Poikkeaminen, Laajasalo
Laajasalo, Kanavamäki 8, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 49. (Laajasalo) korttelin 49005 tontilla nro 11/kiinteistön 91-49-5-11 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 6858 seuraavasti:
- Rakennusoikeus saa olla 777 k-m², asemakaavan mukaan 563 k-m², jolloin rakennusoikeus ylittyy 214 k-m² (38 %).
Maksu
2 910 euroa
Hakija
Asunto Oy Lindbacka
Rakennuspaikka
49. kaupunginosan kiinteistö 91-49-5-11.
Hakemus
Hakija hakee lupaa yhtiössä aikaisemmin tehdyille muutoksille, joiden johdosta alkuperäisessä rakennusluvassa rakennusoikeudettomat tilat ovat muuttuneet muutosten johdosta rakennusoikeudellisiksi tiloiksi. Muutoksia on tehty niin yhtiön kuin yksittäisten osakkaidenkin toimesta mutta muutosten ajankohdat eivät ole tiedossa. Lupaa haetaan poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 6858 siten, että rakennusoikeus ylittyy 214 k-m² (38 %).
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että tontin rakennusoikeus on käytetty rakentamisen vaiheessa ja osa huoneistojen tiloista on kirjattu rakennusoikeudettomiksi tiloiksi, jonka silloinen lupakäytäntö on sallinut. Alkuperäisessä tilanteessa rakennusoikeudettomat tilat ovat olleet rajattuina rakennusoikeudettomista tiloista palo-ovilla ja tilojen ikkuna-aukotukset ovat olleet pieniä. Ajan saatossa osakkaat ovat poistaneet omien remonttiensa yhteydessä olemassa olevia palo-ovia ja laajentaneet oviaukkoja. Rakennusoikeudettomien tilojen ikkunoita on laajennettu oletettavasti edellisen ikkunaremontin yhteydessä (muutosajankohta ei ole nykyisten osakkaiden tiedossa), jolloin on myös vaihdettu umpinaisia ulko-ovia lasioviksi. Tilojen käyttötarkoitukset ovat pysyneet rivitalon osalta samoina. Erillistalon osalta on alkuperäinen kerhohuone muutettu kahdeksi makuuhuoneeksi ja tilaan on puhkaistu kulku suoraan huoneistosta (aikaisemmin kulku tilaan on tapahtunut oman ulko-oven kautta).
Muutoslupaa haetaan yhtiön toimesta, jotta yhtiön tulevat luvanvaraiset työt saadaan luvitettua asianmukaisesti (esim. linjasaneerauslupa). Ilman muutoslupaa ei yhtiö pysty hakemaan uusia rakennuslupia kohteeseen.
Liitteiden suunnitelmissa esitetty aikaisemmin tehdyt muutokset ja niiden vaikutukset rakennusoikeuteen. Lisäksi liitteestä löytyy selvitys aikaisemmin tehdyistä muutoksista, jossa myös valokuvia nykytilanteesta.
Tontin sallittu rakennusoikeus
2251,5 m² x 0,25 = 562,875 k-m² = 563 k-m²
Rakennusajan kerrosala: 563kem²
UUSI KERROSALA-LASKELMA:
Talo 1: 506 k-m²
Talo 2: 271 k-m²
Kerrosala yhteensä: 777,0 k-m²
nykyisen rakennusoikeuden ylitys 38,0%
Lisäys nykyiseen rakennusoikeuteen: 214 k-m²
Uusi rakennusoikeus luvituksen jälkeen: 777 k-m²
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.
Toimivalta
Päätös on maankäyttöjohtajan toimivallassa, koska hankkeen koko ja käyttötarkoitus huomioon kyse ei ole periaatteellisesti merkittävästä poikkeamisesta. (Hallintosääntö 16 luku 5 § kohta 3a)
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 22.6.1972 vahvistettu asemakaava nro 6858. Asemakaavan mukaan rakennuspaikka on omakotitalojen, rivitalojen ja muiden kytkettyjen rakennusten korttelialuetta (AOR). AOR- ja AO-korttelialueella saa:
- Rakentaa yhden asuinrakennuksen, jos tontille sallittu asuntojen määrä on enintään neljä, ellei rakennusaloin ole toisin määrätty.
- Asuinrakennuksia, jos tontille sallittu asuntojen määrä on 5 tai enemmän.
- Autosuojia ja katoksia, joita ei lasketa tontin kerrosalaan ja joiden yhteenlaskettu kerrosala on enintään 25 m2/rivitaloasunto ja enintään 30 m2/omakotiasunto.
AOR- ja AO-korttelialueella rakennusten vähimmäisetäisyys naapuritontin tai puiston rajasta on 4 m, jollei rakennusaloin toisin määrätä. AKR-, AOR- ja AO-korttelialueella rakennettaessa 6 m lähemmäksi naapuritontin rajaa ei asuinhuoneiden pääikkunoita saa sijoittaa rajan vastaiselle seinälle ilman naapurin suostumusta.
Tontilla rakennuksen tai sen osan suurin sallittu korkeus on kaksi.
Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi (A4), jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa alle 0,4. Alueen pinta-alasta keskimäärin 70 % tai enemmän on korttelimaata.
Tontille on vuonna 1975 valmistunut erillistalo ja neljän huoneiston rivitalo. Kiinteistö sijaitsee keskellä pientalovaltaista aluetta, joiden tonteilla on joko merkintä AOR, omakotitalojen, rivitalojen ja muiden kytkettyjen rakennusten korttelialue tai AKR, asuntokerrostalojen, rivitalojen ja muiden kytkettyjen talojen korttelialue.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (17.6.2024). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia saatiin 2 kpl ja yksi kirje.
Muistutuksissa ei ollut huomautettavaa.
Muulta taholta kuin rakennuspaikan rajanaapurilta saatiin yksi kirje. Kirjeessä huomautettiin, että joissain kohdissa rakennusta ikkunat näyttävät huomattavan suurilta ja lisäksi muutamissa kohdin niitä on myös useampia yhdessä. Kirjeessä esitetään toive, että lintujen turvallisuutta voisi olla mahdollista näiltä kohdin parantaa.
Vastine kirjeeseen
Kaupunkiympäristön toimialan johtoryhmä on hyväksynyt 8.1.2024 Lintuturvallinen rakentaminen ohjeen, jossa on kuvailtu vaihtoehtoja lasipintojen tekemiseksi linnuille vähemmän vaarallisiksi. Ohjetta suositellaan hyödynnettäväksi myös jo rakennettujen rakennusten lintutörmäysten estämiseksi.
Päätöksen perustelut
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska rakennusten jo olemassa olevien tilojen muuttamisella rakennusoikeudellisiksi tiloiksi ei ole merkittäviä kaupunkikuvallisia eikä muita vaikutuksia.
Poikkeamisen erityinen syy on asuin- ja toimintaympäristön parantaminen.
Haettu toimenpide ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut oikeusohjeet
Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Rakennusvalvontataksa 2024, 6 §
Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet
Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.
Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Detta beslut publicerades 06.09.2024
Valitusosoitus
Pöytäkirjan 86 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
- viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 86 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Mer information fås av
Marjo Vänskä, arkkitehti, puhelin: 09 310 21301