Puistosuunnitelma, leikkipuisto Viiri ja Tilkanniitty, Haaga VIO 6376/1
Puistosuunnitelma, leikkipuisto Viiri ja Tilkanniitty, Haaga
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Leikkipuisto Viirin ja Tilkanniityn puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6376/1.
Jatkosuunnittelussa pyritään vähentämään puiston asfalttipinta-alaa ja korvaamaan sitä vettä läpäisevillä pinnoilla.
Käsittely
Vastaehdotus:
Amanda Pasanen: Lisätään päätösehdotukseen: "Jatkosuunnittelussa pyritään vähentämään puiston asfalttipinta-alaa ja korvaamaan sitä vettä läpäisevillä pinnoilla."
Kannattaja: Olli-Pekka Koljonen
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Amanda Pasasen vastaehdotuksen mukaan muutetun ehdotuksen.
Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan Leikkipuisto Viirin ja Tilkanniityn puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6376/1.
Leikkipuisto Viiri ja Tilkanniitty sijaitsevat Haagan (29.) kaupunginosassa. Suunnittelualue rajautuu pohjoisreunalta asuinkerrostalojen korttelialueeseen (AK), sekä alueen keskivaiheilla olevaan Päiväkoti Tuulin tonttiin (julkisten lähipalvelurakennusten korttelialue, YL). Alueen itäreuna rajautuu Haaganpuroon, ja länsireuna leikkipuiston viereiseen metsikköön. Suunnittelualueen eteläreuna rajautuu nykyisen hiekkakentän puolivälistä leikkipuiston eteläkärkeen saakka. Hiekkakentän eteläosaan on rakenteilla uusi skeittipaikka erillisenä OmaStadi -hankkeena. Alueella on voimassa olevat asemakaavat 9270 (tullut voimaan 16.8.2023) ja 12804 (tullut voimaan 23.6.1988). Asemakaavoissa suunnittelualue on kokonaisuudessaan puistoa (VP), lukuun ottamatta koillisnurkassa sijaitsevaa pysäköintipaikkojen korttelialuetta (LPA-1). Kaavassa puistoalueelle on esitetty ohjeellisia yleiselle jalankululle ja polkupyöräilylle varattuja reittejä, joista osalla on huoltoajo sallittu. Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 3,0 hehtaaria, josta leikkipuisto Viirin osuus on noin 7 000 m². Puisto on esitetty piirustuksessa nro VIO 6376/1.
Leikkipuisto Viirissä tavoitteena on päivittää toiminnot, pinnoitteet ja istutukset vastaamaan entistä paremmin nykypäivän käyttäjien tarpeita. Nykytilassaan alueen toiminnot ovat jäsentymättömät. Olevia leikkivälineitä on melko vähäisesti ja ne ovat huonokuntoisia. Lisäksi puiston alueella sijaitsee huonokuntoinen vesileikkipaikka ja kuntoilupiste sekä kalteva pelikenttä. Oleva kasvillisuus on ylikasvanutta, minkä vuoksi puiston sisäänkäynnit ovat heikosti hahmotettavissa.
Tilkanniityn osalta tavoitteena on kehittää ja järjestää uudelleen alueen puistoreittejä, sillä osa puiston nykyisistä reiteistä tulee jäämään päiväkoti Tuulin lisärakennuksen ja pihan alle päiväkodin laajentuessa. Lisäksi päiväkodin ja puiston rajapinnat sovitetaan muuttuvaan tilanteeseen sopivaksi.
Suunnitelma
Leikkipuisto Viirin puustoista tunnelmaa ja identiteettiä vahvistetaan säilyttämällä valtaosa alueen puista ja kasvillisuudesta, sekä valitsemalla teemaan sopivia pintamateriaaleja ja leikkivälineitä. Leikkialueita muotoillaan uudelleen käyttäen pallomaista muotokieltä. Metsänpeikko-teemalla pyritään vahvistamaan alueen olevaa luonnetta.
Näkyvyyttä puistoon lisätään avaamalla alueen sisäänkäyntejä pensaikkoa uusimalla. Puisto kokonaisuudessaan säilyy aitaamattomana, vaikka pienten lasten leikkialuetta, ja suurta pelikenttää aidataan osittain. Asfalttialueita, turva-alusta-alueita ja kasvillisuusalueita erottavat maanpinnan tasoon asennettavat kiviraidat.
Olevan puistorakennuksen edustalle tehdään uusia kiveys- ja kasvillisuusalueita, ja rakennuksen lähiympäristöön asfalttia. Asfalttipinnoitteeseen maalataan liikennerata ja kuvioita. Puistorakennuksen eteläpuolelle on suunniteltu useita pöytä-penkkiryhmiä, ja itäpuolelle pyörätelineitä sekä erillisessä OmaStadi -hankkeessa suunniteltuja istutuslaatikoita.
Pienten lasten leikkialue siirretään nykyiseltä sijainniltaan lähemmäs puistorakennusta. Alueelle sijoitetaan uusi keinu-linnunpesäkeinu-yhdistelmä, monitoimiteline liukumäkineen, hiekkalaatikko ja kaksi jousikeinua, sekä muutama puueläin. Yhdistelmäkeinua ympäröi turvatekonurmipinnoite, ja muutoin alue on päällystetty turvahakkeella.
Isojen lasten leikkialue yhdistetään yhdeksi isommaksi kokonaisuudeksi leikkipuiston länsireunalle. Alueelle on suunniteltu esimerkiksi uusi tasapainoilurata, kiipeilyteline, karuselli, trampoliineja, liukumäki, heilurikeinu, keinu-linnunpesäkeinu -yhdistelmä ja useita toimintoja mahdollistava ilmeikäs suuri peikko-leikkiveistos. Lisäksi leikkialueelle sijoitetaan uusi suurehko maastokumpare. Alueen turva-alustana käytetään turvatekonurmea. Muista leikkivälineistä erillään sijaitseva, oleva pyramidikiipeily säilytetään, mutta sen turva-alustaksi vaihdetaan turvahake.
Leikkipuiston keskellä olevan nykyisen amfiteatterin istuinkivet kunnostetaan asentamalla ne uudelleen. Amfiteatterin edustan kiveys uusitaan, ja sen yhteyteen tuodaan muutamia pöytä-penkkiyhdistelmiä.
Huonokuntoisen vesileikkipaikan kaikki toiminnot, kalusteet, pintamateriaalit ja tekniikka uusitaan. Alueen keskelle muotoillaan maastokumpare, jonka laelle sijoitetaan erilaisia vesipumppuja ja -suihkuja, joista pumpattavaa vettä voidaan ohjata kivisiin vesikouruihin.
Nykyisen pelikentän pinnoite vaihdetaan tekonurmipintaiseksi. Aiemmin leikkipuistossa sijainneet koripallokorit uusitaan ja tuodaan pelikentän puolelle. Alueelle asennetaan myös jalkapallomaalit. Pelimaalien taakse sijoitetaan 4,0 m korkeat aidat, mutta pääosin kenttä säilyy aitaamattomana. Lisäksi leikkipuiston eteläkärkeen suunnitellaan muutamia ulkokuntoiluvälineitä olevan kuntoilupaikan tilalle.
Tilkanniityn puiston pinta-ala pienenee hieman nykyisestä, päiväkodin tontin laajentumisen vuoksi. Puiston kävely- ja pyöräilyreitistöä uudelleenohjataan luonteviksi uusiksi yhteyksiksi. Reittien uusimisen yhteydessä uusitaan niihin rajautuvat nurmialueet sekä tehdään istutuksia päiväkotitontin ja tonttiin liittyvän pysäköintialueen reunoille. Uudella kasvillisuudella pehmennetään päiväkotitontin reunaa, sekä rajataan pysäköintialuetta puistosta luontevasti. Puistossa säilytetään mahdollisimman paljon nykyisiä, avoimia nurmipintoja ja pitkiä näkymälinjoja myös jatkossa.
Suunnitelman kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta VIO 6376 (Liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta VIO 6376/1 (Liite 2).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevien asemakaavojen nro 9270 ja 12804 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Luonnon monimuotoisuuden ja kestävän kehityksen huomioiminen
Tärkein peruskorjauksen hiilijalanjälkeä pienentävä asia on käytävien ja toimintojen säilyttäminen pääosin nykyisillä paikoillaan, minkä ansiosta pinnoitteiden rakennekerroksia tarvitsee uusia varsin vähän. Kiveyksissä hyödynnetään kierrätyskiviä saatavuuden mukaan. Kasvillisuudesta säilytetään pääosa. Uusittavilla nurmikoilla käytetään kierrätyskasvualustaa. Osa olevista nurmikoista muutetaan monimuotoisimmiksi niityiksi. Puita kaadetaan vain huonokuntoisuuden vuoksi, ja osa rungoista jätetään lahopuuksi puiston reuna-alueille. Kasvillisuutta suunniteltaessa huomioidaan lajiston monipuolistaminen sekä pölyttäjät ja linnut. Puistoon lisätään ravintoa suojaa antavia kukkivia pensaita. Puiston olevat sadevesien imeytysalueet säilytetään.
Vuorovaikutus
Puistosuunnittelu on toteutettu yhteistyössä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan ja ympäristöpalvelun kanssa.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla 17.1.20234 - 30.1.2024 välisenä aikana.
Tiedote puistosuunnittelun aloituksesta on lähetetty 2.1.2024 puistoon rajautuvien ja lähialueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille sekä asukasyhdistykselle.
Puistosuunnitelmaluonnoksesta pidettiin asukastilaisuus Leikkipuisto Viirin puistorakennuksessa 24.1.2024. Tilaisuudessa oli mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentoida suunnitelmaluonnosta.
Puistoa koskevia kommentteja ja kysymyksiä tuli 4 kappaletta.
Vuorovaikutuksen yhteydessä saatiin kommentteja ja toiveita liittyen reittiyhteyksiin ja niiden toimivuuteen, aitoihin, lintuihin ja pensaikkoihin, leikkivälineisiin ja kalusteisiin sekä suunnittelualueen ulkopuolelle jäävään päiväkoti Tuulin tonttiin.
Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset suunnittelualueelta ovat noin 1 679 500 euroa eli noin 56 euroa/m² (alv. 0%).
Lisäksi puistossa tehdään johtosiirtoja uuden päiväkotitontin vuoksi. Johtosiirtokustannukset ovat noin 844 000 euroa eli noin 28 euroa/m² (alv. 0%).
Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin R2 (toimintaviheralue), A3 (maisemaniitty) ja M2 (lähimetsä).
Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat 58 250 euroa, 1,95 euroa/m² (alv. 0%).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01, Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Detta beslut publicerades 03.04.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Föredragande
Mer information fås av
Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795