Vahingonkorvaus, esinevahinko, 29.2.2024, Teinilän lastenkoti

HEL 2024-004046
Ärendet har nyare handläggningar
§ 51
Denna beslutsfattare är inte längre aktiv

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneesta puhelimesta

Enhetschef

Päätös

Yksikön päällikkö päätti hylätä ohjaaja ********** (jäljempänä työntekijä) korvausvaatimuksen rikkoutuneesta puhelimesta.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Teon tai laiminlyönnin tulee olla syy-yhteydessä vahinkoon.

Korvaushakemuksessa (liite 1) Teinilän lastenkodin työntekijä vaatii sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialaa korvaamaan 150 euroa 29.2.2024 työpäivän aikana rikkoutuneesta puhelimesta.

Käytettävissä olevan selvityksen mukaan työntekijä oli ollut viemässä asiakasta lääkärikäynnille Kirurgiseen sairaalaan 29.2.2024. Paikalle oli löydetty käyttäen työntekijän oman puhelimen navigaattoria, sillä työntekijän työpuhelimessa ei ole navigaattoria. Kun työntekijä oli nousemassa autosta sairaalan parkkipaikalla, työntekijän puhelin putosi takin taskusta asfaltille. Puhelimen näyttö osui maahan ja puhelin lakkasi toimimasta välittömästi. Puhelin on työntekijän mukaan käyttökelvoton, eikä siitä ole voinut siirtää tietoja uuteen puhelimeen. Uuden puhelimen hankkiminen oli työntekijän mukaan välttämätöntä. Työntekijä perustelee korvausvaatimustaan sillä, että tarvitsi työtehtävässä omaa puhelintaan suorittaakseen työtehtävän sujuvasti vaaditussa ajassa.

Vastaavan ohjaajan lausunnon mukaan hän sai tiedon tapahtuneesta 5.3.2024. Vastaava ohjaaja ei ole nähnyt rikkoutunutta puhelinta, mutta ei näe syytä epäillä työntekijän kertomusta tapahtuneesta.

Käytettävissä olevan selvityksen perusteella puhelimen rikkoutuminen on aiheutunut työntekijän omasta toiminnasta. Näin ollen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala ei ole vahingonkorvauslain perusteella korvausvelvollinen puhelimen rikkoutumisesta aiheutuneesta vahingosta. Tapauksessa ei ole myöskään esitetty sellaisia seikkoja, joiden perusteella sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan tulisi kohtuussyistä korvata aiheutunut vahinko.

Yksikön päällikön toimivalta päättää vahingonkorvauksesta perustuu sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätökseen 25.1.2023 § 36.

Detta beslut publicerades 03.05.2024

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Stäng

Mer information fås av

Anne Järvinen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 21157

anne.k.jarvinen@hel.fi

Beslutsfattare

Johanna Sorvettula
yksikön päällikkö

Bilagor

1. Vahingonkorvausvaatimus 11.3.2024
Bilagan publiceras inte på internet.

I beslutsdokumenten nämns bilagor som inte publiceras på nätet. Bort lämnas bilagor som innehåller sekretessbelagda uppgifter, bilagor som innehåller uppgifter som kan äventyra integritetsskyddet eller sådana som man inte av tekniska orsaker kunnat överföra till elektroniskt format. (Offentlighetslagen 621/1999, Lagen om tjänster inom elektronisk kommunikation 917/2014, Dataskyddslagen 1050/2018, Lagen om behandling av personuppgifter inom social- och hälsovården 703/2023, Lagen om offentlig upphandling och koncession 1397/2016). Upplysningar om stadsstyrelsens beslutshandlingar fås också från Helsingfors stads registratorskontor.