetyt vaatimukset.

Tarjoajilta ei ole edellytetty täysin vastaavaa referenssikohdetta, mitä hankintayksikkö on hankkimassa, vaan vastaava rakenne tai sellaisiksi katsottavat on määritelty tarkemmin referenssikohteilta edellytettyjen vaatimusten kahdessa jälkimmäisessä kappaleessa.

Tämä määrittely, jossa "vastaavien rakenteiden rakentamisesta" on määritelty väljemmin kuin rakennettava kohde, on hankintalain suhteellisuusperiaatteiden mukaista, sillä liian tiukat referenssivaatimukset vähentävät potentiaalisten tarjoajien määrää ja täten kaventavat markkinoita, samalla estäen uusien toimijoiden pääsyä markkinoille.

Referenssikohteiden vaatimuksena on ollut se, että tarjoajalla on ollut osoittaa kokemusta juoksuradan IAAF class 1 tai class 2 -listalla olevien juoksuratojen toteutuksista.

Hankintayksikkö on tarkastanut Unisport Infra Oy:n referenssit. Ne ovat täyttäneet hankinnan tarjouspyynnössä olleet referenssivaatimukset.

Referenssinä urakoitsijaksi ilmoitettu European Sport Installations on Unisport Infra Oy:n tarjouksessa ilmoitettu voimavara-alihankkijaksi. Hankintayksikön tietojen mukaan kyseinen yritys rakentaa juoksuratoja. Hankintayksiköllä ei ole erityisiä syitä epäillä, että European Sport Installations -yrityksen referenssissä olisi puutteita. Hankintayksiköllä on oikeus luottaa tarjoajan antamiin tietohin. Täten hankintayksikkö ei pidä tarkoituksenmukaisena selvittää asiaa tämän enempää.

Johtopäätökset

Unisport Infra Oy:n referenssikohteet ovat täyttäneet tarjouspyynnön vaatimukset tarjouspyynnön mukaisesti ja näin ollen Unisport Infra Oy:n tarjous on ollut tarjouspyynnön mukainen.

Edellä esitetyn perusteella kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että oikaisuvaatimuksessa ei ole esitetty sellaisia laillisuusperusteita, joiden johdosta hankintapäätöstä Pirkkolan ja Kivikon liikuntapaikkojen rakentamisen kokonaisurakan urakoitsijan valinnasta 07.03.2024 § 28 olisi muutettava tai joiden johdosta päätös olisi kumottava.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 19 luvun 4 §n mukaan lautakunnan, sen jaoston ja sen alaisen viranomaisen päätöksestä tehdyn hankintaoikaisun käsittelee lautakunta. Näin ollen kaupunkiympäristölautakunta on toimivaltainen käsittelemään hankintaoikaisuvaatimuksen.

Stäng

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 07.03.2024 § 28

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto hyväksyi Unisport Infra Oy:n tarjouksen kokonaistaloudellisesti edullisimpana ja päätti, että Unisport Infra Oy:n kanssa tehdään Pirkkolan ja Kivikon liikuntapaikkojen rakentamista koskeva hankintasopimus. Hankinnan arvo on 4 590 000 euroa (alv 0 %).

Lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto oikeutti kaupunkiympäristön toimialan infrapäällikön allekirjoittamaan Pirkkolan ja Kivikon liikuntapaikkojen rakentamista koskevan hankintasopimuksen.

Hankintasopimus tulee voimaan, kun sopimus on allekirjoitettu.

Hankintasopimus ei synny tämän päätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet hankintaa koskevan erillisen kirjallisen sopimuksen. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Hankintapäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes valittu tarjoaja on toimittanut hankintayksikön vaatimat hyväksyttävät rikosrekisteriotteet.

Esittelijä
tekninen johtaja
Kari Pudas
Lisätiedot

Aki Silvennoinen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 52213

aki.silvennoinen@hel.fi
Stäng

Detta beslut publicerades 13.05.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta.

Sovellettava lainkohta: Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 134 § 1 mom, 163 §.

Stäng

Föredragande

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Mer information fås av

Julle Keihänen, lakimies, puhelin: 09 310 89498

julle.keihanen@hel.fi

Aki Silvennoinen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 52213

aki.silvennoinen@hel.fi

Bilagor

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.