Meluilmoitus, musiikki, Hernesaarenranta 4, Royal ravintolat Oy, ravintola Löyly

HEL 2024-003742
Ärendet har nyare handläggningar
§ 66

Lausunto Eteläiset Kaupunginosat Ry:n valituksesta koskien Ravintola Löylyn meluilmoituksen johdosta annettua päätöstä 16.4.2024 §35.

Enhetschef

Valitusta koskevat tiedot

Valituksen kohteena oleva päätös

Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön yksikön päällikkö on 16.4.2024 §35, tehnyt päätöksen Royal Ravintolat Oy:n meluilmoituksesta koskien Ravintola Löylyssä järjestettäviä DJ-esityksiä. Eteläiset Kaupunginosat Ry on jättänyt päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen 22.5.2024 toimitetun valituksen.

Vaasan hallinto-oikeus on pyytänyt valituksesta Ympäristöseuranta- ja -valvontayksikön yksikön päällikön lausuntoa 4.7.2024 mennessä.

Asian diaarinumero Vaasan hallinto-oikeudessa on 678/2024

Valituksen sisältö

Eteläiset Kaupunginosat Ry vaatii valituksessaan rajaamaan tapahtumien päättymisajat keskiviikkoisin ja torstaisin päättymään kello 22:00 ja perjantaisin ja lauantaisin päättymään kello 23:00. Lisäksi vaaditaan tapahtumien lukumäärän rajaamista enintään kolmeen iltaan kalenterikuukauden aikana.

Valituksen mukaan päätöksessä ei olisi huomioitu säätilan vaikutusta melun leviämiseen eikä rakennusten ja muiden meluesteiden puuttumista ravintolan ja kerrostalojen väliltä. Lisäksi vedotaan bassotaajuuksien rakenteita läpäisevään ominaisuuteen ja katsotaan, että päätöksessä sallittu tapahtumien määrä olisi kohtuuton. Lisäksi esitetään, että kyse ei olisi tilapäisistä tapahtumista, vaan äänentoistolaitteiden jatkuvasta käytöstä. Myös kulku ravintolaan ja sinne pois aiheuttaisi valituksen mukaan yhtä paljon meluhaittaa kuin itse äänentoisto.

Valituksessa tuodaan myös ilmi, ettei tapahtumia koskevia tiedotteita olisi jaettu, ja että Vanhustenkoti Villa Ensin kanssa olisi tullut neuvotella meluntorjuntatoimenpiteistä.

Täytäntöönpanokielto
Valituksessa on vaadittu Vaasan hallinto-oikeutta kieltämään päätöksen täytäntöönpano ja samalla kieltämään kaikki häiritsevää melua aiheuttava toiminta kello 22.00-7.00. Täytäntöönpanokieltoa koskeva vaatimus on pyydetty käsittelemään kiireellisesti.

Lausunto

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan ympäristöseuranta- ja valvontayksikön yksikönpäällikkö, jolle kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston toimivalta tässä asiassa on siirretty, toteaa Eteläiset Kaupunginosat Ry:n valituksesta, että se tulee hylätä perusteettomana. Myös vaatimus täytäntöönpanon kieltämisestä tulee hylätä perusteettomana.

Ravintolan äänentoistolaitteiden jatkuva käyttö suhteessa tilapäisiin tapahtumiin

Helsingin kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 22 §:n mukaan erityisen häiritsevää melua tai tärinää aiheuttava toiminta on kielletty asuin- ja majoitushuoneistojen sekä hoitolaitosten läheisyydessä yöaikaan kello 22.00–7.00. Kielto ei koske lyhytkestoista tapahtumaa tai toimenpidettä, jos samalla paikalla vuosittain järjestettävien tapahtumien lukumäärä, kesto ja päättymisajankohdat sekä niiden aiheuttama melu eivät johda ilmeiseen kohtuuttomuuteen melun vaikutuspiirissä olevien kannalta.

DJ-esiintymisessä, livebändin esiintymisessä tai muussa vastaavassa yleisötapahtumassa on kyse Ympäristönsuojelulain (YSL, 527/2014) 118 §:n mukaisesta tilapäistä melua aiheuttavasta tapahtumasta. Kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 21 §:ssä on täsmennetty, milloin meluilmoitus tarvitaan. Määräyksen 4. kohdan perusteella ulkoilmakonsertti tai muu yleisötapahtuma, jossa käytetään äänenvahvistimia kello 22.00–7.00, edellyttää meluilmoituksen tekemistä.

Kaupungin ympäristönsuojelumääräyksien 23 §:ssä on määrätty ravintoloiden äänentoistolaitteiden jatkuvasta käytöstä. Määräyksen mukaan liikkeiden ja ravintoloiden äänentoistolaitteiden jatkuva käyttö ulkotiloissa asuin- ja majoitushuoneistojen sekä hoitolaitosten läheisyydessä yöaikaan kello 22.00–7.00 on kielletty. Hoitolaitosten läheisyydessä toistuva käyttö on kielletty myös päiväaikaan. Lisäksi ulossuunnatut äänentoistolaitteet on aina säädettävä siten, ettei melusta aiheudu haittaa tai häiriötä naapurustolle.

Ravintola Löylyn toiminnassa on kyse sekä äänentoistolaitteiden jatkuvasta käytöstä (terassin normaali taustamusiikki) että tilapäisistä tapahtumista (DJ-esiintymiset ja muut tapahtumat). Nyt tehty päätös meluilmoituksesta ohjaa Löylyssä järjestettäviä tilapäisiä tapahtumia.

Tapahtumien määrä ja päättymisaika

Päätöksestä tehdyssä valituksessa on hyvin pitkälti kyse siitä, kuinka monta ja mihin aikaan päättyvää tapahtumaa on mahdollista sallia. Meluilmoituksella haettu tapahtumailtojen enimmäismäärä olisi ollut 54, päätöksellä sallittiin enintään 20 ja valituksessa on vaadittu niiden määrää rajattavaksi niin, että se olisi 12. Myös tapahtumien päättymisajan suhteen on vaadittu tiukempaa määräystä.

Tehdyn päätöksen perusteluissa on esitetty perustelut sille miksi päätöksen mukaisten esitysiltojen toteuttamisen ei katsota aiheuttavan kohtuutonta haittaa. Rajoituksia voi pitää melko tiukkoina, ja niissä on otettu jo huomioon varovaisuusperiaate.

Tapahtumien määrän osalta todetaan, että päätöksessä asetettu rajoitus koskee sekä ennen kello 22:00 että sen jälkeen päättyviä tapahtumia. Näin ollen, mikäli kello 22:00 jälkeen päättyviä tapahtumia järjestetään päätöksen mukainen enimmäismäärä, ei sen lisäksi ole mahdollista järjestää muita ennen kello 22:00 päättyviä tapahtumia.

Valituksessa on esitetty epäilys, että ravintolassa tultaisiin kesän aikana järjestämään enemmän tapahtumia kuin mitä päätöksessä on sallittu. Asiassa on kuitenkin kyse päätöksen noudattamisesta ja sen valvonnasta, eikä asialla ole vaikutusta siihen onko tehty päätös ollut lainmukainen vai ei. Tapahtumien lukumäärästä on kuitenkin oltu yhteydessä toiminnan harjoittajaan ja neuvottu asiasta.

Melun leviäminen

Meluilmoituksen liitteenä on ollut meluselvitys. Meluselvitys on tehty melun leviämisen kannalta pahimmassa mahdollisessa tilanteesta (4 m/s myötätuuli joka suuntaan), ja siinä on otettu huomioon alueen rakennuskanta. Näin ollen päätöksessä ei ole valituksessa esitetyllä tavalla jäänyt huomioimatta tyynien kesäiltojen tai alueen rakennuskannan vaikutus melun leviämiseen. Päätöksessä on myös huomioitu, että musiikkimelussa usein painottuu pienet taajuudet, joita vastaan rakennuksen ulkovaipan ääneneristävyys on lähes olematon.

Neuvotteluvelvoite

Ympäristönsuojelumääräysten 17 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on neuvoteltava riittävästä melun tai tärinän torjunnasta sellaisten kohteiden kanssa, joille toiminnasta voi aiheutua kohtuutonta haittaa. Tällaisia erityisen herkkiä kohteita ovat esimerkiksi päiväkodit, koulut ja uskonnolliset laitokset. Valituksessa on esitetty, että tällainen neuvottelu olisi tullut käydä osoitteessa Merikatu 23 sijaitsevan Vanhustenkoti Villa Ensin kanssa. Kyseiseen vanhustenkotiin on etäisyyttä on ravintola Löylystä noin 650 metriä. Meluselvityksessä on esitetty melutasot 40 dB:n melukäyrään asti, eikä Villa Ensi ole edes lähellä tätä aluetta. Meluilmoituksen johdosta annetussa päätöksessä ei ole ollut tarvetta edellyttää ympäristönsuojelumääräysten 17 §:n mukaisen neuvottelun käymistä.

Tapahtumista tiedottaminen

Päätöksen määräyksessä 3 on määrätty tapahtumia koskevien tiedotteiden jakamisesta. Valituksen mukaan toiminnan harjoittaja ei olisi jakanut tiedotetta. Tiedotteen jakamisessa on kyse päätöksen noudattamisesta ja sen valvonnasta, eikä asialla ole vaikutusta siihen onko tehty päätös ollut lainmukainen vai ei. Asiasta on kuitenkin oltu yhteydessä toiminnanharjoittajaan, jonka antaman selvityksen mukaan tiedote olisi jaettu 9.5.2024 ja uudestaan viikolla 24. Vastaavina ajankohtina on tiedote toimitettu myös kaupungin kirjaamoon määräyksen 4 mukaisesti.

Päätöksen täytäntöönpano

Tehdyn päätöksen mukaan sitä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (YSL 200 §). Valituksessa on vaadittu Vaasan hallinto-oikeutta kieltämään päätöksen täytäntöönpano. Päätöksen täytäntöönpanosta ei seuraa sellaisia peruuttamattomia vaikutuksia, joiden johdosta päätöksen täytäntöönpano olisi kiellettävä.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Valituksen kohteena oleva päätös sekä päätöksen perusteena olleet asiakirjat, eli meluilmoitus liitteineen ja päätöskuulutus, on toimitettu Vaasan hallinto-oikeuden erillisestä pyynnöstä hallinto-oikeuteen sähköpostitse 28.5.2024

Detta beslut publicerades 26.06.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Stäng

Mer information fås av

Vesa Ruponen, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 52195

vesa.ruponen@hel.fi

Beslutsfattare

Katariina Serenius
yksikön päällikkö