Puistosuunnitelma, Niittyperhosenpuisto, Kaarela, VIO 6412/1
Puistosuunnitelma, Niittyperhosenpuisto, Kaarela
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Niittyperhosenpuiston puistosuunnitelman nro VIO 6412/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Niittyperhosenpuiston suunnittelualue sijaitsee Helsingin ja Vantaan rajalla, ja rajautuu idässä metsäiseen Vantaan Ajopuunpuistoon, pohjoisessa Rajatorpantien sivuojaan, luoteessa Honkasuontiehen ja lännessä tuleviin asuinkerrostalojen korttelialueisiin. Suunnittelualue sijaitsee tällä hetkellä esirakentamisvaiheessa olevan, tulevan asuinkerrostaloalueen reunalla. Suunnittelualue on osin nykyistä, esikuormitettua rakennustyömaa-aluetta, osin metsäistä aluetta. Alue on voimassa olevissa asemakaavoissa nro 11870 ja 12540 puistoaluetta (VP). Suunnittelualueen kokonaispinta-ala on noin 0,8 hehtaaria. Alue kuuluu osin liito-oravan ydinalueeseen ja lahokaviosammalen esiintymisalueeseen.
Tavoitteena on parantaa alueen raittiverkostoa rakentamalla uusi puistoraitti tulevien asuinkerrostalokorttelien läheisyyteen, joka parantaa kulkua nykyisiltä ja tulevilta reiteiltä. Raitin luiskaukset maisemoidaan ja olevaa puustoa säilytetään niin paljon kuin mahdollista. Liito-oravayhteyttä parannetaan puuistutuksin ja olevaa hulevesipainannetta laajennetaan.
Suunnitelman sisältö
Niittyperhosenpuistoon rakennetaan uudet kivituhkapintaiset puistoraitit. Niiden luiskat maisemoidaan metsänpohja- ja niittykasvillisuudella. Luiskille istutetaan havu- ja lehtipuita sekä pensasisutuksia vaihtelevasti metsänreunaan sovittaen. Oleva puusto pyritään säilyttämään suurelta osin, mutta metsänreunan huonokuntoista puustoa poistetaan paikoittain.
Niittyperhosenpuiston raittien tasaus noudattelee rakentuvan korttelialueen tasausta. Maisemoitavilla luiskilla liitytään viereisen metsän tasaukseen. Niittyperhosenpuiston raittien reunaan rakennetaan painanteet. Painanteista vesi johdetaan pohjoisessa Rajatorpantien sivuojaan, etelässä laajennettavaan hulevesialtaaseen, joka on osa itäisen Honkasuon alueen hulevesijärjestelmää.
Raitin varrelle sijoitetaan penkkejä ja roska-astioita sekä asennetaan puistovalaisimet.
Niittyperhosenpuiston suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyydelle asetetun perustavoitetason.
Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys
Raittien luiskien ja hulevesipainanteen yhteyteen perustetaan niittyä tukemaan alueen niittyverkostoa. Lisäksi lisätään paikoin myös monilajisia puu- ja pensasistutuksia metsäiseen luontoon sovittaen. Metsäisillä osuuksilla käytetään kierrätyskasvualustana metsäpohjakasvillisuutta.
Raittien reunassa olevat niittypintaiset painanteet ja laajennettu monilajinen hulevesipainanne viivyttävät alueen hulevesiä.
Liito-orava yhteyttä parannetaan uusilla puuistutuksilla.
Suunnitelman kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta VIO 6412/1 (Liite 1) ja suunnitelmapiirustuksesta VIO 6412/1 (Liite 2).
Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavojen nro 11870 ja 12540 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Niittyperhosenpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta ja perustuu 20.11.2022 pidettyyn tarjousneuvotteluun.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 24.1.2024 – 7.2.2024 välisenä aikana. Palautetta suunnitelmiin pystyi antamaan sähköpostitse tai puhelimitse. Esilläolon aikana ei saatu yhtään palautetta.
Puistosuunnittelun aikana ollaan oltu vuorovaikutuksessa Vantaan kaupungin kanssa, koska Niittyperhosenpuisto sijoittuu Vantaan rajalle ja reittiyhteyden rakentamisen myötä toimenpiteitä kohdistuu myös Vantaan Ajopuunpuiston puolelle.
Kuvaus vuorovaikutuksesta ja saadut palautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston pinta-ala on noin 0,8 hehtaaria. Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 352 000 euroa eli noin 42,41 euroa/m² (alv 0 %).
Niittyperhosenpuisto kuuluu hoitoluokkiin käyttöniitty A2 ja lähimetsä M2. Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 650 euroa eli noin 0,13 euroa/m² (alv 0 %).
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa 2025.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 02 06, projektialueiden puistot ja liikunta-alueet.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 § 1-3 momentti.
Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 5 § 1 mom. kohdan 1 mukaan maankäyttöjohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää, 1 taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä.
Detta beslut publicerades 23.04.2024
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Mer information fås av
Camilla Lindroth, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084