Hankinta, pyörätuolit, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

HEL 2024-003963
Ärendet har nyare handläggningar
Det här är en motion

Pyörätuolien hankinnan keskeyttäminen

Social-, hälsovårds- och räddningsnämnden

Päätösehdotus

A. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää keskeyttää pyörätuolien hankinnan lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 125 §:n mukaisesti ja kilpailuttaa hankinnan uudelleen.

B. Samalla sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päättää oikeuttaa uudelleen kilpailutettavan pyörätuolien hankinnan osalta sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan

  • tekemään hankintaa koskevat päätökset
  • päättämään optiokauden käyttöönotosta
  • allekirjoittamaan hankintapäätöksen perusteella solmittavat sopimukset 
  • päättämään sopimusten irtisanomisista ja purkamisista.

Esittelijän perustelut

Hankinnan kohteena ovat pyörätuolit, joita hankitaan Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan eri toimintayksiköihin sekä lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineinä asiakkaille.

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 5 000 000 euroa ja kyse on näin ollen EU-kynnysarvon ylittämästä tavarahankinnasta.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala julkaisi pyörätuolien hankintailmoituksen 30.8.2024 sähköisessä julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa osoitteessa hankintailmoitukset.fi. Tarjouskilpailussa oli mahdollista esittää tarjouspyyntöä koskevia lisätietokysymyksiä 12.9.2024 kello 12 mennessä. Hankintayksikkö on vastaanotettujen lisätietokysymysten perusteella havainnut useita täsmennys- ja korjaustarpeita hankinnan kohteiden määrittelyssä ja lisäksi kohteille asetettuja vaatimuksia on tarpeen muokata.

Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 125 §:n mukaisesti hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hankinnan kohteiden määrittelyä ja niille asetettuja vaatimuksia ei ole mahdollista korjata pelkästään korjaamalla hankintailmoitusta ja tarjouspyyntöä, minkä vuoksi hankintamenettely tulee keskeyttää. Hankintamenettely käynnistetään mahdollisimman pian uudelleen.

Tarjousten jättämisen määräaika olisi päättynyt 2.10.2024 kello 12. Hankintayksikkö keskeytti pyörätuolien hankinnan 17.9.2024. Hankinnan keskeyttämiseen mennessä hankintaan ei ollut saapunut vielä yhtään tarjousta. Koska tarjouspyyntöön ei ollut jätetty tarjouksia, hankinnassa ei ole asianosaisia.

Toimivalta

Hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 3 kohdan mukaan toimialalautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää hankinnoista. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta on delegoinut 27.8.2024 § 167 toimivaltaansa tavarahankinnoissa toimialajohtajalle 1 000 000 euroon saakka, joten hankinnan ennakoidun arvon ollessa yli 1 000 000 euroa, toimivalta päättää hankinnan keskeyttämisestä kuuluu lautakunnalle. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa toimialajohtajan tekemään uudelleen kilpailutettavan pyörätuolien hankinnan osalta hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 1 000 000 euroa.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on toimialajohtajalla.

Föredragande

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Mer information fås av

Sanna Kanervo, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 20252

sanna.kanervo@hel.fi